Produkt z zapasów: Pomidory w puszce lub passata pomidorowa
Puszkowane pomidory są dobrym źródłem antyoksydantów, a dokładniej likopenu, który chroni serce przed chorobami. Znalazłaś w swojej spiżarce zapas puszek? Zobacz, co możesz z nich wyczarować.
1. Makaron z sosem
To najprostszy i najszybszy obiad świata. Wystarczy, że w rondelku podsmażysz cebulę i posiekany czosnek, zalejesz całość pomidorami lub passatą pomidorową, doprawisz solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i podgotujesz, aż część wody wyparuje. Do sosu możesz dorzucić warzywa, które masz akurat pod ręką i dowolne źródło białka, np. kurczaka, tofu lub ciecierzycę. Możesz też postawić na prostotę i zaserwować makaron z czystym sosem pomidorowym i sporą porcją parmezanu.
2. Domowa pizza
Jeśli udało Ci się dorwać ostatnią paczkę drożdży, postaw na pyszny włoski placek z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz zachować dietetyczną równowagę, mąkę pszenną zmieszaj z orkiszową. W awaryjnej sytuacji możesz użyć też placka do tortilli (najlepiej takiego z ziarnami) - sprawdzi się on jako spód pizzy. Z puszkowanych pomidorów przygotuj prosty sos. Wymieszaj je z solą, pieprzem, włoskimi ziołami i odrobiną oliwy. Zagotuj, by odparować płyn - dzięki temu sos nie będzie wodnisty. Jeśli używasz krojonych pomidorów, możesz je zblendować.
3. Ryba pieczona w pomidorach
Masz w lodówce kawałek białej ryby? Włóż ją do naczynia żaroodpornego, zalej pomidorami, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C na ok. 20 minut. Serwuj z ulubionym dodatkiem, np. ryżem, makaronem lub ziemniakami. Nie zapomnij też o porcji warzyw.
4. Gulasz wołowy
Masz sporo czasu? Przygotuj długo gotowany gulasz wołowy. Mięso pokrój w większą kostkę, dopraw ulubioną mieszanką przypraw, solą i pieprzem, natrzyj oliwą i wrzuć do wolnowaru lub do dużego żeliwnego garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w pióra. Całość zalej pomidorami, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 godzin.
SPRAWDŹ: Jak zrobić domowe sushi - poradnik