1. Dieta kopenhaska
W założeniu trwa 13 dni i opiera się o 3 posiłki dziennie po 500-900 kcal każdy. Jedyne dopuszczalne napoje to woda i czarna kawa. Jednocześnie przy stosowaniu tej diety wyklucza się sól kuchenną (bo zatrzymuje wodę w organizmie) i przyprawy (bo podkręcają apetyt). Jadłospis opiera się o chude źródła białka (mięso, ryby), a także jaja i warzywa z niewielkim udziałem węglowodanów.
Dieta w założeniu jest restrykcyjna, ograniczająca i niedoborowa. Spadek wagi występuje poprzez zmniejszenie zawartości treści jelitowej oraz zmniejszenie akumulacji wody (odstawienie soli), jednak realna utrata masy ciała na przestrzeni tych 13 dni będzie polegała na przede wszystkim na niewielkim ubytku mięśni, a nie tłuszczu.
2. Dieta dr Dąbrowskiej
Jest typową dietą warzywno-owocową. Bardzo niskoenergetyczna, restrykcyjna i wykluczająca sporo produktów spożywczych - w efekcie trudna do utrzymania. Nawet nie powinno się stosować jej długo, bo niesie z sobą ryzyko znacznych niedoborów składników odżywczych, w tym białka, wapnia i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dieta, podobnie jak poprzednia, bardzo restrykcyjna, ograniczająca i niedoborowa. Za plus należy przyjąć wysokie spożycie błonnika pokarmowego. Ubytek masy ciała występuje poprzez zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej, niestety przy współtowarzyszącym znacznym ubytku tkanki mięśniowej, ze względu na ograniczoną podaż białka.
3. Dieta wege, czyli dieta bezmięsna
Coraz powszechniej stosowana, tak ze względów środowiskowych, jak etycznych, a przez niektórych - również zdrowotnych. Zakłada eliminację mięsa, podrobów, ryb i owoców morza.
Prawidłowo zbilansowana nie jest niedoborowa, należy zwracać jednak szczególną uwagę na odpowiednie spożycie żelaza, wapnia, cynku, witaminy D i B12 oraz jodu. Redukcja masy ciała może nastąpić wówczas, gdy zostanie uzyskany deficyt kaloryczny, czyli będziemy zjadać mniej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.
4. Dieta wegańska czyli dieta roślinna
To bardziej radykalna odmiana diety wegetariańskiej. Zakłada dodatkowo wykluczenie mleka, nabiału i miodu. Dobrze zbilansowana może dostarczać organizmowi wystarczającą ilość białka i wapnia, należy jednak pamiętać o konieczności suplementacji witaminy B12. Przechodząc na dietę wegańską trzeba kontrolować ilość spożywanych składników odżywczych.
ZOBACZ TEŻ: Wegański piernik
Redukcja masy ciała, podobnie jak przy diecie wegetariańskiej, następuje wtedy, gdy uzyskamy deficyt kaloryczny.
5. Dieta Dukana
Jest skrajnie wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa i niskotłuszczowa. Dieta nie zakłada konkretnego dziennego limitu kalorii. Jest podzielona na 4 fazy od najbardziej do najmniej restrykcyjnej (w fazie 4. odżywiamy się „rozsądnie” przez 6 dni w tygodniu, a w ciągu jednego dnia stosujemy największe restrykcje z etapu 1).
Bardzo restrykcyjna, zwłaszcza na początku je się prawie samo mięso i jajka, może być obciążająca dla organizmu, zwłaszcza nerek. W początkowych fazach może doprowadzić do niedoboru błonnika, witamin i składników mineralnych. Tę dietę stosują często mężczyźni, bo mięso daje im poczucie „konkretnego” posiłku i zapewnia sytość na dłużej. Jednak spadek wagi następuje wówczas, kiedy uzyskany zostanie deficyt kaloryczny, dlatego przy diecie Dukana zaleca się codzienne ćwiczenia.
ZOBACZ TEŻ: Dieta Dukana - szczegóły