10 produktów, których nie powinnaś przechowywać w lodówce

Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.

lodówka fot. Shutterstock.com

Lodówki utrzymują żywność w chłodzie w naszych domach od roku 1913. Nie wszystkie produkty jednak na tym korzystają. Niektóre z nich tracą na świeżości, a nawet szybciej się psują. Inne niepotrzebnie tylko zagracają ograniczoną przestrzeń w chłodziarce. Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. 

REKLAMA

Awokado

Zwłaszcza, jeśli jest niedojrzałe. Twarde jak kamień zielone jajo nie zmięknie, jeśli będziesz przechowywać je w niskiej temperaturze. Pro tip: jeśli chcesz wykorzystać jedynie pół awokado, nie usuwaj pestki z drugiej połówki. Owoc nie zorientuje się, że został rozkrojony i dzięki temu dłużej zachowa świeżość. PS. Rozcięte i dojrzałe awokado możesz schować do lodówki.

Zioła

Mowa o tych ciętych. Najlepiej wstawić je do wody łodygami w dół i pozostawić w temperaturze pokojowej. 

Papryka

Przechowywana w niskich temperaturach szybko traci przyjemną chrupkość i robi się gumowa. Lepiej trzymać ją na zewnątrz. Pamiętaj jednak, by nie kazać jej czekać zbyt długo. Parę dni na kuchennym stole sprawi, że stanie się pomarszczona jak Keith Richards.

Chleb

Mrożenie, a następnie tostowanie chleba to świetny sposób na utrzymanie go w świeżości i uniknięcie sytuacji, w której ląduje w śmietniku bo jest już nieświeży. Za to chowanie chleba do lodówki to najlepsza metoda na zmienienie go w coś, co smakuje jak papier.

Ogórki

To często popełniany błąd. Przechowywanie ogórków w lodówce sprawi, że staną się wodniste. Mogę też szybko spleśnieć. Jeśli jednak zdecydujesz się je schłodzić, najlepiej owinąć je w folie, aby zminimalizować ich kontakt z wilgotnym środowiskiem.

Kiszonki

Te warzywa zostały już zakonserwowane, więc przechowywanie ich w lodówce jest zwyczajnym marnowaniem przestrzeni. Możesz spokojnie ustawić je na kuchennym blacie.

Cebula

Podobnie jak w przypadku ogórków, cebuli również nie służy lodówkowa wilgoć. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu, np. razem z ziemniakami. Pamiętaj też, by wyjąć ją z plastikowej torby – inaczej może spleśnieć.

Czekolada

Nic nie smakuje lepiej, niż delikatnie kremowa kostka czekolady. Przechowując ją w lodówce możesz liczyć jedynie na twardy kawałek, który niczym nie przypomina w smaku tej trzymanej w temperaturze pokojowej. Jest twarda, kruszy się i ma o wiele mniej kakaowych aromatów.

Pomidory

Jeśli schowasz je do lodówki, stracą cały swój smak oraz soczystość. Przechowuj je na blacie lub w koszyczku z warzywami w temperaturze pokojowej.

Banany

Aby dojrzeć banany potrzebują temperatury wyższej, niż lodówkowa. Jeśli cenisz sobie ich słodki smak, pod żadnym pozorem nie wkładaj ich do chłodziarki

Zobacz również:
Wzmocnij nie tylko górę ciała, ale też odnajdź w sobie wewnętrzną równowagę i zwiększ pewność siebie. Oto pozycja kruka.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA