2 wiosenne przepisy z jednego zestawu składników [cukinia, ciecierzyca i feta]

Oto zielone menu na dwa dni z jednego zestawu składników. Wiosennie i rozsądnie.

zero waste fot. Shutterstock.com

iosenne porządki rozpocznij w tym roku od kuchni. Gdy zetrzesz już wszystkie kurze, przebierzesz garnki i zadbasz o podstawowe wyposażenie spiżarki, zabierz się za planowanie menu, które pozwoli Ci wykorzystać wszystko, co masz. W wiosennym stylu i bez marnowania.

Placuszki z cukinii i ciecierzycy z ubijaną fetą oraz rukwią wodną

Składniki:

  • 250 g cukinii (2 średnie lub 1 duża)
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 3 dymki, drobno posiekane
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • mała garść natki pietruszki, posiekanej
  • mała garść mięty, posiekanej
  • 200 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej i przepłukanej
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • czarny pieprz
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50 g rukwi wodnej
  • Na ubijaną fetę:
  • 100 g sera feta
  • 100 g jogurtu greckiego
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • kapka oliwy
  • szczypta sumaku (opcjonalnie)

Metoda:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z solą, przełóż na sitko ustawione nad miską i odstaw na 30 minut do godziny.
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj dymkę, skórkę z cytryny, natkę pietruszki, miętę i ciecierzycę. Na koniec rozgnieć strączki widelcem – nie musi być na gładko, wystarczy z grubsza.
  3. Do misy blendera wrzuć fetę, jogurt i sok z cytryny. Konsystencja powinna być kremowa, lekka i gładka. Całość przełóż do miseczki, polej kapką oliwy i posyp sumakiem.
  4. Gdy cukinia będzie już odsączona, odciśnij ją z resztek płynu przy pomocy łyżki i przełóż do miski z ciecierzycą. Dodaj jajko, mąkę, pieprz i płatki chili. Całość wymieszaj do połączenia.
  5. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej ją i wykładaj przygotowaną masę. Smaż po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Placuszki powinny być usmażone na złoto. Powtarzaj z całą resztą masy.
  6. Placuszki serwuj z ubitą fetą, świeżą rukwią wodną i kapką oliwy. Pozostały krem z fety możesz wykorzystać przykładowo jako dip do warzyw.

Grillowana cukinia z prażoną ciecierzycą, rukwią wodną i fetą z cytrynowym dressingiem

Składniki:

  • 200 g (1⁄2 puszki) ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz
  • 50 g rukwi wodnej
  • spora garść mięty, posiekanej
  • spora garść natki pietruszki, listki bez łodyg
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 250 g cukinii (2 średnie lub 1 duża)
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • 100 g sera feta
  • Na dressing cytrynowy:
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 °C. Ciecierzycę przesyp na wyłożoną papierem blaszkę, polej oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. W połowie pieczenia przemieszaj całość jeszcze raz. 
  2. Rukiew przełóż do miski razem z miętą, natką pietruszki i dymką.
  3. Cukinię pokrój na cienkie plastry wzdłuż. Polej je oliwą i posyp sporą szczyptą soli oraz pieprzu i wetrzyj dokładnie w każdy plaster.
  4. Rozgrzej porządnie patelnię grillową i zgrilluj każdy plaster z osobna – po minucie na stronę powinno wystarczyć.
  5. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu cytrynowego wymieszaj w miseczce do połączenia składników. Całość dopraw pieprzem oraz solą. Odstaw na chwilę na bok.
  6. Ciecierzyca uprażona, a cukinia zgrillowana? Dodaj składniki do miski z rukwią wodną i wymieszaj. Całość posyp pokruszoną fetą i polej solidnym chlustem cytrynowego dressingu.
REKLAMA