REKLAMA

Rio Mare - historia najsłynniejszego tuńczyka w Europie

Rio Mare to włoska marka, która od ponad 50 lat rozpieszcza podniebienia europejczyków. Za różowymi puszkami stoi nie tylko wysoka jakość, ale też kawał historii.

Tuńczykowe imperium

Wszystko zaczęło się w 1965 roku we Włoszech. To właśnie wtedy powstał największy w Europie zakład przetwórstwa tuńczyka, Trinity Alimentari (obecnie Bolton Alimentari), a w raz z nim - marka Rio Mare.

Począwszy od słynnej różowej puszki, która z biegiem lat stanie się ulubioną we Włoszech. Bolton wprowadza tuńczyka w oliwie z oliwek w puszce, przywołującego aromaty morza, o jędrnej i jednocześnie delikatnej teksturze, tak delikatnej, że można go kroić paluszkiem grissino.

Ich tuńczyk był wszędzie: w makaronach, sałatkach, na piknikach i w spiżarkach. Włodarze marki uznali, że to dobry moment, by wyjść ze swoim specjałem poza granice Włoch. Pod koniec lat 70. Rio Mare rozpoczęło ekspansję na inne rynki.

Nowe smaki i produkty

Wraz z nadejściem lat 80. Rio Mare postanowiło rozszerzyć ofertę. Do sprzedaży trafiły tuńczyk w sosie własnym oraz tuńczyk w oliwie extra vergine. Chcąc iść z duchem czasu, marka wprowadziła na rynek także linię sałatek Insalatissime. Połączenie warzyw i tuńczyka okazało się kolejnym hitem sprzedażowym.

Rosnąca popularność w latach 90. skłoniła markę do sięgnięcia po inne gatunki ryb. Padło na łososia i makrelę. Oprócz filetów, w ofercie pojawiły się też Rio Mare Snack (obecnie Rio Mare Pâté), czyli pasztety z ryb w tubce. Wszystkie produkty cechowała wysoka jakość i aromatyczny smak.

Poznaj rodzinę Rio Mare

Obecnie flagowymi produktami Rio Mare są tuńczyk oraz sałatki z tuńczykiem Insalatissime.

Insalatissime Rio Mare

Delikatne mięso z tuńczyka w połączeniu z warzywami i zbożem tworzą szybki i zbilansowany posiłek. Idealny jako przystawka, przekąska czy danie główne. Sałatki Insalatissime smakują świeżo, ale nie zawierają konserwantów. Dostępne są w 7 smakach: z kuskusem i tuńczykiem, teksańska z tuńczykiem, meksykańska z tuńczykiem, śródziemnomorska z tuńczykiem, paella z tuńczykiem, z kukurydzą i tuńczykiem oraz z fasolą i tuńczykiem. 

Insalatissime z kuskusem i tuńczykiem

Aromatyczne warzywa z kuskusem sprawdzą się podczas każdej okazji. Zgłodniałaś podczas górskiej wyprawy? Gotowy posiłek Insalatissime doda Ci siły do dalszej wędrówki. 

Insalatissime teksańska z tuńczykiem

Sałatka w stylu teksańskim przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Delikatny tuńczyk z ryżem i warzywami to sycąca kombinacja, której trzeba spróbować.

Insalatissime meksykańska z tuńczykiem

Sałatka w stylu meksykańskim to ukłon w stronę fanów ostrej kuchni. Jest pikantna, kolorowa i, przede wszystkim, bardzo smaczna.

Insalatissime śródziemnomorska z tuńczykiem

Lubisz tradycyjną kuchnię śródziemnomorską? To propozycja dla Ciebie. Sałatka z ziemniakami, czerwoną fasolą i tuńczykiem smakuje najlepiej w połączeniu z sałatą, pomidorami i bazylią.

Insalatissime Paella z tuńczykiem

Sałatka w stylu hiszpańskim aż prosi się, byś zabrała ją na piknik. Usiądź wygodnie i delektuj się smakiem tuńczyka z ryżem i warzywami.

Insalatissime z kukurydzą i tuńczykiem

Kukurydza z marchewką i groszkiem doskonale komponuje się z mięsem z tuńczyka. Propozycja dla osób ceniących sobie delikatny i słodki smak.

Insalatissime z fasolą i tuńczykiem

Główne role odgrywają tutaj fasola cannellini, fasola czerwona oraz ciemne oliwki. Będzie smakować nie tylko fanom strączków.

Więcej dowiesz się tutaj.

Tuńczyk Rio Mare

Włosi zakochali się w naturalnym tuńczyku Rio Mare i trudno się im dziwić. Ta ryba po prostu rozpływa się w ustach. Swoją wysoką jakość zawdzięcza najwyższej jakości składnikom i surowym kontrolom, które marka przeprowadza w całym łańcuchu dostaw.. Tuńczyk Rio Mare nie zawiera węglowodanów i ma mniej niż 10% tłuszczu. Dostępny jest w 4 odsłonach: w oliwie z oliwek, w oliwie z oliwek z papryczką chili, w oliwie extra vergine oraz w sosie własnym. 

Tuńczyk w oliwie

Delikatne i soczyste mięso skąpane w oliwie wysokiej jakości stało się flagowym produktem marki. Sałatki, dania główne - tuńczyk w oliwie pasuje praktycznie do każdego przepisu.

Tuńczyk w oliwie z papryczką chili

Lubisz, jak piecze? Tuńczyk z dodatkiem chili to propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Idealny do dań kuchni śródziemnomorskiej.

Tuńczyk w oliwie extra vergine

Oliwa z pierwszego tłoczenia plus tuńczyk najwyższej jakości, to połączenie idealne. Rio Mare Extra Virgin smakuje najlepiej ze świeżymi pomidorami, oliwkami oraz jako dodatek do kanapek.

Tuńczyk w sosie własnym

Wolisz delektować się smakiem ryby bez oliwy? Postaw na tuńczyka w sosie własnym. Jest niskokaloryczny (101 kcal) i bogaty w proteiny (25 g/puszka). Doskonale nada się do lekkich dań z warzywami.

Dowiedz się więcej.

 

Produkty Rio Mare dostępne są w sieciach sklepów: Lidl, Auchan, Carrefour, Tesco, Kaufland, Leclerc, Intermarche oraz Stokrotka.