[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

3 dania na kolację [na szybko i na bogato]

pieczeń wieprzowa

Spaghetti Primavera

Składniki:

  • 2/3 kubka serka ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 kubek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 120 g pokrojonych w plastry pieczarek
  • 250 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 250 g pełnoziarnistego spaghetti
  • 3 kubki małych różyczek brokułów
  • 1 średnia marchewka pocięta w cienkie słupki
  • 120 g szparagów przeciętych w poprzek
  • 3/4 kubka mrożonki edamame (zielona soja), rozmrożonej
  • 1/2 kubka świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • 1/3 kubka startego parmezanu

Jak zrobić:

  1. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj ser ricotta z bulionem, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw. Nastaw duży garnek z wodą do zagotowania.
  2. Podgrzej oliwę na dużej, nieprzywierającej patelni na dużym ogniu. Dodaj szalotkę i pieczarki. Smaż, regularnie mieszając co 3 minuty lub gdy pieczarki zaczną się robić brązowe. Zmniejsz ogień do średniego. Mieszając, dodaj pomidory, czosnek, sól i pieprz.
    Smaż 2 minuty lub do momentu, aż pomidory zmiękną. Zmniejsz płomień do bardzo małego i przykryj patelnię, by utrzymać ciepło.
  3. Ugotuj makaron. Na dwie minuty, zanim będzie al dente, wrzuć brokuły, marchewkę, szparagi i edamame do garnka. Odcedź, gdy skończysz gotować.
  4. Włóż ponownie gorący makaron i warzywa do garnka. Dodaj bazylię, grzyby z patelni i wymieszaną ricottę z bulionem. Oprósz i wymieszaj z serem.

Czas: 40 minut

Porcje: 4

W porcji: Kcal 400 • Tłuszcze 9 g • Tłuszcze nasycone 3 g • Cholesterol 16 mg • Sód 420 mg • Węglowodany 62 g • Cukier 9 g • Błonnik 12 g • Białko 21 g

REKLAMA

REKLAMA

Filety z łososia z salsą z mango

Składniki:

  • Salsa:
  • 1 dojrzałe mango, obrane ze skórki i pocięte w małe kostki
  • 1/2 kubka posiekanej czerwonej papryki
  • 1/2 kubka posiekanej cebuli
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej papryczki jalapeňo
  • Łosoś:
  • sok z 1 cytryny (podgrzej ją w mikrofali – wyciśniesz więcej)
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 2 filety z dzikiego łososia
  • 1 łyżka oliwy

Jak zrobić:

  1. Przygotuj salsę: wrzuć razem mango, paprykę, cebulę, sok z limonki, miętę i papryczki jalapeňo do niewielkiej miski. Przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Przygotuj łososia: zmieszaj sok z cytryny z papryką w dużym, płytkim naczyniu do pieczenia. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Włóż do naczynia łososia i obróć, żeby obie strony obtoczyć w marynacie. Przykryj i trzymaj w marynacie w lodówce 20-60 minut.
  3. Wyjmij filety z marynaty i wylej ją. Podgrzej olej na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Smaż filet przez 15 minut, raz obróć na drugą stronę. Podawaj z salsą.

Czas: 20 minut

Porcje: 6

W porcji: Kcal 280 • Tłuszcze 12 g • Nasycone tłuszcze 2 g • Cholesterol 83 mg • Sód 69 mg • Węglowodany 11 g • Cukier 8 g • Błonnik 2 g • Białko 31 g

REKLAMA

Pieczeń wieprzowa z batatami i jabłkiem

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości i tłuszczu
  • 1/2 kubka miodu
  • ¼ kubka świeżego soku pomarańczowego
  • ¼ kubka soku jabłkowego
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 duże bataty, przepołowione
  • 3 duże jabłka, wydrążone i pokrojone w ćwiartki

Jak zrobić:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, dopraw solą mięso i obsmażaj, aż zbrązowieje, czyli ok. 2 minut. Obróć i obsmaż kolejne 2 min z drugiej strony. Odstaw.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki zalewy. Przełóż mięso do żaroodpornej brytfanny i polej zalewą. Ułóż wokół mięsa połówki batatów, przykryj i wstaw do piekarnika na 2 godziny.
  4. Wyjmij brytfannę i dołóż ćwiartki jabłek. Piecz jeszcze 20 minut bez przykrycia, często podlewając, aż jabłka zmiękną. Wyjmij i pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut, zanim zaczniesz je porcjować. 

Czas: 2 godz. 30 minut

Porcje: 10

W porcji: Kcal 280 • Tłuszcze 12 g • Tłuszcze nasycone 2 g • Cholesterol 83 mg • Sód 69 mg • Węglowodany 11 g • Cukier 8 g • Błonnik 2 g • Białko 31 g

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij