[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

2 przepisy z jednego zestawu składników [ciecierzyca, tahini, jogurt grecki]

Kto choć raz w życiu spróbował hummusu, ten doskonale wie, że ciecierzyca i tahini są dla siebie stworzone. Przekonaj się, że wcale nie musisz miażdżyć ich na gładką pastę, by docenić to połączenie.

kalafior z ciecierzycą

Lubisz kulinarną różnorodność, więc dwa identyczne posiłki z rzędu nie wchodzą w grę? Ten sam zestaw składników przygotuj w dwóch zupełnie różnych wydaniach. Podstawą gotowania zero waste jest planowanie, dlatego następnym razem, zanim wybierzesz się na zakupy, spisz listę potrzebnych Ci produktów. Tym razem do koszyka wrzuć: puszkę ciecierzycy, słoik tahini, kumin oraz kubek jogurtu greckiego. Wyczarujemy z nich zupełnie różne i równie pyszne dania. I nic się nie zmarnuje.

ZOBACZ TEŻ: Dania jednogarnkowe - 7 przepisów, które poprawią Ci humor

Pieczony, aromatyczny kalafior z ciecierzycą i jogurtowym dressingiem z tahini

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 1⁄2 ząbka czosnku, posiekanego
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • sól i pieprz • 1⁄2 puszki (ok. 120 g po odsączeniu) ciecierzycy (resztę zachowaj do drugiego przepisu)
  • listki mięty (do przybrania)
  • Na jogurtowy dressing z tahini:
  • 2 łyżki tahini
  • 100 g jogurtu greckiego
  • sok z 1 cytryny
  • 1⁄2 ząbka czosnku, posiekanego
  • 1⁄2 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz

METODA:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Kalafiora pozbaw liści i podziel na małe różyczki (większe możesz przekroić na pół).
  2. Do dużego naczynia żaroodpornego wlej oliwę, dodaj kumin, paprykę wędzoną, skórkę z cytryny, płatki chili, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wszystko wymieszaj do połączenia.
  3. Ciecierzycę opłucz i odsącz na ręczniku kuchennym. Następnie wrzuć ją do naczynia żaroodpornego razem z kalafiorem i wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą. Wszystkie warzywa powinny być dokładnie pokryte marynatą. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, a kalafior złotobrązowy.
  4. Gdy w piekarniku dzieje się magia, przygotuj dressing. Do miski wlej tahini, jogurt grecki i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać 2 łyżki wody.
  5. Upieczonego kalafiora z ciecierzycą obficie polej jogurtowym dressingiem z tahini i posyp świeżą miętą.

kcal 436 | tłuszcz 29 g | węgle 35 g| białko 14 g | porcje 2

SPRAWDŹ: Komosa ryżowa z dynią i cukinią [przepis Agnieszki Cegielskiej]

REKLAMA

REKLAMA

Hummus marchewkowy z domowymi podpłomykami i miętową gremolatą

SKŁADNIKI:

  • Na podpłomyki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki cukru
  • Na miętową gremolatę:
  • duży pęczek świeżej mięty (jeśli używasz młodej marchewki z ekologicznych upraw, możesz użyć również naci marchwi)
  • 1⁄2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • Na hummus:
  • 2 marchewki
  • 1⁄2 puszki ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej
  • 3 łyżki tahini
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1⁄2 ząbka czosnku
  • sól i pieprz

METODA:

  1. Wszystkie składniki na podpłomyki wymieszaj w misce drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na podsypany mąką blat i zacznij wyrabiać. Ugniataj je, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut). Gotowe ciasto umieść w misce, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. Teraz pora na gremolatę. Miętę posiekaj bardzo drobno i wrzuć do miseczki. Dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku i odstaw na bok.
  3. Marchewki obierz, potnij na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj do momentu, aż będą miękkie. W misie blendera umieść ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, wędzoną paprykę, kumin, oliwę i czosnek. Całość zblenduj na bardzo gładką pastę. Pod koniec dodaj ugotowane marchewki i ponownie zmiksuj na gładko. W razie gdyby hummus był zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę zimnej wody. Na koniec dopraw pastę solą oraz pieprzem.
  4. Pora zająć się wyrośniętym ciastem. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię – powinna być naprawdę gorąca. Ciasto wyjmij z miski na porządnie podsypany mąką blat i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Placki piecz na patelni z obu stron po ok. 3-4 minuty, aż pojawią się na nich ciemnobrązowe plamki. Nie używaj oleju i pamiętaj, by przed ułożeniem na patelni kolejnego placka przetrzeć ją ręcznikiem papierowym – dzięki temu zbierzesz przypaloną mąkę.
  5. Gotowy hummus przełóż do miseczki i posyp gremolatą. Podpłomyki pokrój na mniejsze kawałki. Serwuj jako przekąskę lub jako dodatek do grillowanego kurczaka, sera halloumi lub tofu.

WYPRÓBUJ TEŻ: Gotowanie zero waste - 2 przepisy na dania z indykiem i brukselką

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA