REKLAMA

2 meksykańskie przepisy z jednego zestawu składników [gotowanie zero waste]

Zapraszamy na meksykańską ucztę godną obchodów Cinco de Mayo, a przy tym zgodną z ideą zero waste.

quesadilla fot. Shutterstock.com

Koniec lata zbliża się nieubłaganie. Najwyższy czas przeorganizować zawartość lodówki i przerzucić się z lekkich, orzeźwiających dań na rozgrzewające comfort foods. A co lepiej zwalczy jesienną chandrę niż kolorowa i rozgrzewająca kuchnia rodem z Meksyku?

Quesadilla z kukurydzą, czarną fasolą i salsą z pomidorów oraz dymki

Składniki:

  • Na salsę:
  • 3 cebule dymki, drobno posiekane
  • 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • spora garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sok z 1⁄2 limonki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz
  • Na quesadillę:
  • 1⁄2 puszki kukurydzy (ok. 200 g)
  • 1⁄2 puszki czarnej fasoli (około 200 g)
  • 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule dymki, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1-2 papryczki chili (do smaku), pokrojone w plasterki
  • skórka starta z 1⁄2 limonki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 placki pszennych tortilli
  • 60 g dojrzewającego cheddara, startego
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C, a następnie zacznij przygotowywać salsę. W miseczce wymieszaj dymki, pomidory, chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, usuń pestki) i kolendrę. Dodaj czosnek, sok z limonki, oliwę oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania reszty dania, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
  2. Odsączoną kukurydzę i fasolę wymieszaj w misce z papryką, cebulą, papryczkami chili, skórką z limonki, kuminem, oregano i sporą szczyptą soli.
  3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej placek. Posyp go przygotowaną wcześniej mieszanką warzyw, a następnie na wierzch dodaj starty cheddar. Całość przykryj drugim plackiem i delikatnie przyciśnij.
  4. Quesadillę wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 10 minut, aż placki lekko zezłocą się na brzegach. Gotową quesadillę przekrój na 4 trójkąty i serwuj z pomidorową salsą i kleksem z kwaśnej śmietany.

Meksykański gulasz z fasolą, kukurydzą, pomidorami i z domowymi nachosami

Składniki:

  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej
  • 1-2 świeże chili, drobno posiekane
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • 1⁄2 puszki kukurydzy (ok. 200 g)
  • 1⁄2 puszki czarnej fasoli (około 200 g)
  • 6 pomidorów, pokrojone
  • sok i skórka starta z 1⁄2 limonki
  • pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 placki pszennych tortilli
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do średniej wielkości rondla wlej 2 łyżeczki oleju i ustaw go na średnim ogniu. Wrzuć do niego paprykę, chili, dymki oraz czosnek i podsmażaj mieszając, aż papryka nieco zmięknie.
  2. Do garnka dodaj kumin, oregano oraz sporą szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć kukurydzę, fasolę oraz pomidory i ponownie przemieszaj do połączenia wszystkich składników. Do gotującego się gulaszu wlej sok z limonki i wsyp startą skórkę oraz kolendrę. Zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nachosy z tortilli.
  3. Pszenne placki natrzyj pozostałym olejem i pokrój je na trójkąty. Przełóż je na wyłożoną papierem blachę, posyp solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Nachosy powinny być chrupiące i złotawe.
  4. Spróbuj gulaszu i w razie potrzeby dopraw go solą. Gotowe danie serwuj z domowymi nachosami, kleksem śmietany i posiekaną kolendrą. Możesz dorzucić też nieco pomidorowej salsy z poprzedniego przepisu.

Sprawdź też inne przepisy na:

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA