[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

21 najlepszych przepisów na faszerowane jajka

Jajka są świetnym źródłem pełnowartościowego białka (6 g w sztuce) oraz usprawniającej metabolizm choliny. Na dodatek są świetną przekąska na rodzinnych przyjęciach – o ile nafaszerujesz je czymś ciekawszym niż samym majonezem.

jajka faszerowane

Baza

By stworzyć bazę swojej przekąski, ugotuj na twardo 6 jajek, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka, umieść w misce. Dodaj 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego (ma więcej białka, ale przy tej ilości nie musisz zwracać na to wielkiej uwagi – po prostu wybierz to, co bardziej Ci smakuje). Rozgnieć całość widelcem. Dodaj jeden z 21 zestawów składników do smaku, skrop 2 łyżkami oleju i wymieszaj na gładką puszysta masę. Dopraw solą. Przy pomocy małej łyżeczki napełnij białka farszem. 

2 połówki jajka (w wersji z majonezem), to: 152 kcal, 6 g białka, 1 g węglowodanów, 14 g tłuszczu.

Poniżej znajdziesz 21 pomysłów na dodanie jajkom charakteru. Wystarczy, że dorzucisz do bazy nowe składniki, a otrzymasz zupełnie nowe smaki. 


1. Dym i ogień

Do farszu: 1 łyżeczka srirachy, 1 łyżka posiekanej marynowanej papryczki jalapeno

Posypka: wędzona papryka, plasterki marynowanej papryczki jalapeno

2. Zachodni omlet

Do farszu: 1/4 szklanki drobniutko posiekanej czerwonej papryki, 1/4 szklanki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli

Posypka: Posiekana szynka, drobno posiekany szczypiorek 


3. Skórka cytrynowa i pesto

Do farszu: 2 łyżki zielonego pesto, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Posypka: Drobno posiekane uprażone migdały

4. Wędzony łosoś z przybraniem

Do farszu: 60 g wędzonego łososia, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 posiekana szalotka, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Posypka: Posiekany koperek

5. Curry

Do farszu: 2 łyżeczki żółtego curry, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/4 łyżeczki chilli w proszku

Posypka: Listki kolendry

6. Caprese

Do farszu: 1 posiekany pomidor śliwkowy (bez miąższu), 1/4 szklanki posiekanej mozzarelli, 2 łyżki posiekanej bazylii

Posypka: Skrop octem balsamicznym

7. Bekon z chrzanem

Do farszu: 1 1/2 łyżki chrzanu ze słoiczka, 2 plastry usmażonego posiekanego boczku, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Posypka: Posiekany szczypiorek

8. Ave Cezar

Do farszu: 6 drobniutko posiekanych filetów anchois, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżka białego octu winnego

Posypka: Wędzona papryka, parmezan

9. Tex-Mex

Do farszu: 1/3 szklanki czarnej fasoli, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 1 posiekana papryka chipotle w sosie dobo, sok z 1/2 limonki

Posypka: Posiekany szczypiorek, mielony kumin

10. Awokado z szynką

Do farszu: 1/2 posiekanego awokado, 2 łyżki posiekanej marynowanej papryczki jalapeno, 2 łyzki posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki mielonego czosnku

Posypka: Posiekana szynka prosciutto

11. Kurczak Buffalo

Do farszu: 1/3 szklanki drobno posiekanego gotowanego kurczaka, 3 łyżki drobno posiekanego selera naciowego, 1 łyżka białego octu winnego

Posypka: Pokruszony ser z niebieską pleśnią, pikantny sos

12. Pizza party!

Do farszu: 1/4 szklanki porwanej mozzarelli, 1/4 szklanki posiekanego pepperoni, 3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów

Posypka: Posiekana świeża bazylia

13. Burak i ser kozi

Do farszu: 1/4 szklanki posiekanego kiszonego buraka, 2 łyżki soku z kiszonych buraków, 1/4 szklanki koziego sera, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Posypka: Posiekany świeży rozmaryn

14. Marokańskie smaki

Do farszu: 1/3 szklanki humusu, 2 łyżeczki pasty harissa

Posypka: Drobno posiekane czarne oliwki

15. Moc kiszonki

Do farszu: 1/4 szklanki posiekanej kiszonej kapusty, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Posypka: Świeże listki tymianku

16. California roll

Do farszu: 1/4 szklanki posiekanego ogórka, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego

Posypka: Pokrojone w słupki paluszki krabowe, posiekany marynowany imbir, ziarna sezamu

17. Ser i papryka

Do farszu: 1/4 szklanki posiekanej papryki pimento, 1/4 szklanki posiekanego sera cheddar, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonej papryki 

Posypka: Posiekane orzechy włoskie

18. Indyjskie mango

Do farszu: 2 łyżki mango chutney, 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 drobno posiekana dymka (zielona część)

Posypka: Posiekane pistacje

19. V.I.P.

Do farszu: 1 kopiasta łyżka kawioru

Posypka: poszarpane mięso z kraba z puszki, posiekany świeży rozmaryn, więcej kawioru – jeśli chcesz się poczuć jak w serialu Żony Hollywood.

20. Jambalaya

Do farszu: 1/4 szklanki posiekanej sparzonej kiełbasy andouille, 1/4 szklanki posiekanej dymki, 1 łyżeczka przyprawy Cajun

Posypka: Posiekana natka pietruszki

21. Koreańskie BBQ

Do farszu: 1/4 posiekanej kimchi, 1/4 szklanki drobno posiekanej grillowanej wołowiny, 1 łyżeczka oleju sezamowego

Posypka: Cienko pokrojona rzodkiewka

ZOBACZ TEŻ: Omlet na 4 sposoby [proste przepisy]


Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij