REKLAMA

Dieta na odporność z OVI Smart: jadłospis na trzeci tydzień

Wiosną zadbaj nie tylko o swoją figurę, ale i zdrowie. Oba te cele osiągniesz, korzystając z naszych jadłospisów. Gwarantujemy, że proponowane dania będą smaczne i różnorodne, a dieta wzmocni Twoją odporność. Dodatkowo, korzystając z OVI Smart, zaoszczędzisz cenny czas i ograniczysz zbędne kalorie. 

WRAPY ŚNIADANIOWE Z OMLETEM, SEREM KOZIM I ŁOSOSIEM

JADŁOSPIS NA TRZECI TYDZIEŃ

Zobacz, jak łatwo i szybko przygotowuje się smaczne i zdrowe dania w Philips OVI Smart:

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie 7:00

Energia: 429.1 kcal / Białko: 27.8 g / Tłuszcze: 20.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 33.1 g / Błonnik: 7.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.3 g


WRAPY ŚNIADANIOWE Z OMLETEM, SEREM KOZIM I ŁOSOSIEM

  • Zjedz 1 z 2 porcji
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x sztuka)
  • Łosoś, wędzony - 80 g (2.7 x kawałek)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 15 g (0.1 x szklanka)
  • Pomidor - 240 g (2 x sztuka)
  • Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
  • Ser, kozi (miękki) - 50 g (0.3 x opakowanie)
  • Tortilla pełnoziarnista - 122 g (2 x sztuka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Cebula dymka - 20 g (1 x sztuka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 10 minut

  1. Ubij jajka, przelej do foremki do pieczenia. Włóż foremkę do urządzenia, piecz 5 min w temp. 150 st. C.
  2. Pokrój warzywa. Omlet po upieczeniu pokrój w paski. Tortillę podpiecz w temp. 150 st. C przez 2 min. Rozsmaruj na niej ser, rozłóż omleta i pokrojone warzywa. Zawiń boki do środka i zwiń w ciasny rulon.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 403.8 kcal / Białko: 12.4 g / Tłuszcze: 3.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 69.6 g / Błonnik: 21.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 6.8 g


ZIELONY SOK Z GRUSZKĄ

  • Brokuły - 100 g (0.2 x sztuka)
  • Jarmuż - 200 g (10 x garść)
  • Gruszka - 260 g (2 x sztuka)
  • Jabłko - 300 g (2 x sztuka)
  1. Przepuść składniki przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

Obiad 12:30

Energia: 482.8 kcal / Białko: 27.9 g / Tłuszcze: 15.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 50.5 g / Błonnik: 11.3 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.1 g


PIERŚ Z INDYKA Z BROKUŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA (PRZEPIS NA 5 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 4 porcji
  • Brokuły - 250 g (0.5 x sztuka)
  • Olej sezamowy - 12 g (2 x łyżka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 100 g (6.7 x łyżka)
  • Imbir - 5 g (1 x plaster)
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 250 g (2.5 x kawałek)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Sos sojowy ciemny - 40 g (4 x łyżka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 10 minut

  1. Pokrój pierś indyka na 2 cm kostki. Brokuły umyj i rozdziel na różyczki. Wymieszaj w misce mięso, brokuły i orzechy. Dodaj przyprawy i starty imbir. Przełóż składniki do koszyka i piecz przez 10 min w temp. 180°C.

KASZA BULGUR

  • Kasza bulgur - 70 g (5.4 x łyżka)

Podwieczorek 16:00

Energia: 285.3 kcal / Białko: 5.1 g / Tłuszcze: 1.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 60.8 g / Błonnik: 5.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 6.1 g


SAŁATKA Z ARBUZA I TRUSKAWEK

  • Arbuz - 600 g (2 x kawałek)
  • Truskawki - 210 g (3 x garść)
  1. Arbuza wypestkuj i pokrój w kostkę.
  2. Dodaj przekrojone na pół truskawki.
  3. Wymieszaj wszystkie owoce razem.

Kolacja 19:00

Energia: 381.3 kcal / Białko: 22.7 g / Tłuszcze: 16.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 32.6 g / Błonnik: 5.5 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.3 g


WYTRAWNE PLACUSZKI KUKURYDZIANE Z SERKIEM WIOSENNYM

 

  • Białko jaja kurzego - 70 g (2 x sztuka)
  • Mąka kukurydziana - 40 g (4 x łyżka)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x łyżka)
  • Woda - 40 g (0.2 x szklanka)
  • Bazylia (suszona) - 2 g (0.5 x łyżeczka)
  • Sól biała - 3 g (3 x szczypta)
  • Serek wiejski (naturalny) - 100 g (0.5 x opakowanie)
  • Szczypiorek - 15 g (3 x łyżeczka)
  • Rzodkiewka - 45 g (3 x sztuka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)

*Wodę użyj do odpowiedniej konsystencji, jeśli będzie taka potrzeba

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 25 minut
OVI Smart: 180°C i 15 minut

  1. Placuszki:
  2. Ubij białka, tak żeby połowę objętości stanowiła piana. Wmieszaj mąkę, przyprawy (zostaw połowę soli) oraz połowę oleju. Powinna wyjść lejąca konsystencja. Jeśli jest zbyt gęsta - dodaj odrobinę wody.
  3. Piecz w urządzeniu 15 min. w temperaturze 180 st.

    Serek wiosenny:
  4. Odlej wodnistą część serka.
  5. Posiekaj szczypiorek i pokrój rzodkiewkę. Dodaj do serka i przypraw odrobiną soli.

    Podaj placuszki z serkiem.

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 1994.0 kcal | Białko: 95.8 g | Tłuszcze: 58.3 g | Węglowodany Przyswajalne: 246.6 g | Błonnik: 51.8 g | Wymienniki Węglowodanowe: 24.6 g

WTOREK

Śniadanie 7:00

Energia: 485.4 kcal / Białko: 14.2 g / Tłuszcze: 12.8 g / Węglowodany Przyswajalne: 74.3 g / Błonnik: 8.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.5 g


ORZECHOWA OWSIANKA Z NEKTARYNKĄ

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 120 g (0.5 x szklanka)
  • Płatki owsiane - 40 g (4 x łyżka)
  • Cynamon - 5 g (1 x łyżeczka)
  • Nektarynka - 200 g (2 x sztuka)
  • Masło orzechowe - 15 g (1 x łyżeczka)
  • Miód pszczeli - 24 g (1 x łyżka)
  1. Ugotuj płatki na mleku z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu.
  2. 2. Przełóż do miseczki i dodaj pokrojone owoce.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 323.1 kcal / Białko: 19.8 g / Tłuszcze: 4.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 49.3 g / Błonnik: 4.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.0 g


TRUSKAWKOWY KOKTAJL Z SERKIEM

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 200 g (0.8 x szklanka)
  • Banan - 120 g (1 x sztuka)
  • Truskawki - 100 g (1.4 x garść)
  • Ser twarogowy chudy - 50 g (0.2 x opakowanie)
  • Otręby orkiszowe - 8 g (2 x łyżka)
  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

Obiad 12:30

Energia: 606.5 kcal / Białko: 31.5 g / Tłuszcze: 19.1 g / Węglowodany Przyswajalne: 70.6 g / Błonnik: 7.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.1 g


ŁOSOŚ Z ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI (PRZEPIS
NA 4 PORCJE

 

  • Zjedz 1 z 4 porcji:
  • Białko jaja kurzego - 1 g (0 x sztuka)
  • Cukinia - 300 g (1 x sztuka)
  • Ziemniaki - 400 g (5.7 x sztuka)
  • Bułka tarta - 50 g (6.2 x łyżka)
  • Cytryna - 80 g (1 x sztuka)
  • Koper ogrodowy - 16 g (2 x łyżka)
  • Łosoś, świeży - 400 g (4 x kawałek)
  • Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
  • Ser, parmezan - 25 g (3.1 x łyżka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Fenkuł - 350 g (1 x sztuka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 10 minut  

  1. Umyj nieobrane ziemniaki, fenkuł pokrój na części, cukinię na grube plastry, Skrop wszystko oliwą z oliwek i włóż do koszyka - piecz 10 min. w temp. 200 °C
  2. Zetrzyj parmezan, posiekaj koperek, wymieszaj bułkę tartą z tarym serem i koperkiem. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, dodaj z sokiem do mieszanki. Wymieszaj białko jaja z powstałą mieszanką, dopraw pieprzem. Natrzyj łososia mieszanką.
  3. Odwróć ziemniaki, ułóż filety na ziemniakach i piecz 10 min. w temp. 180 °C

RYŻ BASMATI

  • Ryż basmati - 50 g (3.3 x łyżka)

Podwieczorek 16:00

Energia: 223.4 kcal / Białko: 20.7 g / Tłuszcze: 1.1 g / Węglowodany Przyswajalne: 33.5 g / Błonnik: 3.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.7 g


SKYR Z AMARANTUSEM NA SŁODKO Z RODZYNKAMI

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr - 150 g (1 x opakowanie)
  • Rodzynki, suszone - 30 g (2 x łyżka)
  • Ekspandowane ziarno amarantusa - 12 g (4 x łyżka)
  1. Ugotuj amarantus.
  2. Wymieszaj składniki.

Kolacja 19:00

Energia: 325.6 kcal / Białko: 12.9 g / Tłuszcze: 24.3g / Węglowodany Przyswajalne: 11.0 g / Błonnik: 7.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 1.1 g


SAŁATKA Z AWOKADO I SZPARAGAMI

  • Szparagi - 120 g (4 x sztuka)
  • Awokado - 70 g (0.5 x sztuka)
  • Pomidory koktajlowe - 100 g (5 x sztuka)
  • Oliwki czarne - 30 g (2 x łyżka)
  • Roszponka - 40 g (2 x garść)
  • Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Ser, mozzarella - 30 g (2 x kawałek)
  1. Roszponkę opłucz.
  2. Szparagi ugotuj na parze albo upiecz w urządzeniu.
  3. Wszystkie składniki pokrój i poukładaj na roszponce.
  4. Skrop olejem i dopraw do smaku.

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 1985.7 kcal | Białko: 99.2 g | Tłuszcze: 62.8 g | Węglowodany Przyswajalne: 238.7 g | Błonnik: 31.4 g | Wymienniki Węglowodanowe: 23.4 g

ŚRODA

Śniadanie 7:00

Energia: 548.1 kcal / Białko: 19.3 g / Tłuszcze: 17.7 g / Węglowodany Przyswajalne: 72.4 g / Błonnik: 8.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.2 g


HUMMUS Z BURAKA (PRZEPIS NA 4 PORCJE)

 

  • Zjedz 1 z 4 porcji
  • Burak - 300 g (3 x sztuka)
  • Cytryna - 80 g (1 x sztuka)
  • Czosnek - 5 g (1 x ząbek)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x łyżka)
  • Pietruszka, liście - 6 g (1 x łyżeczka)
  • Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Sól biała - 5 g (5 x szczypta)
  • Tahini - 15 g (2.5 x łyżeczka)
  • Ciecierzyca (w zalewie) - 265 g (13.2 x łyżka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Kmin rzymski (kumin) - 2 g (0.5 x łyżeczka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 160°C i 30 minut
OVI Smart: 160°C i 15 minut  

  1. Obierz buraka, pokrój go na kostki. Z czosnkiem wymieszaj go w misce z olejem
    rzepakowym i solą. Piecz przez 20 min. w temp. 160 st. C.
  2. Odsącz ciecierzycę. Zblenduj w malakserze: ciecierzycę, pieczonego buraka z przyprawami, tahini i oliwą z oliwek. Posyp sezamem i natką pietruszki.

BAJGLE TRZYSKŁADNIKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 3 porcji
  • Mąka pszenna, typ 500 - 210 g (17.5 x łyżka)
  • Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
  • Jogurt naturalny - 180 g (9 x łyżka)
  • Sól biała - 5 g (5 x szczypta)
  • Proszek do pieczenia - 2 g (0.7 x łyżeczka)

Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 10 minut

  1. W misce wymieszaj mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sól.
  2. Przełóż ciasto na blat i podziel je na równe części.
  3. Uformuj kulkę, zrób w środku dziurkę. Ubij jajko i posmaruj nim bajgle, posyp sezamem.
  4. Piecz w temp. 180 st. przez 10 min.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 229.8 kcal / Białko: 6.1 g / Tłuszcze: 2.1 g / Węglowodany Przyswajalne: 39.1 g / Błonnik: 14.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.9 g


SOK WYCISKANY WARZYWNO-OWOCOWY

  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x łyżka)
  • Szpinak - 50 g (2 x garść)
  • Jarmuż - 40 g (2 x garść)
  • Seler naciowy - 135 g (3 x łodyga)
  • Marchew - 90 g (2 x sztuka)
  • Jabłko - 300 g (2 x sztuka)
  1. Umyj składniki i pokrój.
  2. Przepuść składniki przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

Obiad 12:30

Energia: 408.5 kcal / Białko: 30.3 g / Tłuszcze: 19.1 g / Węglowodany Przyswajalne: 21.7 g / Błonnik: 10.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.2 g


BOWL Z KURCZAKIEM I SOSEM MISO (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 3 porcji
  • Awokado - 140 g (1 x sztuka)
  • Cebula dymka - 20 g (1 x sztuka)
  • Dynia - 300 g (1.5 x kawałek)
  • Miód pszczeli - 24 g (1 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x łyżka)
  • Sezam, nasiona - 15 g (1.5 x łyżka)
  • Sól biała - 5 g (5 x szczypta)
  • Szpinak - 50 g (2 x garść)
  • Fasola czarna (konserwowa) - 200 g (13.3 x łyżka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Woda - 10 g (0 x szklanka)
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) - 5 g (1 x łyżeczka)
  • Miso - 12 g (1 x lyżka)
  • Ocet ryżowy - 10 g (3.3 x lyżeczka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 300 g (3 x kawałek)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 25 minut
OVI Smart: 180°C i 15 minut  

  1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę, dopraw solą, pieprzem i wędzoną paprykę.
  2. Obierz dynię pokrój w kostkę 2x2. Włóż wszystko do koszyczka, skrop oliwą z oliwek i piecz 15 min. w 180 st. C.
  3. Odsącz fasolę, pokrój awokado na plasterki. Przygotuj dressing: wymieszaj miso z wodą, dodaj miód, ocet ryżowy i wymieszaj.
  4. Ułóż składniki w misce, na liściach szpinaku.

Podwieczorek 16:00

Energia: 244.2 kcal / Białko: 8.5 g / Tłuszcze: 5.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 36.8 g / Błonnik: 5.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.6 g


JOGURT NATURALNY Z GRUSZKĄ, OTRĘBAMI I MIODEM

  • Jogurt naturalny - 180 g (9 x łyżka)
  • Miód pszczeli - 12 g (0.5 x lyżka)
  • Otręby żytnie - 8 g (1 x łyżka)
  • Gruszka - 130 g (1 x sztuka)

Kolacja 19:00

Energia: 570.2 kcal / Białko: 33.2 g / Tłuszcze: 21.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 59.4 g / Błonnik: 4.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.9 g


GRILLOWANE SZPARAGI Z JAJKIEM I SZYNKĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 

  • Zjedz 1 z 2 porcji
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Ser, kozi (miękki) - 50 g (0.3 x opakowanie)
  • Szparagi - 350 g (11.7 x sztuka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Estragon (suszony) - 5 g (1.7 x lyżeczka)
  • Szynka parmeńska (Prosciutto) - 50 g (3.3 x plaster)
  1. Obierz szparagi, rozdrobnij ser kozi.
  2. Owiń szparagi szynką i grilluj w urządzeniu 6 min. w temp. 180 st. C.
  3. Jajka wbij do foremek na muffiny, posyp estragonem, grilluj kolejne 6 min. w 180 st. C.
  4. Dopraw pieprzem do smaku.

BAJGLE TRZYSKŁADNIKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 3 porcji
  • Potrawa powinna być już gotowa.
  • Przepis znajdziesz powyżej.

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 2012.6 kcal | Białko: 97.3 g | Tłuszcze: 67.2 g | Węglowodany Przyswajalne: 229.3 g | Błonnik: 44.2 g | Wymienniki Węglowodanowe: 22.9 g

CZWARTEK

Śniadanie 7:00

Energia: 477.5 kcal / Białko: 9.2 g / Tłuszcze: 23.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 49.9 g / Błonnik: 14.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.8 g


KOKOSOWA OWSIANKA Z MALINAMI

  • Czekolada gorzka - 12 g (2 x kostka)
  • Płatki owsiane - 50 g (5 x łyżka)
  • Maliny - 120 g (2 x garść)
  • Wiórki kokosowe - 12 g (2 x łyżka)
  • Napój kokosowy bez cukru - 200 g (0.8 x szklanka)
  1. Ugotuj płatki na mleku z dodatkiem czekolady.
  2. Wyłóż do miseczki, dodaj wiórki i owoce.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 352.8 kcal / Białko: 9.4 g / Tłuszcze: 4.7 g / Węglowodany Przyswajalne: 66.1 g / Błonnik: 5.3 g / Wymienniki Węglowodanowe: 6.6 g


KOKTAJL EGZOTYCZNY

  • Mango - 140 g (0.5 x sztuka)
  • Ananas - 160 g (2 x plaster)
  • Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT - 250 g (1 x szklanka)
  • Banan - 60 g (0.5 x sztuka)
  1. Wrzuć składniki do blendera, miksuj aż się połączą.

Obiad 12:30

Energia: 688.4 kcal / Białko: 50.0 g / Tłuszcze: 30.8 g / Węglowodany Przyswajalne: 48.6 g / Błonnik: 9.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.8 g


KURCZAK Z MIODEM I CYTRYNĄ, FASZEROWANY CUKINIĄ (PRZEPIS NA 6 PORCJI)

  • Zjedz 1 z 6 porcji
  • Cukinia - 300 g (1 x sztuka)
  • Cytryna - 80 g (1 x sztuka)
  • Czosnek - 10 g (2 x ząbek)
  • Jabłko - 150 g (1 x sztuka)
  • Kurczak, tuszka - 1400 g (9.3 x porcja)
  • Miód pszczeli - 100 g (4.2 x lyżka)
  • Morele, suszone - 8 g (1 x sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x łyżka)
  • Sól biała - 3 g (3 x szczypta)
  • Cebula czerwona - 100 g (1 x sztuka)
  • Pieprz biały - 3 g (3 x szczypta)
  • Tymianek (świeży) - 10 g (2 x łodyga) 

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 75 minut + 200°C i 20 minut
OVI Smart: 160°C i 40 minut + 180°C i 10 minut

  1. Przygotuj farsz: pokrój czerwoną cebulę, cukinię, jabłko i suszoną morelę w drobną kostkę.
    Dodaj ząbki czosnku, świeżo siekany tymianek. Wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  2. Nafaszeruj kurczaka nadzieniem. Podsmaż kurczaka w urządzeniu 35 min. w temp. 160 st.  C.
  3. Na patelni roztop miód i wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Wyjmij kurczaka z urządzenia i natrzyj sosem miodowym. Z powrotem wstaw go do urządzenia na 10 min. w temperaturze 180 st. C.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

  • Kapusta kwaszona - 110 g (1 x szklanka)
  • Marchew - 45 g (1 x sztuka)
  • Pietruszka, liście - 18 g (3 x łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x łyżka)
  1. Poszatkuj kapustę.
  2. Zetrzyj marchew.
  3. Pokrój pietruszkę na drobno.
  4. Wymieszaj z przyprawami i oliwą.

ZIEMNIAKI GOTOWANE

  • Ziemniaki - 140 g (2 x Sztuka)
  1. Ziemniaki umyj i obierz. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj aż będą miękkie.

Podwieczorek 16:00

Energia: 34.0 kcal / Białko: 1.5 g / Tłuszcze: 0.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 4.7 g / Błonnik: 3.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.5 g


MARCHEW

  • Marchew - 45 g (1 x sztuka)

OGÓREK

  • Ogórek - 40 g (1 x sztuka)

RZODKIEWKA

  • Rzodkiewka - 75 g (5 x sztuka)

Kolacja 19:00

Energia: 450.7 kcal / Białko: 34.2 g / Tłuszcze: 13.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 44.5 g / Błonnik: 10.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.5 g


PASTA TUŃCZYKOWO - ZIEMNIACZANA

  • Tuńczyk w sosie własnym - 90 g (3 x łyżka)
  • Ziemniaki - 70 g (1 x sztuka)
  • Papryka czerwona - 70 g (0.5 x sztuka)
  • Szczypiorek - 10 g (2 x łyżeczka)
  • Groszek zielony - 30 g (2 x łyżka)
  • Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
  1. Ugotuj jajko i ziemniaka.
  2. Posiekaj szczypiorek, zetrzyj paprykę na tarce.
  3. Zmiksuj składniki blenderem. Dopraw do smaku.

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x kromka)

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 2015.0 kcal | Białko: 104.3 g | Tłuszcze: 73.7 g | Węglowodany Przyswajalne: 213.6 g | Błonnik: 43.1 g | Wymienniki Węglowodanowe: 21.2 g

PIĄTEK

Śniadanie 7:00

Energia: 288.8 kcal / Białko: 8.6 g / Tłuszcze: 8.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 43.2 g / Błonnik: 6.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.3 g


PIECZONA OWSIANKA Z MORELAMI I BORÓWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 

  • Zjedz 1 z 2 porcji
  • Migdały - 15 g (1 x łyżka)
  • Morele - 120 g (2.7 x sztuka)
  • Płatki owsiane - 100 g (10 x łyżka)
  • Napój migdałowy - 150 g (0.6 x szklanka)
  • Soda oczyszczona - 5 g (1 x łyżeczka)
  • Borówki amerykańskie - 50 g (1 x garść)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 160°C i 10 minut

  1. Pokrój owoce, płatki owsiane wymieszaj z sodą. Posiekaj migdały, wymieszaj je w misce z
    pozostałymi składnikami.
  2. Przełóż do foremki do pieczenia, włóż do urządzenia i piecz przez 10 min. w temp. 160 st.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 318.4 kcal / Białko: 20.0 g / Tłuszcze: 11.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 30.7 g / Błonnik: 5.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.4 g


SKYR Z BANANEM, RODZYNKAMI I WIÓRKAMI

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr - 150 g (1 x opakowanie)
  • Banan - 60 g (0.5 x sztuka)
  • Rodzynki, suszone - 15 g (1 x łyżka)
  • Wiórki kokosowe - 18 g (3 x łyżka)
  1. Wymieszaj składniki w miseczce.

Obiad 12:30

Energia: 588.8 kcal / Białko: 35.3 g / Tłuszcze: 13.9 g / Węglowodany Przyswajalne: 73.9 g / Błonnik: 6.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.4 g


CASSOULET Z KURCZAKIEM (PRZEPIS NA 4 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 4 porcji
  • Bułka tarta - 16 g (2 x łyżka)
  • Cukinia - 300 g (1 x sztuka)
  • Czosnek - 5 g (1 x ząbek)
  • Mięso z ud kurczaka, bez skóry - 300 g (3 x kawałek)
  • Cebula - 50 g (0.5 x sztuka)
  • Pieczarka uprawna, świeża - 175 g (8.8 x sztuka)
  • Fasola biała (konserwowa) - 300 g (15 x łyżka)
  • Ser, parmezan - 60 g (7.5 x łyżka)
  • Estragon (suszony) - 3 g (1 x łyżeczka)
  • Pieprz biały - 1 g (1 x szczypta)
  • Kmin rzymski (kumin) - 2 g (0.5 x łyżeczka)
  • Boczek wędzony bez kości - 60 g (0.6 x porcja)
  1. Posiekaj cebulę i czosnek, pieczarki przekrój na pół, cukinię pokrój na równe kawałki.
  2. Boczek pokrój w kosteczkę, wymieszaj z cebulą, czosnkiem i cukinią. Piecz w koszyku 15
    min. przez 200 st. C.
  3. Wyjmij koszyk, dodaj odsączoną fasolę, estragon oraz pieprz - odstaw.
  4. W misce wymieszaj kurczaka z papryką chilli i pieprzem, włóż do koszyka - piecz 15 min. w 200 st. C.
  5. Wyjmij kurczaka, zetrzyj ser i wymieszaj z bułką tartą. Wrzuć kurczaka do cassoulet i  przykryj mieszanką sera.
  6. Włóż do urządzenia i piecz 10 min. w temp. 200 st. C.

RYŻ JAŚMINOWY

  • Ryż jaśminowy - 70 g (4.7 x łyżka)

Podwieczorek 16:00

Energia: 279.7 kcal / Białko: 8.8 g / Tłuszcze: 10.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 35.4 g / Błonnik: 6.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.5 g


GRAHAMKA Z HUMMUSEM I KIEŁKAMI

  • Bułki grahamki - 65 g (1 x sztuka)
  • Hummus z suszonymi pomidorami - 30 g (3 x łyżeczka)
  • Kiełki lucerny - 16 g (2 x łyżka)
  • Szpinak - 25 g (1 x garść)
  1. Bułkę obłóż szpinakiem, posmaruj hummusem i obłóż kiełkami.

Kolacja 19:00

Energia: 478.7 kcal / Białko: 25.0 g / Tłuszcze: 29.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 27.9 g / Błonnik: 2.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.7 g


CHŁODNIK Z OGÓRKIEM I CUKINIĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 2 porcji
  • Ogórek - 240 g (6 x sztuka)
  • Cukinia - 150 g (0.5 x sztuka)
  • Czosnek - 2.5 g (0.5 x ząbek)
  • Jogurt naturalny (1,5% tł.) - 600 g (30 x łyżka)
  • Koper ogrodowy - 16 g (2 x łyżka)
  • Orzechy włoskie - 30 g (2 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x łyżka)
  • Ser, kozi (miękki) - 50 g (0.3 x opakowanie)
  1. Umyte ogórki i cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Całość posól i pozostaw na 5-10 minut, po czym odcedź z wody.
  4. Wymieszaj z jogurtem, koperkiem i dopraw pieprzem.
  5. Posyp orzechami i serem.
  6. Skrop oliwą i zjedz.

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 1966.0 kcal | Białko: 97.7 g | Tłuszcze: 74.4 g | Węglowodany Przyswajalne: 211.1 g | Błonnik: 28.1 g | Wymienniki Węglowodanowe: 20.3 g

SOBOTA

Śniadanie 7:00

Energia: 451.0 kcal / Białko: 10.8 g / Tłuszcze: 10.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 75.2 g / Błonnik: 8.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.7 g


PUDDING JAGLANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

  • Miód pszczeli - 24 g (1 x łyżka)
  • Sok cytrynowy - 12 g (2 x łyżka)
  • Truskawki - 150 g (2.1 x garść)
  • Napój migdałowy naturalny bio - 375 g (1.5 x szklanka)
  • Kasza jaglana - 60 g (4.6 x łyżka)
  1. Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Najlepiej przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, dolej mleko. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut (aż mleko będzie wchłonięte).
  2. Do kaszy dodaj 2 łyżki miodu, sok z cytryny i miksuj blenderem na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka. W tym czasie przygotowuj mus truskawkowy.
  3. Do garnka przełóż truskawki. Doprowadź do wrzenia i mieszaj z pozostałym miodem. Zmiksuj dokładnie.
  4. Masę jaglaną przełóż do słoików lub szklanek. Na nią dodaj mus truskawkowy.
  5. Możesz dodatkowo udekorować deser np. owocami, miętą czy płatkami migdałów.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 168.3 kcal / Białko: 2.2 g / Tłuszcze: 0.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 56.6 g / Błonnik: 6.9 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.7 g


SOK OGÓRKOWO-GRUSZKOWY

  • Ogórek zielony (długi) - 90 g (0.5  sztuka)
  • Imbir - 5 g (1 x plaster)
  • Gruszka - 260 g (2 x sztuka)
  1. Umyte składniki przepuść przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

Obiad 12:30

Energia: 544.1 kcal / Białko: 38.7 g / Tłuszcze: 16.8 g / Węglowodany Przyswajalne: 56.6 g / Błonnik: 6.9 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.7 g


ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 2 porcji
  • Len, nasiona - 5 g (1 x łyżeczka)
  • Kasza jaglana - 125 g (9.6 x łyżka)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 125 g (0.5 x szklanka)
  • Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Ser, gouda tłusty - 20 g (1.3 x plasterek)
  • Śmietana, 12% tłuszczu - 70 g (3.9 x łyżka)
  • Zioła prowansalskie - 2 g (0.7 x łyżeczka)
  • Sól biała - 2 g (2 x szczypta)
  • Warzywa na patelnię włoskie - 200 g (2 x porcja)
  • Cebula - 100 g (1 x sztuka)
  • Czosnek - 5 g (1 x ząbek)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 40 minut
OVI Smart: 180°C i 20 minut

  1. Ugotuj kaszę, cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju, dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj aż zmiękną. Dopraw do smaku.
  2. Przygotuj bezę - zmiksuj jajka ze śmietaną i solą. Do foremki włóż połowę ugotowanej kaszy, rozłóż na niej warzywa, zalej całość masą jajeczną, posyp serem i siemieniem lnianym. Piecz 20 min w temp. 180°C.

PIERŚ INDYKA GRILLOWANA

  • Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 100 g (1 x kawałek)
  • Zioła prowansalskie - 1 g (0.3 x łyżeczka)
  1. Grilluj mięso w urządzeniu - 20 min, w temp. 180°C

Podwieczorek 16:00

Energia: 366.6 kcal / Białko: 29.5 g / Tłuszcze: 10.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 34.8 g / Błonnik: 7.4 g/  Wymienniki Węglowodanowe: 3.4 g


OGÓRKOWY TWAROŻEK Z CZARNUSZKĄ

  • Serek twarogowy, ziarnisty - 200 g (1 x opakowanie)
  • Czarnuszka - 5 g (1 x łyżeczka)
  • Ogórek - 80 g (2 x sztuka)
  1. Pokrój ogórka w kosteczkę, wymieszaj z serkiem i czarnuszką.

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x kromka)

Kolacja 19:00

Energia: 411.8 kcal / Białko: 16.0 g / Tłuszcz: 25.7 g / Węglowodany Przyswajalne: 21.6 g / Błonnik: 13.5 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.2 g


SAŁATKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

  • Oregano (suszone) - 6 g (2 x łyżeczka)
  • Mielona papryka chili - 1 g (1 x szczypta)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Ser typu "Feta" - 50 g (1 x kawałek)
  • Roszponka - 20 g (1 x garść)
  • Pomidory koktajlowe - 120 g (6 x sztuka)
  • Papryka zielona - 70 g (0.5 x sztuka)
  • Oliwki czarne - 60 g (4 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
  • Ogórek - 80 g (2 x sztuka)
  • Cebula czerwona - 50 g (0.5 x sztuka)
  • Cukinia - 150 g (0.5 x sztuka)
  • Bakłażan - 100 g (0.5 x sztuka)
  1. Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy w dłoniach, pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paski, a cebulę, cukinię i bakłażana w plasterki. Paprykę, cebulę, cukinię i bakłażana pieczemy w urządzeniu przez 7 min. w 200 st. C.
  2. Fetę polewamy oliwą, doprawiamy pieprzem, płatkami chili i suszonym oregano.
  3. W misce lub słoiku umieszczamy wszystkie warzywa oraz oliwki.
  4. Na wierzchu układamy plaster fety.
  5. Ser rozkruszamy dopiero przed zjedzeniem sałatki.

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 1953.6 kcal | Białko: 97.2 g | Tłuszcze: 65.1 g | Węglowodany Przyswajalne: 222.6 g | Błonnik: 41.9 g | Wymienniki Węglowodanowe: 22.4 g

NIEDZIELA

Śniadanie 7:00

Energia: 480.2 kcal / Białko: 25.6 g / Tłuszcze: 14.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 60.0 g / Błonnik: 2.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 6.0 g


PIECZONE NALEŚNIKI Z SEREM (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

 

  • Zjedz 1 z 3 procji
  • Serek wiejski (naturalny) - 300 g (1.5 x opakowanie)
  • Śmietana, 12% tłuszczu - 36 g (2 x łyżka)
  • Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
  • Woda - 150 g (0.6 x szklanka)
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x sztuka)
  • Jogurt grecki - 100 g (5 x łyżka)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 165 g (13.8 x łyżka)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 200 g (0.8 x szklanka)
  • Rodzynki, suszone - 60 g (4 x łyżka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 15 minut
OVI Smart: 180°C i 8 minut

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, sól i wodę mineralną. Zmiksuj na gładką masę, usmaż na patelni.
  2. Przygotuj farsz: wymieszaj twarożek, jajko, rodzynki. Rozprowadź po każdym naleśniku i zroluj. Ułóż w koszyku.
  3. Na wierzchniej części naleśników ułóż śmietanę. Piecz 8 min w temp. 180 st. C. Podawaj z jogurtem.

Drugie śniadanie 10:30

Energia: 273.4 kcal / Białko: 8.1 g / Tłuszcze: 23.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 7.3 g / Błonnik: 3.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.8 g


DOMOWA MIESZANKA ORZECHOWA

  • Migdały - 15 g (1 x łyżka)
  • Orzechy włoskie - 15 g (1 x łyżka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x łyżka)
  1. Przygotuj samodzielnie mieszankę z orzechów i zjedz.

Obiad 12:30

Energia: 626.5 kcal / Białko: 46.4 g / Tłuszcze: 10.8 g / Węglowodany Przyswajalne: 80.1 g / Błonnik: 11.3 g / Wymienniki Węglowodanowe: 8.1 g


DORSZ GRILLOWANY (PRZEPIS NA 6 PORCJI)

 

  • Zjedz 1 z 6 porcji
  • Bułka tarta - 100 g (12.5 x łyżka)
  • Czosnek - 30 g (6 x ząbek)
  • Dorsz, świeży - 1000 g (10 x kawałek)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 60 g (2.4 x łyżka)
  • Olej rzepakowy - 40 g (4 x łyżka)
  • Sól biała - 3 g (3 x szczypta)
  • Mielona papryka chili - 10 g (10 x szczypta)
  • Kurkuma - 10 g (2 x łyżeczka)
  • Ocet - 20 g (3.3 x łyżka)
  • Imbir - 30 g (6 x plaster)
  • Kmin rzymski (kumin) - 10 g (2.5 x łyżeczka)
  • Kolendra mielona - 20 g (6.7 x łyżeczka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 12 minut
OVI Smart: 180°C i 6 minut

  1. Wymieszaj tarty imbir i czosnek do utworzenia pasty. Pokrój na porcje dorsza, wymieszaj
    go z pastą, kminkiem, papryką, solą, kurkumą, kolendrą, octem i koncentratem pomidorowym.
  2. Marynuj rybę 30 min. Obtocz dorsza w bułce, posmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Piecz 6 min w temp. 180 st. C.

SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA

  • Seler korzeniowy - 50 g (0.8 x plaster)
  • Jabłko - 45 g (0.3 x sztuka)
  • Jogurt naturalny - 20 g (1 x łyżka)
  • Cytryna - 15 g (0.2 x sztuka)
  • Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
  1. Obierz selera i jabłko, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Skrop sokiem z cytryny i dodaj jogurt.
  3. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.

RYŻ DZIKI

  • Ryż dziki - 80 g (5.3 x łyżka)

Podwieczorek 16:00

Energia: 85.5 kcal / Białko: 1.0 g / Tłuszcze: 0.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 18.2 g / Błonnik: 3.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 1.8 g


BORÓWKI AMERYKAŃSKIE

  • Borówki amerykańskie - 150 g (3 x garść)

Kolacja 19:00

Energia: 567.1 kcal / Białko: 18.1 g / Tłuszcze: 21.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 70.4 g / Błonnik: 12.1 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.1 g


STEK Z SELERA Z SALSĄ VERDE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 

  • Zjedz 1 z 2 porcji
  • Jabłko - 150 g (1 x sztuka)
  • Pietruszka, liście - 20 g (3.3 x łyżeczka)
  • Roszponka - 50 g (2.5 x garść)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
  • Kapary - 20 g (2 x łyżka)
  • Sól biała - 2 g (2 x szczypta)
  • Estragon (suszony) - 5 g (1.7 x łyżeczka)
  • Cebula dymka - 40 g (2 x sztuka)
  • Musztarda - 10 g (1 x łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x łyżka)
  • Orzechy włoskie - 15 g (1 x lyżka)
  • Seler korzeniowy - 240 g (4 x plaster)
  • Seler naciowy - 45 g (1 x ładyga)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x łyżka)

Czas i temperatura pieczenia:

Piekarnik: 180°C i 10 minut + 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 4 minuty + 180°C i 10 minut

  1. Pokrój jabłko w 1 cm kostki. Obierz selera, pokrój w plastry grubości 2 cm, nasmaruj
    oliwą z oliwek. Umieść jabłka i orzechy w koszyku i piecz 4 min. w temp. 180 st. C.
  2. Usuń upieczone jabłka i orzechy, włóż selera i piecz 10 min. w temp. 180 st. C.
  3. Pokrój selera naciowego i dymkę, wymieszaj z liśćmi sałaty. Przygotuj salsę verde - zioła wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj.
  4. Podawaj pieczonego selera z łyżeczką salsy, pieczonymi jabłkami, kostkami selera i cebuli z sałatką.

BAJGLE TRZYSKŁADNIKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

  • Zjedz 1 z 3 porcji
  • Mąka pszenna, typ 500 - 210 g (17.5 x łyżka)
  • Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x łyżka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
  • Jogurt naturalny - 180 g (9 x łyżka)
  • Sól biała - 5 g (5 x szczypta)
  • Proszek do pieczenia - 2 g (0.7 x łyżeczka)
  1. W misce wymieszaj mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sól.
  2. Przełóż ciasto na blat i podziel je na równe części.
  3. Uformuj kulkę, zrób w środku dziurkę.
  4. Ubij jajko i posmaruj nim bajgle, posyp sezamem.
  5. Piecz w temp. 180 st. przez 10 min.

Codzienna suplementacja 20:30

Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g

WITAMINA D3 4000 IU

  • Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

  • Omega 3  - 1,5 g

SUMA DZIENNA
Energia: 2044.5 kcal | Białko: 99.2 g | Tłuszcze: 71.3 g | Węglowodany Przyswajalne: 236.0 | Błonnik: 33.0 g | Wymienniki Węglowodanowe: 23.7 g