Lubisz kulinarną różnorodność, więc dwa identyczne posiłki z rzędu nie wchodzą w grę? Ten sam zestaw składników przygotuj w dwóch zupełnie różnych wydaniach. Podstawą gotowania zero waste jest planowanie, dlatego następnym razem, zanim wybierzesz się na zakupy, spisz listę potrzebnych Ci produktów. Tym razem do koszyka wrzuć: puszkę ciecierzycy, słoik tahini, kumin oraz kubek jogurtu greckiego. Wyczarujemy z nich zupełnie różne i równie pyszne dania. I nic się nie zmarnuje.
ZOBACZ TEŻ: Dania jednogarnkowe - 7 przepisów, które poprawią Ci humor
Pieczony, aromatyczny kalafior z ciecierzycą i jogurtowym dressingiem z tahini
SKŁADNIKI:
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- skórka z 1 cytryny
- 1 1⁄2 ząbka czosnku, posiekanego
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz • 1⁄2 puszki (ok. 120 g po odsączeniu) ciecierzycy (resztę zachowaj do drugiego przepisu)
- listki mięty (do przybrania)
- Na jogurtowy dressing z tahini:
- 2 łyżki tahini
- 100 g jogurtu greckiego
- sok z 1 cytryny
- 1⁄2 ząbka czosnku, posiekanego
- 1⁄2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz
METODA:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Kalafiora pozbaw liści i podziel na małe różyczki (większe możesz przekroić na pół).
- Do dużego naczynia żaroodpornego wlej oliwę, dodaj kumin, paprykę wędzoną, skórkę z cytryny, płatki chili, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wszystko wymieszaj do połączenia.
- Ciecierzycę opłucz i odsącz na ręczniku kuchennym. Następnie wrzuć ją do naczynia żaroodpornego razem z kalafiorem i wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą. Wszystkie warzywa powinny być dokładnie pokryte marynatą. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, a kalafior złotobrązowy.
- Gdy w piekarniku dzieje się magia, przygotuj dressing. Do miski wlej tahini, jogurt grecki i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać 2 łyżki wody.
- Upieczonego kalafiora z ciecierzycą obficie polej jogurtowym dressingiem z tahini i posyp świeżą miętą.
kcal 436 | tłuszcz 29 g | węgle 35 g| białko 14 g | porcje 2
SPRAWDŹ: Komosa ryżowa z dynią i cukinią [przepis Agnieszki Cegielskiej]
Komentarze