Zdrowo nie znaczy drogo - udowadnia dietetyczka Anna Reguła w książce “Zdrowo przez supermarket”

Jak robić zakupy tak, aby jeść smacznie i zdrowo, jednocześnie nie zostawiając przy kasie połowy pensji? Jak nie wpaść w sidła zastawiane przez producentów i marketingowców? Jak nie dać się złapać na dietetyczne fake newsy? Tego wszystkiego dowiesz się z książki Anny Reguły “Zdrowo przez supermarket”, nad którą WH objęło patronat.

zdrowo przez supermarket Materiały prasowe

"Żywność nie jest ani czarna, ani biała. Po prostu powinniśmy powoli uczyć się zasad racjonalnego, zbilansowego odżywiania, w którym znajdzie się miejsce i dla pizzy, i dla samodzielnie przygotowanej sałatki warzywnej. Zdrowo nie znaczy drogo, trzeba tylko posiadać najważniejsze informacje o tym, jak wybierać produkty" - mówi autorka książki "Zdrowo przez supermarket", dietetyczka Anna Reguła. Jej najnowsza książka to poradnik o tym, jak robić zdrowe i przemyślane zakupy. Możesz ją potraktować jak praktyczny przewodnik po wszystkich działach w supermarkecie, z którego dowiesz się m.in.:

  • Jak czytać etykiety produktów.
  • Ile sensacyjne newsy dotyczące żywności mają wspólnego z prawdą.
  • Jak nie dać się nabrać na marketingowe sztuczki.
  • Które produkty warto wrzucić do koszyka, a których lepiej unikać.

Dietetyczne mity

"Nie bójmy się żywności i nie traktujmy wszystkiego jak «chemii». Wiele dodatków «E» do żywności jest tam po prostu potrzebnych, a producentów obowiązują normy, które gwarantują nam bezpieczeństwo spożywania" - wyjaśnia Anna Reguła. W książce znajdziesz wiele innych mitów żywnościowych, z którymi rozprawia się dietetyczka.

Chociażby z tym, że produkty "fit" to samo zdrowie. Tymczasem nie mają one żadnego umocowania w przepisach, a hasła typu "fit" czy "produkt dietetyczny" umieszczone na opakowaniach, to tylko marketingowa sztuczka. "Często się zdarza, że produkt reklamowany jako «fit» ma w składzie więcej cukru niż inne, podobne produkty. Słowo «fit» nie jest jednoznaczne z tym, że coś jest zdrowe. Podobnie jak obecność jakiegoś produktu w dziale ze zdrową żywnością” - zwraca uwagę ekspertka. I podaje konkretne przykłady: płatki zbożowe z etykietą «fit» znanej marki mają 5 łyżeczek cukru na 100 g a «fit» oranżada innego producenta zawiera aż 3 łyżeczki cukru w szklance.

Książka "Zdrowo przez supermarket" jest dostępna na stronie zdrowoprzezsupermarket.pl

zdrowo przez supermarket

O autorce

Anna Reguła

Dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka szkoleń i e-booków, autorka książki „Ach, ten cukier” (2020), ekspertka magazynu "Women's Health". Największa przeciwniczka celebrity based medicine i wszystkiego co przyczynia się do nieuzasadnionego detoksu portfela. Założycielka jednego z najbardziej popularnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). W jej spiżarni zawsze znajdzie się zapas masła orzechowego żeby zalepić usta tym, którzy będą twierdzić, że są w deficycie i nie chudną. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka.

Niespodzianka dla Czytelniczek WH

Z okazji premiery książki "Zdrowo przez supermarket" razem z Anią przygotowaliśmy szereg atrakcji.

  • Czy siemię lniane jest trujące? Czy mleko UHT jest pozbawione wartości odżywczych? Czy olej rzepakowy zawiera rakotwórczy glifosat? W najnowszym numerze WH czeka na Ciebie artykuł, w którym wzięliśmy pod lupę kilka najpopularniejszych dietetycznych newsów i sprawdziliśmy, ile mają wspólnego z prawdą. 
  • Już w ten weekend na naszym Instagramie czytelniczki WH będą miały okazję zadać pytania dietetyczne, na które Ania odpowie w specjalnym materiale wideo. Zajrzyj na nasz profil.
  • Będziemy też rozdawać książki "Zdrowo przez supermarket"! Szczegóły akcji już niedługo.
REKLAMA