- Baza
- Faszerowane jajka - Dym i ogień
- Faszerowane jajka - Zachodni omlet
- Faszerowane jajka - Skórka cytrynowa i pesto
- Faszerowane jajka - Wędzony łosoś z przybraniem
- Faszerowane jajka - Curry
- Faszerowane jajka - Caprese
- Faszerowane jajka - Bekon z chrzanem
- Faszerowane jajka - Ave Cezar
- Faszerowane jajka - Tex-Mex
- Faszerowane jajka - Awokado z szynką
- Faszerowane jajka - Kurczak Buffalo
- Faszerowane jajka - Pizza party!
- Faszerowane jajka - Burak i ser kozi
- Faszerowane jajka - Marokańskie smaki
- Faszerowane jajka - Moc kiszonki
- Faszerowane jajka - California roll
- Faszerowane jajka - Ser i papryka
- Faszerowane jajka - Indyjskie mango
- Faszerowane jajka - V.I.P.
- Faszerowane jajka - Jambalaya
- Faszerowane jajka - Koreańskie BBQ
Faszerowane jajka - baza
By stworzyć bazę swojej przekąski, ugotuj na twardo 6 jajek, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka, umieść w misce. Dodaj 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego (ma więcej białka, ale przy tej ilości nie musisz zwracać na to wielkiej uwagi – po prostu wybierz to, co bardziej Ci smakuje). Rozgnieć całość widelcem. Dodaj jeden z 21 zestawów składników do smaku, skrop 2 łyżkami oleju i wymieszaj na gładką puszysta masę. Dopraw solą. Przy pomocy małej łyżeczki napełnij białka farszem.
- 2 połówki jajka (w wersji z majonezem), to: 152 kcal, 6 g białka, 1 g węglowodanów, 14 g tłuszczu.
Poniżej znajdziesz 21 pomysłów na dodanie jajkom charakteru. Wystarczy, że dorzucisz do bazy nowe składniki, a otrzymasz zupełnie nowe smaki.
1. Faszerowane jajka - Dym i ogień
Do farszu: 1 łyżeczka srirachy, 1 łyżka posiekanej marynowanej papryczki jalapeno
Posypka: wędzona papryka, plasterki marynowanej papryczki jalapeno

2. Faszerowane jajka - Zachodni omlet
Do farszu: 1/4 szklanki drobniutko posiekanej czerwonej papryki, 1/4 szklanki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli
Posypka: Posiekana szynka, drobno posiekany szczypiorek
3. Faszerowane jajka - Skórka cytrynowa i pesto
Do farszu: 2 łyżki zielonego pesto, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Posypka: Drobno posiekane uprażone migdały

4. Faszerowane jajka - Wędzony łosoś z przybraniem
Do farszu: 60 g wędzonego łososia, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 posiekana szalotka, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Posypka: Posiekany koperek

5. Faszerowane jajka - Curry
Do farszu: 2 łyżeczki żółtego curry, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/4 łyżeczki chilli w proszku
Posypka: Listki kolendry

6. Faszerowane jajka - Caprese
Do farszu: 1 posiekany pomidor śliwkowy (bez miąższu), 1/4 szklanki posiekanej mozzarelli, 2 łyżki posiekanej bazylii
Posypka: Skrop octem balsamicznym

7. Faszerowane jajka - Bekon z chrzanem
Do farszu: 1 1/2 łyżki chrzanu ze słoiczka, 2 plastry usmażonego posiekanego boczku, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Posypka: Posiekany szczypiorek

8. Faszerowane jajka - Ave Cezar
Do farszu: 6 drobniutko posiekanych filetów anchois, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżka białego octu winnego
Posypka: Wędzona papryka, parmezan

9. Faszerowane jajka - Tex-Mex
Do farszu: 1/3 szklanki czarnej fasoli, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 1 posiekana papryka chipotle w sosie dobo, sok z 1/2 limonki
Posypka: Posiekany szczypiorek, mielony kumin

10. Faszerowane jajka - Awokado z szynką
Do farszu: 1/2 posiekanego awokado, 2 łyżki posiekanej marynowanej papryczki jalapeno, 2 łyzki posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
Posypka: Posiekana szynka prosciutto

11. Faszerowane jajka - Kurczak Buffalo
Do farszu: 1/3 szklanki drobno posiekanego gotowanego kurczaka, 3 łyżki drobno posiekanego selera naciowego, 1 łyżka białego octu winnego
Posypka: Pokruszony ser z niebieską pleśnią, pikantny sos

12. Faszerowane jajka - Pizza party!
Do farszu: 1/4 szklanki porwanej mozzarelli, 1/4 szklanki posiekanego pepperoni, 3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
Posypka: Posiekana świeża bazylia

13. Faszerowane jajka - Burak i ser kozi
Do farszu: 1/4 szklanki posiekanego kiszonego buraka, 2 łyżki soku z kiszonych buraków, 1/4 szklanki koziego sera, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Posypka: Posiekany świeży rozmaryn

14. Faszerowane jajka - Marokańskie smaki
Do farszu: 1/3 szklanki humusu, 2 łyżeczki pasty harissa
Posypka: Drobno posiekane czarne oliwki