Sałatka z bobem
Czas przygotowania: 10 minut
Kalorie: 200 kcal
Składniki:
garść rukoli (ok. 20 g – 5 kcal)
garść roszponki (ok. 25 g – 5 kcal)
garść groszku cukrowego w strączkach (ok. 55 g – 23 kcal)
garść młodego bobu (ok. 80 g – 61 kcal)
pół garści listków mięty (ok. 1 g – 1 kcal)
3 pełne łyżki serka twarogowego koziego (50 g – 75 kcal)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g – 88 kcal)
2 łyżeczki octu z białego wina (10 g – 2 kcal)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Krok 1:
Zagotuj na patelni szklankę wody i dodaj sporą szczyptę soli. Groszek pokrój w 2 cm paski i wrzuć na patelnię. Dodaj bób. Duś przez 3 minuty, odcedź i przelej bardzo zimną wodą - nabiorą soczystego zielonego koloru.
Krok 2:
Umytą rukolę i roszponkę wrzuć do miski i wymieszaj z bobem i groszkiem. Na warzywach rozłóż kozi ser. W dłoniach zmiażdż listki mięty, żeby wydobyć z nich aromat. Posyp sałatę.
Krok 3:
Całość skrop oliwą i octem winnym. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę możesz na chwilę włożyć do lodówki – schłodzona smakuje jeszcze lepiej!
Warto bo: Groszek i bób to, oprócz błonnika, świetne źródło roślinnego białka. Sycą na długo! Dodatkowo bób zawiera mnóstwo kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Bób wiąże też kwasy żółciowe w jelicie i dzięki temu obniża poziom cholesterolu. Z kolei groszek cukrowy zawiera bardzo dużo witaminy C i luteinę poprawiającą wzrok.
Komentarze
~Judyta, 2019-06-25 18:45:12
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?