REKLAMA

Szakszuka z tuńczykiem

Szakszuka to egzotyczna siostra naszej jajecznicy. Jest pyszna i pożywna, a jej przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut.

Krótka lekcja historii

Szakszuka przywędrowała do Europy z Bliskiego Wschodu. Za autorów jej pierwotnej wersji, składającej się z gotowanych warzyw i mielonego mięsa, uznaje się Turków (choć chętnych do tego tytułu nie brakuje). Z biegiem lat, oryginalny przepis zaczął wędrować po innych krajach arabskich (Egipt, Tunezja), przechodząc przy okazji większe lub mniejsze zmiany.

Za ojczyznę współczesnej szakszuki uznaje się Izrael. Jej klasyczna wersja składa się z gotowanych jajek, sosu pomidorowego, cebuli, papryki, czosnku oraz aromatycznych przypraw (m.in. kuminu i chili). Tak zwani "lokalsi" zajadają się nią głównie na śniadanie, ale ze względu na swoją treściwość, szakszuka może być traktowana jako pełnowartościowy obiad.

Szakszuka z tuńczykiem Rio Mare

Istnieje wiele wariacji na temat klasycznej szakszuki. Niektórzy ulepszają ją tartym serem (np. parmezanem), czerwoną fasolą albo karczochami. Opcji na podrasowanie tej potrawy jest naprawdę wiele.

Jedną z naszych ulubionych wariacji jest szakszuka z tuńczykiem. To białkowa petarda, która idealnie sprawdzi się jako posiłek przed treningiem.

Składniki

  • 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie
  • 4 jajka
  • 6 pomidorów (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki oraz kuminu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, obierz je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę, słodką i ostrą paprykę, kumin, sól i pieprz.
  4. Po chwili dodaj pomidory, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).
  5. Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka, na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka.
  6. Patelnię przykryj i duś potrawę ok. 5 minut.
  7. Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze albo zjedz prosto z patelni! Podawaj z pietruszką.

 

Produkty Rio Mare dostępne są w sieciach sklepów: Lidl, Auchan, Carrefour, Tesco, Kaufland, Leclerc, Intermarche oraz Stokrotka.