Nasze propozycje to różne wariacje nadzień do nemów – zwanych też springrolkami lub sajgonkami – które, jak wiadomo, zawija się w namoczony papier ryżowy. Wszystkie są banalnie proste w przygotowaniu, choć niektóre wymagają nieco więcej czasu. Jednak efekty dla zdrowia, urody, figury i smaku są tego warte.
Wskazówka: w przepisach podajemy składniki, którymi powinnaś wypełnić namoczony listek papieru ryżowego. Na środku ułóż składniki, następnie złóż do środka boki oraz dolną część papieru i zwiń w zgrabną sajgonkę.
Bób na zdrowe macierzyństwo
Porcje 4 | 260 kcal | 2 g tł. nasyc. | 1,8 g cukier | 10 min
- 2 duże szalotki, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 200 ml bulionu drobiowego
- 20 g masła
- 8 listków mięty
- 400 g groszku
- 400 g bobu, zblanszowanego bez skórki
- 4 jajka przepiórcze, ugotowane
Przesmaż szalotkę i czosnek 2-3 minuty na dużej patelni. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć resztę składników i gotuj kilka minut. W małym garnku zagotuj wodę i zrób jajka w koszulkach. Odsącz warzywa i połóż na każdej porcji po jajku.
Samo dobro Bób, oprócz dużej ilości błonnika, ma także wielkie ilości kwasu foliowego niezbędnego do rozwoju komórek. 100 g dostarcza 106% dziennego zapotrzebowania. Potęga!
Karczochy na poprawę nastroju
Porcje 4 | 270 kcal | 1 g tł. nasyc.| 13 g cukier | 45 min
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 por, drobno posiekany
- 1 główka czosnku
- pęczek tymianku
- 4 liście laurowe
- 20 karczochów baby, obranych i przyciętych
- sok z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wymieszaj ze sobą oliwę, musztardę i dopraw solą z pieprzem. Czosnek obierz i zmiażdż w prasce. W naczyniu żaroodpornym ułóż karczochy i posiekanego pora, dodaj liście laurowe, czosnek z tymiankiem, polej winegretem i sokiem z 1 cytryny. Zapiekaj 40 minut.
Samo dobro Jeden karczoch zapewnia 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która sprawdza się w naprawianiu szkód po stresie.
Tuńczyk na większą odporność
Porcje 4 | 215 kcal | 3,5 g tł. nasyc. | 0 g cukier | 10 min
- 200 g steku z tuńczyka
- 1 szalotka, posiekana
- 5 ml octu sherry
- 15 ml oliwy
- 2 łyżeczki szczypiorku, posiekanego
- sól i pieprz
- 4 sałaty rzymskie baby
- 4 papryki piquillo
- garść natki pietruszki, posiekanej
Tuńczyka zgrilluj z obu stron. Wymieszaj w misce szalotkę, ocet i oliwę. Dopraw. Rozdziel sałaty, papryki, tuńczyka na 4 porcje, skrop dressingiem, posyp pieprzem i natką pietruszki.
Samo dobro Tuńczyk jest wyjątkowo dobrym źródłem selenu i witaminy D, dodającymi poweru i podnoszącymi naszą odporność.
ZOBACZ: 10 patentów na płaski brzuch
Komentarze
~Mycha, 2020-02-10 14:36:27
~Nastka, 2020-02-09 18:43:09
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?