[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

10 przepisów na spring rollsy [pomysł na zdrową przekąskę]

Świetnie sprawdzą się w lunchboxie do pracy, na domowym party i na pikniku. Oto 10 przepisów na zdrowe przekąski, które świetnie wyglądają i tak samo świetnie smakują. A może nawet lepiej.

spring rolls

Nasze propozycje to różne wariacje nadzień do nemów – zwanych też springrolkami lub sajgonkami – które, jak wiadomo, zawija się w namoczony papier ryżowy. Wszystkie są banalnie proste w przygotowaniu, choć niektóre wymagają nieco więcej czasu. Jednak efekty dla zdrowia, urody, figury i smaku są tego warte.

Wskazówka: w przepisach podajemy składniki, którymi powinnaś wypełnić namoczony listek papieru ryżowego. Na środku ułóż składniki, następnie złóż do środka boki oraz dolną część papieru i zwiń w zgrabną sajgonkę.

Bób na zdrowe macierzyństwo

Porcje 4 | 260 kcal | 2 g tł. nasyc. | 1,8 g cukier | 10 min

  • 2 duże szalotki, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 20 g masła
  • 8 listków mięty
  • 400 g groszku
  • 400 g bobu, zblanszowanego bez skórki
  • 4 jajka przepiórcze, ugotowane

Przesmaż szalotkę i czosnek 2-3 minuty na dużej patelni. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć resztę składników i gotuj kilka minut. W małym garnku zagotuj wodę i zrób jajka w koszulkach. Odsącz warzywa i połóż na każdej porcji po jajku.

Samo dobro Bób, oprócz dużej ilości błonnika, ma także wielkie ilości kwasu foliowego niezbędnego do rozwoju komórek. 100 g dostarcza 106% dziennego zapotrzebowania. Potęga!

Karczochy na poprawę nastroju

Porcje 4 | 270 kcal | 1 g tł. nasyc.| 13 g cukier | 45 min

  • ⅓ szklanki oliwy
  • 1 por, drobno posiekany
  • 1 główka czosnku
  • pęczek tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 20 karczochów baby, obranych i przyciętych
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wymieszaj ze sobą oliwę, musztardę i dopraw solą z pieprzem. Czosnek obierz i zmiażdż w prasce. W naczyniu żaroodpornym ułóż karczochy i posiekanego pora, dodaj liście laurowe, czosnek z tymiankiem, polej winegretem i sokiem z 1 cytryny. Zapiekaj 40 minut.

Samo dobro Jeden karczoch zapewnia 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która sprawdza się w naprawianiu szkód po stresie.

Tuńczyk na większą odporność

Porcje 4 | 215 kcal | 3,5 g tł. nasyc. | 0 g cukier | 10 min

  • 200 g steku z tuńczyka
  • 1 szalotka, posiekana
  • 5 ml octu sherry
  • 15 ml oliwy
  • 2 łyżeczki szczypiorku, posiekanego
  • sól i pieprz
  • 4 sałaty rzymskie baby
  • 4 papryki piquillo
  • garść natki pietruszki, posiekanej

Tuńczyka zgrilluj z obu stron. Wymieszaj w misce szalotkę, ocet i oliwę. Dopraw. Rozdziel sałaty, papryki, tuńczyka na 4 porcje, skrop dressingiem, posyp pieprzem i natką pietruszki.

Samo dobro Tuńczyk jest wyjątkowo dobrym źródłem selenu i witaminy D, dodającymi poweru i podnoszącymi naszą odporność.

ZOBACZ: 10 patentów na płaski brzuch

REKLAMA

REKLAMA

Szparagi na ładniejszą cerę

Porcje 4 | 280 kcal | 3,7 g tł. nasyc. | 4,5 g cukier | 35 min

  • 1 żółtko
  • szklanka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cytryna, sok
  • 30 ml octu
  • 12 białych szparagów, zblanszowanych
  • 1 jajko, na twardo
  • Dressing:
  • 1 papryka piquillo
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 krewetka, ugotowana
  • 150ml oliwy
  • 50ml octu sherry
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

Posiekaj składniki dressingu i wymieszaj z oliwą, octem i przyprawami. Z oleju, żółtka, octu, cytryny i musztardy zrób majonez. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zblanszowane szparagi polej dressingiem, dodaj majonez i starte jajko.

Samo dobro Więcej kolagenu oznacza mniej zmarszczek, a szparagi wychodzą taniej niż lifting.

Rzodkiew na skuteczny detoks

Porcje 4 | 290 kcal | 4g tł. nasyc. | 4 g cukier | 10 min

  • 80g białej rzodkwi
  • 16 rzodkiewek
  • 1 fenkuł
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu sherry
  • 4 małe cykorie, liście rozdzielone
  • 4 łyżki tymianku, posiekanego
  • sól, pieprz
  • 8 pomidorków cherry

Obierz i pokrój na cienkie plastry rzodkiew i fenkuła. Przekrój pomidorki i rzodkiewki na pół lub ćwiartki. Wymieszaj oliwę z octem w misce i wrzuć do niej wszystkie pozostałe składniki. Dopraw i wymieszaj.

Samo dobro Rzodkiew i jej młodsze, czerwone kuzynki niszczą szkodliwe bakterie i grzyby w naszym organizmie, a dzięki olejkom gorczycznym zawierającym związki siarki skutecznie oczyszczają wątrobę. A koper włoski działa przeciwnowotworowo – to dodatkowy prezent.

Cytryna na lekkość w brzuchu

Porcje 4 | 540 kcal | 4 g tł. nasyc. | 0,3 g cukier | 15 min

  • 200 ml oleju
  • 200 g panierki (wymieszaj ½ szklanki mąki pszennej i ½ szklanki drobnej bułki tartej)
  • 450 g ośmiorniczek baby
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól
  • 2 cytryny, ćwiartki

Rozgrzej olej na dużej patelni. Przesyp panierkę do miski i obtocz nią wszystkie ośmiorniczki. Wrzuć na patelnię czosnek razem z ośmiorniczkami i smaż 2-3 minuty, aż będą chrupiące. Wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i skrop sokiem z cytryny.

Samo dobro Cytryna potęguje wydzielanie enzymów trawiennych i neutralizuje toksyny w żołądku. W dodatku w jej towarzystwie używa się mniej soli.

Burak na chęć do życia

Porcje 4 | 380 kcal | 7 g tł. nasyc. | 3,3 g cukier | 40 min

  • 600 g buraków liściowych, czyli boćwiny, ale ucinamy liście (zrób z nich sałatkę)
  • 100 g zblanszowanych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 15 ml oleju z orzechów laskowych
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • sól, pieprz

Buraki włóż do garnka, posól i zalej zimną wodą. Gotuj 25-30 minut, aż zmiękną. Ostudź i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z resztą składników.

Samo dobro Buraki aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez nasze komórki, likwidując w ten sposób objawy zmęczenia i apatii. Mają też właściwości zasadotwórcze, więc żegnaj zgago po mięsach i słodyczach. Chce się żyć!

WYPRÓBUJ TAKŻE: Przepis na bakaliowe batony energetyczne

REKLAMA

Szpinak na dobry metabolizm

Porcje 4 | 560 kcal | 6,4 g tł. nasyc.| 0 g cukier | 50 min

  • 240 g kalmarów, pokrojonych w pierścienie plus ekstra do skropienia
  • 12 łyżek oliwy
  • 1 szalotka, posiekana
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 240 g ciecierzycy, odsączonej z zalewy
  • 300 g szpinaku baby
  • sól, pieprz

Podsmaż kalmary i na ostatnie 2 minuty wrzuć szalotkę. Wlej gorący bulion i gotuj, aż zredukujesz płyn o połowę. Dodaj ciecierzycę, gotuj 4-5 minut i wrzuć liście szpinaku na 30 sekund. Odcedź, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Samo dobro Szpinak pęka od potasu (ma go więcej niż słynący z niego banan) i magnezu, które wspólnie dbają o zdrowy i szybki metabolizm.

Oregano na lepszą koncentrację

Porcje 4 | 560 kcal | 8,6 g tł. nasyc. | 0 g cukier | 10 min

  • 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w kostki
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 200 ml oliwy extra virgin
  • przyprawy (10 g mielonego kuminu, 10 g wędzonej papryki, 10 g oregano)
  • 8 papryk piquillo
  • 4 liście laurowe

Kostki mięsa marynuj przez 2 godziny w oliwie, pokrojonej w kostki papryce, czosnku, przyprawach i liściach laurowych. Wyłów z marynaty mięso z papryką i szybko przesmaż na patelni na wysokim ogniu, mieszając.

Samo dobro Oregano zawiera bardzo dużo żelaza, którego brak skutkuje zmęczeniem, bladością cery, słabszą koncentracją, pamięcią i odpornością.

Majeranek na święty spokój

Porcje 4 | 290 kcal | 3,2 g tł. nasyc. | 13 g cukier | 10 min

  • 150 g borówek
  • 150 g malin
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 8 listków mięty
  • Dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu sherry
  • 2 limonki, sok
  • 1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż
  • pęczek świeżego majeranku

Dressingiem zalej owoce (pokrojone lepiej wchłoną marynatę), przykryj i wstaw do lodówki na 24 h. Rozdziel owoce do misek (podaruj sobie papier ryżowy, bo to jest deser, a kto jada sajgonki na deser) i posyp ksylitolem. Wyjmij majeranek i wanilię z marynaty i polej nią owoce, dodając świeżą miętę.

Samo dobro Majeranek jest świetny na koniec imprezy: ułatwia trawienie i działa silnie uspokajająco. Zadaj go gościom, gdy jesteś zmęczona.

ZOBACZ TEŻ: Dieta na dobry humor - jedzenie, które lubi Twój mózg

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij