Wybór między bajglem a kanapką z masłem orzechowym nie jest decyzją zmieniającą życie jak, powiedzmy, zmiana adresu e-mail czy zgubienie komórki. Niemniej jednak Twój wybór będzie miał znaczenie na treningu. Prawdą dość oczywistą jest, że to, co jesz, w kluczowy sposób wpływa na skuteczność wykonywanych ćwiczeń, a mimo to ciągle popełniamy jedzeniowe błędy. Dlatego, z pomocą dietetyków i trenerów, wytypowałyśmy 19 najlepszych produktów spożywczych, które pozwolą osiągać Ci lepsze wyniki i być zawsze w formie.
Awokado
Zawierają obniżający cholesterol jednonienasycony kwas tłuszczowy, a na treningu dodają Ci siły i pomagają przezwyciężać ból. Naukowcy z University of Buffalo odkryli, że biegaczki wyczynowe, które jadły mniej niż 20% tłuszczów, były bardziej narażone na kontuzje od tych, które jadły przynajmniej 31%. Uczeni spekulują, że problem może być powiązany z dietami o ekstremalnie niskim poziomie tłuszczów, które osłabiają mięśnie i stawy. Parę plasterków awokado dziennie będzie świetnym sposobem, by wzmocnić się dobrymi tłuszczami.
ZOBACZ TEŻ: Awokado - przepisy na proste dania
Pełnoziarnisty bajgel
Nie słuchaj dr. Atkinsa – węglowodany są optymalnym jedzeniem przy treningu. Potrzebujesz węglowodanów złożonych w ich naturalnym opakowaniu – znanych jako pełne ziarno, a nie tych prostych, które Cię fałszywie nakręcą, a potem zaliczysz zjazd. Pełnoziarnisty bajgiel jest idealnym wyborem przed treningiem: będziesz go wolno trawić – z powodu całego zawartego w nim błonnika – co dostarczy Ci rozciągniętego w czasie stałego dopływu energii zamiast jednej, uderzeniowej dawki. Zjedz go na 2 godziny przed wysiłkiem lub na śniadanie w dniu treningu.
Banan
Dzięki wysokiej zawartości potasu w bananach zjedzenie jednego będzie szybkim ratunkiem, gdy złapie Cię kolka. Głównym winowajcą stojącym za skurczami mięśni jest niedobór sodu, ale badania wykazały, że potas odgrywa istotną, wspomagającą rolę: potrzebujesz go, żeby uzupełnić straty, które wypacasz, i do lepszego wchłaniania płynów. Banany są także pełne dających energię węglowodanów. Jeden średnich rozmiarów owoc zawiera 400 mg potasu i 29 g węglowodanów, a więc tyle, co 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa.
Jagody, maliny, jeżyny, truskawki
Amerykański Departament Rolnictwa umieścił niedawno te wszystkie owoce na swojej liście 20 produktów spożywczych najbogatych w przeciwutelniacze. Zwykła garść jagód, malin lub jeżyn jest znakomitym źródłem tych potężnych składników odżywczych, które chronią mięśnie przed niszczącym wpływem wolnych rodników, mogących tworzyć się w wyniku ćwiczeń fizycznych. Kupuj jagody, kierując się odcieniem ich skórek: im ciemniejszy kolor, tym zdrowszy owoc.
Komentarze