Naprawdę mama miała rację, mówiąc, że zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wszyscy specjaliści od diety i żywienia mają podobną opinię, a statystyka też jest po ich stronie. Okazuje się w badaniach, że ci pomijający pierwszy posiłek są o 450% bardziej narażeni na ryzyko nadwagi niż jedzący regularnie śniadania. Ponieważ z nauką się nie dyskutuje, Women's Health życzy smacznego poranka.
Zdrowe śniadanie - przepisy od WH
1. Jajecznica po treningu
Porcje: 1 | Kcal: 376 | Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 2 garści szpinaku baby,
- 2 jajka,
- 100 g sera feta (w kostkach),
- 1 łyżeczka oleju.
Sposób przyrządzenia
Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć szpinak i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem (pamiętaj, że feta jest naturalnie lekko słona), zamieszaj. Dodaj pokruszone kostki sera, raz jeszcze zamieszaj i gotowe.
Korzyści dla Ciebie
Ta świetna jajecznica jest doskonałym regeneratorem po treningu. Napakowana po brzegi białkiem pozwoli Ci szybko odzyskać siły i wzmocnić obolałe mięśnie. Najlepiej działa, gdy odczekasz przynajmniej pół godziny po wysiłku.
50 twarzy jajecznicy - jak urozmaicić śniadaniowy klasyk
1. Pikantny Hiszpan
Na patelni podsmaż 5-cm kawałek pokrojonego w kostkę chorizo. Dorzuć jedną, małą drobno posiekaną szalotkę i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodaj pół pomidora pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w kostkę. Wbij 2 jajka, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Możesz dodać również szczyptę pieprzu cayenne, jeśli lubisz ostrzejszą wersję.
2. Wegański kawaler
To, że nie jadasz jajek, wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z jajecznicy. A właściwie z tofucznicy, czyli jej wegańskiego zamiennika.
Na patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę średnią cebulę. Pół kostki tofu odsącz, pokrusz na drobne kawałki i wrzuć na patelnię i podsmażaj przez chwilę. Całość przypraw szczyptą pieprzu, ⅓ łyżeczki czarnej soli kala namak oraz 1-2 łyżeczkami płatków drożdżowych, dzięki którym danie nabierze jajecznego posmaku. By danie wizualnie nie odstawało od oryginalnej wersji, możesz dodać także nieco kurkumy. Następnie na patelnię wlej 3-4 łyżki napoju roślinnego lub wody i smaż, aż płyn odparuje, a tofu będzie przyjemnie miękkie. Danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Zobacz też przepisy na zdrowe śniadanie od chłopaków z MH.