Domowa kuchnia powinna być nie tylko smaczna, ale i ekonomiczna. By spełnić ten warunek, planuj posiłki tak, by wszystkie składniki wykorzystywać w 100%. Zacznij od naszych propozycji. Z czasem zero waste wejdzie Ci w krew.
Wędzona makrela z groszkiem, pieczonymi ziemniakami i domowym keczupem
Składniki:
- 200 g ziemniaków, przekrojone na ćwiartki
- 150g groszku, świeżego lub mrożonego
- 1 łyżeczka oleju
- 2 filety wędzonej makreli, bez ości i skóry
- 2 jajka
- 3 dymki, posiekane
- Na keczup:
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
- 250 g pomidorów, pokrojonych
- 1 i 1⁄2 łyżki octu z białego wina
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sólo i pieprz
- szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
- kapka tabasco (opcjonalnie)
Metoda:
- Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut lub do miękkości. Używasz mrożonego groszku? Umieść go w miseczce i zalej niewielką ilością wody, w której gotują się ziemniaki. Pozostaw na kilka minut do rozmrożenia.
- W międzyczasie przygotuj keczup. W rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Zeszklij cebulę przez mniej więcej 5 minut, dodaj czosnek, pomidory i podgrzewaj, mieszając, aż zaczną się rozpadać.
- Dodaj ocet, cukier i musztardę, dopraw solą, pieprzem, zielem oraz tabasco. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, aż sos się zredukuje.
- Ziemniaki odcedź i pozostaw na durszlaku do całkowitego osuszenia.
- 5 | Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Na żeliwnej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju, wrzuć odcedzone ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut.
- Filety z makreli porwij na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię razem z groszkiem. Dopraw i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Do zawartości patelni wbij jajka; następnie wstaw ją do piekarnika na ok. 8 minut, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne. Gdy keczup wystarczająco się zredukuje, zblenduj całość na gładko i ostudź.
- Zapieczone danie posyp dymką. Serwuj z domowym keczupem. Pozostały sos zawekuj lub przechowuj w lodówce do tygodnia.
Wędzona makrela z jajkiem w koszulce i chrupiącymi ziemniaczkami
Składniki:
- 200 g ziemniaków
- sól i pieprz
- 1 i 1⁄2 łyżki oliwy extra virgin
- 150 g groszku, świeżego lub mrożonego (mrożony rozmroź tak, jak w przepisie powyżej)
- 3 dymki, drobno posiekane
- 3 pomidory, pokrojone w ćwiartki
- 50 g kiełków groszku
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 1⁄2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 filety wędzonej makreli, bez ości i skóry
- 2 jajka
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Ziemniaki wrzuć do gotującej się i osolonej wody – gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
- Ziemniaki wrzuć na żeliwną patelnię, lekko je rozgnieć. Polej 1⁄2 łyżki oleju, posyp solą i wstaw na 20 minut do piekarnika.
- Groszek wymieszaj w misce z dymką, pomidorami i kiełkami Z musztardy, 1 łyżeczki octu, oliwy, soli i pieprzu przygotuj szybki winegret.
- W połowie czasu pieczenia ziemniaków wstaw do piekarnika filety makreli ułożone na przykrytej papierem do pieczenia blaszce.
- W międzyczasie przygotuj jajka w koszulkach. Jajko wbij do niewielkiej miseczki. W wysokim i wąskim rondlu zagotuj wodę z 1 łyżeczką octu i sporą szczyptą soli. Gdy woda będzie wrzeć, przy pomocy łyżki utwórz wir w środku i szybko wlej jajko, umieszczając miseczkę tuż nad powierzchnią wody. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i powtórz to samo z drugim jajkiem.
- Ugotowane jajka powinny być płynne w środku. Umieść je na ręczniku papierowym, by odsączyć resztkę wody. Upieczone ziemniaki i podgrzaną makrelę wyłóż na talerze razem z sałatką z pomidorów i groszku. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko. Danie serwuj ciepłe, najlepiej z rozlanym żółtkiem.
Zobacz też inne przepisy z serii zero waste: