[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.3

10 najlepszych produktów dla serca

Wstaw je do swojego menu i żyj długo.

Teraz już teoretycznie wiesz, co powinnaś jeść, ale jeśli poprzestaniesz wyłącznie na mówieniu o diecie bogatej w pełne ziarno, owoce, warzywa i ryby, to nic z tej wiedzy nie wyniknie. Dieta zdrowa dla serca może obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL o 30% – spadek podobny do tego, który możesz osiągnąć dzięki statynom. Poniższe produkty żywnościowe są dietetyczną „magiczną pigułką”: obniżają cholesterol LDL, podnoszą „dobry” cholesterol HDL i co najlepsze ze wszystkiego – nie potrzeba na nie recepty.

ZOBACZ TEŻ: 10 rzeczy, których nie wiesz o Margot Robbie

1. Orzechy

Ludzie, którzy jedzą ok. 4 g orzechów (najlepsze są pistacje, migdały i orzechy włoskie) częściej niż cztery razy w tygodniu, o 37% zmniejszają u siebie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową w porównaniu z tymi, którzy orzechy jedzą rzadko – taki jest wniosek z badań opublikowanych w „British Journal of Nutrition”.

2. Ryby

Powiemy to jeszcze raz i będziemy powtarzać do znudzenia: dwie porcje na tydzień bogatych w omega-3 ryb wystarczy, żeby znacząco obniżyć ryzyko chorób serca – według American Heart Association. Kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) są kwasami omega-3 zawartymi w rybach i odwalają wieńcową czarną robotę, czyli rozrzedzają krew, redukują poziom „złego” cholesterolu LDL, zapobiegają zakrzepom i obniżają wysokie ciśnienie.

3. Owies

Jedzenie średnio dwóch i pół porcji pełnych ziaren dziennie (np. owsa, brązowego ryżu, jęczmienia) obniża ryzyko chorób układu krążenia o 21% – według badań opublikowanych w magazynie „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases”.

4. Awokado

Wypełnione po brzegi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi i beta-sitosterolem awokado jest głównym wrogiem „złego” cholesterolu LDL. Jest także bogate w kwas foliowy – witaminę B rozpuszczalną w wodzie, która pomaga obniżyć poziom homocysteiny – aminokwasu, który może hamować przepływ krwi.

REKLAMA

REKLAMA

5. Czarna fasola

Ci, którzy jedzą ok. 80-gramową porcję czarnej fasoli dziennie, zmniejszają u siebie ryzyko ataku serca o 38% – zgodnie z ostatnimi badaniami przedstawionymi na łamach „Journal od Nutrition”. Czarna fasola jest w panteonie gwiazd odżywczości, w skład którego wchodzą białka, zdrowe tłuszcze, kwas foliowy, magnez, witamina B, potas i błonnik.

6. Siemię lniane

Ostatnie badania przeprowadzone na osobach z wysokim cholesterolem (większym niż 240 ml/dl) porównywały terapię statynową z jedzeniem 20 g (około 4 łyżeczek) siemienia lnianego dziennie. Po 60 dniach ci, którzy jedli siemię lniane, czuli się tak samo dobrze jak ci, którzy zażywali statyny.

ZOBACZ TEŻ: Meryl Streep i Nicole Kidman w musicalu Netflixa

7. Zielona herbata

Galusan epigallokatechiny (EGCG), silny przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać choroby serca, obficie występuje w zielonej herbacie. Pij ją jak wodę: 5 kubków zielonej herbaty dziennie może polepszyć zdrowie krążenia.

8. Arbuz

Ma wysoką zawartość obniżającego ciśnienie potasu, jest źródłem zmniejszającej zapalenia witaminy C i zawiera dużo likopenu.

9. Szpinak

Wypełniony potasem i magnezem jest także jednym z najlepszych źródeł luteiny – przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać zatykaniu się tętnic. Jedz 1 kubek dziennie.

10. Czerwone wino

Resweratrol to naturalny związek chemiczny, który obniża LDL, podwyższa HDL i zapobiega zakrzepom krwi – czerwone wino ma go pełno i potrafi być prawdziwym wybawieniem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij