1. Szpinak
Spróbuj polubić zielone warzywa. A najlepiej – szpinak. Zawiera tylakoidy, które według uczonych z Louisiana State University spowalniają trawienie tłuszczu, wydłużając tym samym uczucie sytości.
Wypróbuj
Zmiksuj garść w robocie kuchennym razem z hummusem. Albo rozmroź, posiekaj i wymieszaj z mielonym mięsem.
ZOBACZ TEŻ: Ch**owa Pani domu: My, introwertycy, i wy, normalni
2. Jabłka
Jabłka zawierają pektynę, która w połączeniu z wodą sprawia, że jedzenie pęcznieje w żołądku, a Ty czujesz się syta. Badanie przeprowadzone na Pennsylvania State University wykazało, że osoby, które sięgnęły po jabłko 15 minut przed posiłkiem, zjadły o 200 kcal mniej niż ci, którzy tego nie zrobili.
Wypróbuj
Połóż kilka plastrów na kanapkę z masłem orzechowym albo indykiem. Możesz je też posiekać i połączyć z orzechami włoskimi, kaszą quinoa i dymką.
3. Orzechy włoskie
Ich ściany komórkowe są odporne na procesy trawienne, przez co przyswajasz tylko 1/5 zawartego w nich tłuszczu. Miejsce na naszej liście zawdzięczają jednak swojej twardości, która zmusza szczękę do wejścia na wyższe obroty. Dzięki dłuższemu przeżuwaniu szybciej poczujesz się pełna.
Wypróbuj
Weź garść orzechów i posiekaj je na małe kawałki. Używaj jako posypki do pizzy albo kanapek z burakiem i fetą.
4. Twarożek
Jest bogaty w białko, a konkretnie w kazeinę, która wolno się trawi. Uwzględnij go przy następnym posiłku, a odczujesz głód później niż zwykle.
Wypróbuj
Sprawdzi się jako baza do prostego dipu (zblenduj go z czosnkiem, cytryną, pieprzem i oregano) lub smoothie. Nasz ulubiony przepis: 1 banan, 100 g twarogu, 50 g mrożonych truskawek, 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego i woda do rozcieńczenia. Pycha!
5. Jajka
Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. To właśnie ono powoduje, że po zjedzeniu jajecznicy czujesz się syta i nie zaglądasz co chwila do lodówki. Pomyśl o tym, gdy będziesz planować jutrzejsze śniadanie.
Wypróbuj
Odlej do miseczki dwie chochle gotującej sie zupy. Następnie wbij do niej żółtko, dokładnie wymieszaj i wlej z powrotem do garnka. Dzięki temu zabiegowi nie tylko wydobędziesz smak potrawy, ale też dodasz jej cennych witamin i minerałów. Gotuj na wolnym ogniu, żeby żółtko się nie zważyło.
Komentarze