Koniec lata zbliża się nieubłaganie. Najwyższy czas przeorganizować zawartość lodówki i przerzucić się z lekkich, orzeźwiających dań na rozgrzewające comfort foods. A co lepiej zwalczy jesienną chandrę niż kolorowa i rozgrzewająca kuchnia rodem z Meksyku?
Quesadilla z kukurydzą, czarną fasolą i salsą z pomidorów oraz dymki
Składniki:
- Na salsę:
- 3 cebule dymki, drobno posiekane
- 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- spora garść świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sok z 1⁄2 limonki
- 2 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz
- Na quesadillę:
- 1⁄2 puszki kukurydzy (ok. 200 g)
- 1⁄2 puszki czarnej fasoli (około 200 g)
- 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule dymki, pokrojone w cienkie plastry
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1-2 papryczki chili (do smaku), pokrojone w plasterki
- skórka starta z 1⁄2 limonki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 placki pszennych tortilli
- 60 g dojrzewającego cheddara, startego
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C, a następnie zacznij przygotowywać salsę. W miseczce wymieszaj dymki, pomidory, chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, usuń pestki) i kolendrę. Dodaj czosnek, sok z limonki, oliwę oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania reszty dania, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
- Odsączoną kukurydzę i fasolę wymieszaj w misce z papryką, cebulą, papryczkami chili, skórką z limonki, kuminem, oregano i sporą szczyptą soli.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej placek. Posyp go przygotowaną wcześniej mieszanką warzyw, a następnie na wierzch dodaj starty cheddar. Całość przykryj drugim plackiem i delikatnie przyciśnij.
- Quesadillę wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 10 minut, aż placki lekko zezłocą się na brzegach. Gotową quesadillę przekrój na 4 trójkąty i serwuj z pomidorową salsą i kleksem z kwaśnej śmietany.
Meksykański gulasz z fasolą, kukurydzą, pomidorami i z domowymi nachosami
Składniki:
- 3 łyżeczki oleju roślinnego
- 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej
- 1-2 świeże chili, drobno posiekane
- 4 cebulki dymki, posiekane
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka kuminu
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- 1⁄2 puszki kukurydzy (ok. 200 g)
- 1⁄2 puszki czarnej fasoli (około 200 g)
- 6 pomidorów, pokrojone
- sok i skórka starta z 1⁄2 limonki
- pęczek świeżej kolendry, posiekanej
- 2 placki pszennych tortilli
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do średniej wielkości rondla wlej 2 łyżeczki oleju i ustaw go na średnim ogniu. Wrzuć do niego paprykę, chili, dymki oraz czosnek i podsmażaj mieszając, aż papryka nieco zmięknie.
- Do garnka dodaj kumin, oregano oraz sporą szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć kukurydzę, fasolę oraz pomidory i ponownie przemieszaj do połączenia wszystkich składników. Do gotującego się gulaszu wlej sok z limonki i wsyp startą skórkę oraz kolendrę. Zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nachosy z tortilli.
- Pszenne placki natrzyj pozostałym olejem i pokrój je na trójkąty. Przełóż je na wyłożoną papierem blachę, posyp solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Nachosy powinny być chrupiące i złotawe.
- Spróbuj gulaszu i w razie potrzeby dopraw go solą. Gotowe danie serwuj z domowymi nachosami, kleksem śmietany i posiekaną kolendrą. Możesz dorzucić też nieco pomidorowej salsy z poprzedniego przepisu.
Sprawdź też inne przepisy na:
Komentarze