[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Przepis na lekki lunch - hawajski bowl z tuńczykiem Rio Mare

Wiosna za oknem zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. Niestety, mimo szczerych chęci, nie możemy sobie na to pozwolić. Dlatego postanowiłyśmy przenieść słoneczną pogodę na talerze. Oto hawajska sałatka z tuńczykiem. Lekka, chrupiąca, kolorowa i sycąca - ta micha to istne wakacje na talerzu. 

Rio Mare przepisy

Ile razy zdarzyło Ci się pominąć posiłek, bo nie miałaś czasu, by go przygotować? A ile razy z tej okazji sięgnęłaś po drożdżówkę z kruszonką lub pełnego cukru i tłuszczu batona? Brak czasu jest wrogiem dobrej diety, dlatego od lat staramy się podrzucać wam przepisy na dania dobrej jakości, które będziecie w stanie przygotować między odpisywaniem na maila a szybkim treningiem. 

Tym razem przychodzimy z przepisem kolorowym i różnorodnym jak karnawał w Rio. Ta niezwykle uniwersalna micha, znana powszechnie jako buddha bowl, oferuje przegląd różnych tekstur, kolorów i składników odżywczych. Razem tworzą kompletne, zbilansowane danie, na którego przygotowanie nie musisz poświęcać całego popołudnia. A, co w tym wszystkim najlepsze, nie musisz kurczowo trzymać się przepisu. Mimo, że nasza kompozycja jest świetna (potwierdzone info), modyfikowanie receptury jest w 100% dozwolone. W zasadzie buddha bowl można uznać za danie z gatunku zero waste - do jej przygotowania możesz wykorzystać produkty o krótkiej dacie przydatności. To szczególnie przydatny pomysł w czasie, gdy kulinarne oszczędności są koniecznością.

Podstawą naszej michy dania jest ryż. Możesz użyć klasycznego białego, np. jaśminowego lub basmati lub zdrowszej wersji, czyli u brązowego. W roli porcji węglowodanów sprawdzą się też różnego rodzaju kasze - np. kasza bulgur, kuskus, jaglana czy gryczana. Kolejnym nieodłącznym elementem dania są warzywa i owoce. W naszej wersji znajdziesz wysokobiałkową fasolkę edamame, ogórki, marchew oraz słodkie, dojrzałe mango. Jeśli czegoś Ci brakuje - zajrzyj do lodówki i dorzuć to, na co masz ochotę. By podbić wartość odżywczą naszego buddha bowl, warto dorzucić produkt o wysokiej zawartości białka. U nas tę rolę pełni tuńczyk. Wysokiej jakości białko z ryby jest wysoko przyswajalne, a wyraźny smak nadaje daniu charakteru. Do wykończenia użyj ulubionych przypraw. My użyłyśmy egzotycznej mieszanki świeżego imbiru, skórki i soku z limonki oraz sosu sojowego. Całość zwieńczona została posypką z nasion sezamu i szczypiorku. W tej roli sprawdzą się również inne nasiona, np. pestki dyni lub słonecznika oraz świeża kolendra czy natka pietruszki.

Składniki na 4 porcje:

  • 240 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 
  • 150 g białego ryżu 
  • 1 szczypiorek lub dymka 
  • 1 dojrzałe mango 
  • 100 g mrożonej fasolki edamame (zielona soja) 
  • 2 ogórki 
  • 3 marchewki 
  • 2 limonki 
  • kawałek świeżego imbiru 
  • 1 łyżka nasion sezamu 
  • 50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 20 g sosu sojowego 
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj garnek z osoloną wodą, dodaj ryż, gotuj, aż będzie gotowy i odcedź. Umieść ryż w misce, dodaj 30 g oliwy z oliwek i delikatnie wymieszaj. Podpraż nasiona sezamu na małej patelni. 
  2. Drobno posiekaj białą część szczypiorku z odrobiną zielonej. Pokrój miąższ mango na kawałki. 
  3. Pokrój ogórek i marchewkę w paski obieraczką do ziemniaków. Zetrzyj skórkę limonki i obierz imbir. 
  4. Połącz mango, dymkę i fasolkę edamame w misce. Dopraw imbirem, skórką i sokiem z limonki, pozostałą oliwą, sosem sojowym i delikatnie wymieszaj.
  5. Umieść ryż i przyprawione składniki w poszczególnych miseczkach. Dodaj tuńczyka i warzywa pokrojone w cienkie paski. Udekoruj ziarnami sezamu i mżawką soku z limonki.

Produkty Rio Mare dostępne są w sieciach sklepów: Lidl, Auchan, Carrefour, Tesco, Kaufland, Leclerc, Intermarche oraz Stokrotka.

Więcej przepisów z tuńczykiem Rio Mare znajdziesz na www.riomare.pl