"Żywność nie jest ani czarna, ani biała. Po prostu powinniśmy powoli uczyć się zasad racjonalnego, zbilansowego odżywiania, w którym znajdzie się miejsce i dla pizzy, i dla samodzielnie przygotowanej sałatki warzywnej. Zdrowo nie znaczy drogo, trzeba tylko posiadać najważniejsze informacje o tym, jak wybierać produkty" - mówi autorka książki "Zdrowo przez supermarket", dietetyczka Anna Reguła. Jej najnowsza książka to poradnik o tym, jak robić zdrowe i przemyślane zakupy. Możesz ją potraktować jak praktyczny przewodnik po wszystkich działach w supermarkecie, z którego dowiesz się m.in.:
- Jak czytać etykiety produktów.
- Ile sensacyjne newsy dotyczące żywności mają wspólnego z prawdą.
- Jak nie dać się nabrać na marketingowe sztuczki.
- Które produkty warto wrzucić do koszyka, a których lepiej unikać.
Dietetyczne mity
"Nie bójmy się żywności i nie traktujmy wszystkiego jak «chemii». Wiele dodatków «E» do żywności jest tam po prostu potrzebnych, a producentów obowiązują normy, które gwarantują nam bezpieczeństwo spożywania" - wyjaśnia Anna Reguła. W książce znajdziesz wiele innych mitów żywnościowych, z którymi rozprawia się dietetyczka.
Chociażby z tym, że produkty "fit" to samo zdrowie. Tymczasem nie mają one żadnego umocowania w przepisach, a hasła typu "fit" czy "produkt dietetyczny" umieszczone na opakowaniach, to tylko marketingowa sztuczka. "Często się zdarza, że produkt reklamowany jako «fit» ma w składzie więcej cukru niż inne, podobne produkty. Słowo «fit» nie jest jednoznaczne z tym, że coś jest zdrowe. Podobnie jak obecność jakiegoś produktu w dziale ze zdrową żywnością” - zwraca uwagę ekspertka. I podaje konkretne przykłady: płatki zbożowe z etykietą «fit» znanej marki mają 5 łyżeczek cukru na 100 g a «fit» oranżada innego producenta zawiera aż 3 łyżeczki cukru w szklance.
Książka "Zdrowo przez supermarket" jest dostępna na stronie zdrowoprzezsupermarket.pl
O autorce
Anna Reguła
Dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka szkoleń i e-booków, autorka książki „Ach, ten cukier” (2020), ekspertka magazynu "Women's Health". Największa przeciwniczka celebrity based medicine i wszystkiego co przyczynia się do nieuzasadnionego detoksu portfela. Założycielka jednego z najbardziej popularnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). W jej spiżarni zawsze znajdzie się zapas masła orzechowego żeby zalepić usta tym, którzy będą twierdzić, że są w deficycie i nie chudną. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka.
Niespodzianka dla Czytelniczek WH
Z okazji premiery książki "Zdrowo przez supermarket" razem z Anią przygotowaliśmy szereg atrakcji.
- Czy siemię lniane jest trujące? Czy mleko UHT jest pozbawione wartości odżywczych? Czy olej rzepakowy zawiera rakotwórczy glifosat? W najnowszym numerze WH czeka na Ciebie artykuł, w którym wzięliśmy pod lupę kilka najpopularniejszych dietetycznych newsów i sprawdziliśmy, ile mają wspólnego z prawdą.
- Już w ten weekend na naszym Instagramie czytelniczki WH będą miały okazję zadać pytania dietetyczne, na które Ania odpowie w specjalnym materiale wideo. Zajrzyj na nasz profil.
- Będziemy też rozdawać książki "Zdrowo przez supermarket"! Szczegóły akcji już niedługo.