REKLAMA

Wrapy z tuńczykiem

Szukasz przepisu na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, który pomoże Ci uzupełnić białko po treningu? Dobrze trafiłaś.

Posiłek potreningowy nie musi być wcale nudny. Kura z ryżem to sprawdzony klasyk, ale ile można? Jest wiele innych, łatwych w przygotowaniu przepisów, które tylko czekają, aż je odkryjesz. Jeśli zależy Ci na solidnej dawce protein, ale jednocześnie nie zamierzasz spędzić w kuchni więcej niż 20 minut, wypróbuj poniższe wrapy. 

Samo zdrowie

Świeże warzywa, awokado oraz tuńczyk to piekielnie dobra, ale przede wszystkim zdrowa kombinacja. Znajdziesz tu prawie wszystko: od kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-9, przez witaminy C,A i E, po magnez, żelazo i wapń. No i oczywiście białko. Jedna puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie ma go aż 17,5 g.

Więcej o zaletach tuńczyka Rio Mare przeczytasz tutaj.

Wrapy z tuńczykiem Rio Mare

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille
  • 4 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 marchewki
  • 50 g mieszanych sałat
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.
  2. Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.
  3. Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.
  4. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń tortille, upewniając się, że żadne nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół na ukos i podawaj.

 

Produkty Rio Mare dostępne są w sieciach sklepów: Lidl, Auchan, Carrefour, Tesco, Kaufland, Leclerc, Intermarche oraz Stokrotka.