Wegański eggnog
1 porcja
Składniki:
- 125 ml mleka migdałowego
- 125 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 40 ml rumu (5 lasek wanilii przekrój wzdłuż na pół i włóż do butelki z rumem, odstaw na 5 tygodni i wstrząsaj butelką raz w tygodniu – będzie świetnie smakował)
- laska cynamonu, do przybrania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz rumu) doprowadź do wrzenia w małym garnku, następnie zmniejsz ogień i gotuj 4 minuty.
- Zdejmij z ognia i przelej zawartość do słoika, żeby wystudzić, i już chłodny wstaw do lodówki na 4 godziny (przynajmniej). Na chwilę przed serwowaniem wlej rum z waniliową nutą i zamieszaj laską cynamonu. Podawaj w słoiku – jak na hipsterkę przystało.
ZOBACZ TEŻ: Nadchodzi nowa rewolucja seksualna
Granatowy frizz
8 porcji
Składniki:
- 4 gałązki rozmarynu, plus trochę do przybrania
- 400 ml soku z granatów
- sok z ½ cytryny
- 750 ml musującego, białego, wytrawnego wina, np. prosecco, zimnego
- garść pestek granatu, do przybrania
Sposób przygotowania:
- Wrzuć do garnka gałązki rozmarynu, wlej sok z granatów i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym płomieniu 10 minut. Wlej sok z cytryny.
- Odstaw do ostygnięcia, przecedź i wstaw do lodówki. Schłodziło się? Wlej do wysokich kieliszków po 30 ml soku i uzupełnij musującym, białym winem. Na koniec dorzuć do kieliszków pestki granatu i po gałązce rozmarynu jako mieszadełko.
Biały grzaniec
4-6 porcji
Składniki:
- 3 goździki
- skórka z 1 cytryny
- 5 cm korzenia imbiru
- ½ laski wanilii, przeciętej wzdłuż na pół
- 750 ml białego, wytrawnego wina
- 250 ml białej wódki
- 125 ml syropu (5 łyżek miodu, 1 szklanka posiekanej gruszki, 2 łyżki posiekanego imbiru, 1,5 szklanki wody, laska cynamonu, szczypta soli; wpakuj wszystko do garnka, doprowadź do wrzenia, zdejmij i odstaw na 30 min)
- garść pestek granatu, do przybrania
Sposób przygotowania:
- Wbij goździki w 2-3 paski skórki z cytryny i wrzuć do garnka. Dodaj imbir, wanilię, skórki z cytryny (zostaw kilka pasków do dekoracji) i postaw wszystko na średni ogień.
- Gotuj ok. 5 minut, mieszając czasem. Potem wlej wino, częściowo przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę, żeby wino naciągnęło. Pilnuj, żeby nie zawrzało. Zdejmij, odcedź, wlej wódkę i syrop, zamieszaj. Podawaj udekorowane pestkami granatu i skórką z cytryny
ZOBACZ TEŻ: Pranamat Eco - czy to działa? [Test WH]
Komentarze