Dieta na odporność z OVI Smart: jadłospis na czwarty tydzień
Dbaj o odporność swoją i swoich bliskich na okrągło, korzystając z kolejnego jadłospisu przygotowanego przez naszą ekspertkę. Twój układ immunologiczny zasilony cennymi składnikami odżywczymi i witaminami (wszystko w odpowiednich proporcjach) będzie zachwycony. Takie posiłki wymagają dużo czasu? Bzdura. Wypróbuj Philips OVI Smart i przekonaj się sama, jak błyskawicznie możesz wyczarować wspaniałe dania.
Publikacja: 14 kwietnia 2021, 16:36

JADŁOSPIS NA CZWARTY TYDZIEŃ
Zobacz, jak łatwo i szybko przygotowuje się smaczne i zdrowe dania w Philips OVI Smart:
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie 7:00
Energia: 572.9 kcal / Białko: 23.8 g / Tłuszcze: 13.7 g / Węglowodany Przyswajalne: 85.4 g / Błonnik: 7.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 8.5 g
JAGLANKA Z BORÓWKAMI I WIÓRKAMI
- Borówki amerykańskie - 150 g (3 x garść)
- Kasza jaglana - 50 g (3.8 x łyżka)
- Wiórki kokosowe - 12 g (2 x łyżka)
- Serek twarogowy, homogenizowany, waniliowy - 100 g (0.5 x opakowanie)
- Miód pszczeli - 24 g (1 x łyżka)
- Kaszę ugotuj do miękkości na wodzie.
- Wyłóż do miseczki, dodaj jogurt, borówki i wiórki.
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 229.6 kcal / Białko: 9.9 g / Tłuszcze: 4.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 38.8 g / Błonnik: 7.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.9 g
KOKTAJL OGÓRKOWO - IMBIROWY
- Szpinak - 70 g (2.8 x garść)
- Ogórek - 70 g (1.8 x sztuka)
- Płatki owsiane - 40 g (4 x łyżka)
- Otręby owsiane - 14 g (2 x łyżka)
- Cytryna - 39 g (0.5 x sztuka)
- Imbir - 5 g (1 x plaster)
- Wszystkie składniki zmiksuj na koktajl.
Obiad 12:30
Energia: 534.9 kcal / Białko: 52.5 g / Tłuszcze: 28.7 g / Węglowodany Przyswajalne: 14.0 g / Błonnik: 6.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 1.4 g
ZAPIEKANKA WIOSENNA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x szczypta)
- Cebula dymka - 30 g (1.5 x sztuka)
- Śmietana, 12% tłuszczu - 50 g (2.8 x lyżka)
- Szczypiorek - 5 g (1 x łyżeczka)
- Żółty kabaczek - 50 g (0.2 x sztuka)
- Groszek zielony - 50 g (3.3 x łyżka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- Marchew - 50 g (1.1 x sztuka)
- Ser, gouda tłusty - 70 g (4.7 x plasterek)
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 100 g (1 x kawałek)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik:
OVI Smart:
- Ugotuj kurczaka w lekko osolonej wodzie.
- Pokrój kurczaka i warzywa na kostki, posiekaj cebulę.
- Wsyp wszystko do miski, dodaj groszek i drobno krojoną marchewkę. Zetrzy ją
na tarce. - W oddzielnej miseczce wymieszaj jajko, śmietanę, szczypiorek, sól i pieprz.
- Przełóż mieszankę warzyw i kurczaka do foremki urządzenia, polej sosem z jajek i śmietany.
- Piecz 20 min w temp. 170°C.
Podwieczorek 16:00
Energia: 183.4 kcal / Białko: 4.0 g / Tłuszcze: 0.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 37.9 g / Błonnik: 5.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.8 g
SMOOTHIE Z BURAKIEM
- Imbir - 5 g (1 x plaster)
- Woda mineralna niegazowana - 125 g (0.5 x szklanka)
- Burak - 150 g (1.5 x sztuka)
- Banan - 120 g (1 x sztuka)
- Obranego buraka pokrój na drobne kawałki.
- Zmiksuj składniki.
Kolacja 19:00
Energia: 393.6 kcal / Białko: 11.1 g / Tłuszcze: 14.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 49.3 g / Błonnik: 6.5 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.9 g
FARSZ DO TORTILLI Z HUMMUSEM
- Hummus klasyczny - 30 g (3 x łyżeczka)
- Ogórek kwaszony - 60 g (1 x sztuka)
- Szpinak - 25 g (1 x garść)
- Pomidor - 120 g (1 x sztuka)
- Tortille posmaruj hummusem.
- Nałóż szpinak.
- Ogórki pokrój w słupki i nałóż na tortillę.
- Zwiń ciasno placki i owiń folią spożywczą.
- Włóż tortille do lodówki na ok 30 minut.
TORTILLA PSZENNA
- Tortilla pszenna - 80 g (2 x sztuka)
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g
SUMA DZIENNA
Energia: 1926.1 kcal | Białko: 101.3 g | Tłuszcze: 63.1 g | Węglowodany Przyswajalne: 225.5 g | Błonnik: 34.1 g | Wymienniki Węglowodanowe: 22.4 g
WTOREK
Śniadanie 7:00
Energia: 485.4 kcal / Białko: 14.2 g / Tłuszcze: 12.8 g / Węglowodany Przyswajalne: 74.3 g / Błonnik: 8.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.5 g
BAJGLE TRZYSKŁADNIKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
- Zjedz 1 z 3 porcji
- Mąka pszenna, typ 500 - 210 g (17.5 x łyżka)
- Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x łyżka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- Jogurt naturalny - 180 g (9 x łyżka)
- Sól biała - 5 g (5 x szczypta)
- Proszek do pieczenia - 2 g (0.7 x łyżeczka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 10 minut
- W misce wymieszaj mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sól.
- Przełóż ciasto na blat i podziel je na równe części.
- Uformuj kulkę, zrób w środku dziurkę.
- Ubij jajko i posmaruj nim bajgle, posyp sezamem.
- Piecz w temp. 180 st. przez 10 min.
CYKORIA
- Cykoria - 80 g (1 x sztuka)
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 264.7 kcal / Białko: 21.0 g / Tłuszcze: 2.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 32.8 g / Błonnik: 10.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.3 g
SEREK WIEJSKI NA SŁODKO Z GRANATEM
- Serek wiejski (light) - 150 g (1 x opakowanie)
- Miód pszczeli - 12 g (0.5 x łyżka)
- Płatki żytnie - 20 g (2 x łyżka)
- Porzeczki czerwone - 100 g (2 x garść)
- Wymieszaj serek z płatkami i miodem.
- Dodaj porzeczki i orzechy.
Obiad 12:30
Energia: 599.5 kcal / Białko: 33.4 g / Tłuszcze: 23.7 g / Węglowodany Przyswajalne: 59.9 g / Błonnik: 5.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 6.0 g
PIECZONA PIERŚ Z KACZKI Z POMARAŃCZĄ I WARZYWAMI (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
- Zjedz 1 z 4 porcji:
- Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
- Rozmaryn - 4 g (1 x łyżeczka)
- Sok pomarańczowy (świeży) - 50 g (0.2 x szklanka)
- Marchew - 100 g (2.2 x sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 g (2 x łyżka)
- Rzodkiewka - 150 g (10 x sztuka)
- Ziemniaki - 400 g (5.7 x sztuka)
- Filet z piersi kaczki (pieczony, ze skórą) - 600 g (6 x kawałek)
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x szczypta)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 15 minut + 180°C i 10 minut
OVI Smart: 200°C i 15 minut + 200°C i 12 minut
- Umyj ziemniaki, pokrój na cząstki, przypraw solą, pieprzem, rozmarynem, skrop oliwą z
oliwek. Piecz w urządzeniu 15 min. w temp. 200°C. - Podsmaż pierś kaczki skórką do dołu - 5 min.
- Obierz i pokrój marchewkę i rzodkiew. Skrop odrobiną oliwy.
- Potrząśnij ziemniakami w koszyczku i dodaj resztę warzyw.
- Ułóż na wierzchu podsmażone piersi kaczki skórką do góry.
- Nasmaruj kaczkę sokiem z pomarańczy i miodem.
- Piecz w urządzeniu 12 min w temp. 200°C.
RYŻ JAŚMINOWY
- Ryż jaśminowy - 50 g (3.3 x łyżka)
Podwieczorek 16:00
Energia: 185.8 kcal / Białko: 2.6 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 36.2 g / Błonnik: 8.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.6 g
SOK JABŁKO-BURAK-MARCHEW
- Burak - 50 g (0.5 x sztuka)
- Marchew - 45 g (1 x sztuka)
- Jabłko - 300 g (2 x sztuka)
- Ugotuj amarantus.
- Wymieszaj składniki.
Kolacja 19:00
Energia: 508.2 kcal / Białko: 9.7 g / Tłuszcze: 13.2g / Węglowodany Przyswajalne: 75.6 g / Błonnik: 23.5 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.6 g
PIECZONY PASTERNAK Z MIODEM I TYMIANKIEM
- Mąka pszenna, typ 500 - 12 g (1 x łyżka)
- Miód pszczeli - 12 g (0.5 x łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
- Pasternak - 500 g (11.1 x sztuka)
- Sok pomarańczowy (świeży) - 20 g (0.1 x szklanka)
- Sól biała - 2 g (2 x szczypta)
- Tymianek (świeży) - 5 g (1 x łodyga)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 30 minut
OVI Smart: 180°C i 15 minut
- Obierz pasternak, odetnij końce, przekrój wzdłuż.
- Włóż na patelnię, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 min. a następnie odsącz pasternak.
- Wyjmij warzywa, polej oliwą z oliwek i wsadź do foremki. Posyp mąką i skrop miodem. Piecz 10 min w temp. 180°C.
- Obróć kawałki pasternaku, posyp liści tymianku i piecz kolejne 5 min w temp. 180°C.
- Skrop odrobiną soku owocowego.
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g
SUMA DZIENNA
Energia: 2076.2 kcal | Białko: 94.0 g | Tłuszcze: 60.0 g | Węglowodany Przyswajalne: 261.7 g | Błonnik: 50.2 g | Wymienniki Węglowodanowe: 26.2 g
ŚRODA
Śniadanie 7:00
Energia: 394.7 kcal / Białko: 14.8 g / Tłuszcze: 15.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 47.3 g / Błonnik: 4.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.7 g
OWSIANKA Z CZEREŚNIAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
- Płatki owsiane - 40 g (4 x łyżka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 200 g (0.8 x szklanka)
- Czereśnie - 80 g (1 x garść)
- Orzechy włoskie - 15 g (1 x łyżka)
- Płatki owsiane ugotuj na mleku.
- Dodaj wypestkowane czereśnie i orzechy.
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 238.6 kcal / Białko: 3.6 g / Tłuszcze: 1.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 50.4 g / Błonnik: 7.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.0 g
SOK WINOGRONA-SELER-OGÓREK
- Ogórek - 120 g (3 x sztuka)
- Winogrona - 280 g (4 x garść)
- Seler naciowy - 135 g (3 x łodyga)
- Umyj dokładnie warzywa i owoce.
- Przepuść przez wyciskarkę/ sokowirówkę, nie obierając składników ze skórki.
Obiad 12:30
Energia: 691.8 kcal / Białko: 48.0 g / Tłuszcze: 27.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 53.0 g / Błonnik: 13.1 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.6 g
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA_OVI (PRZEPIS NA 6 PORCJI)
- Zjedz 1 z 6 porcji
- Skrzydło kurczaka - 1080 g (18 x sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 x ząbek)
- Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
- Curry - 5 g (5 x szczypta)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) - 1 g (0.2 x łyżeczka)
- Olej z orzechów arachidowych - 20 g (2 x łyżka)
- Sos barbecue - 90 g (6 x łyżka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 200°C i 25 minut
OVI Smart: 200°C i 13 minut
- Wymieszaj sos barbecue, olej orzechowy, curry, sól, pieprz i paprykę. dodaj sprasowany
czosnek. - Zamarynuj kurczaka w torebce, odstaw na min. godzinę.
- Umieść kurczaka w koszyku Ovi, piecz 13 min, w temp. 200°C.
BROKUŁ GOTOWANY
- Brokuły - 150 g (0.3 x sztuka)
KASZA BULGUR
- Kasza bulgur - 70 g (5.4 x łyżka)
Podwieczorek 16:00
Energia: 85.0 kcal / Białko: 1.7 g / Tłuszcze: 0.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 17.0 g / Błonnik: 3.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 1.7 g
BRZOSKWINIA
- Brzoskwinia - 170 g (2 x sztuka)
Kolacja 19:00
Energia: 540.9 kcal / Białko: 35.0 g / Tłuszcze: 17.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 53.4 g / Błonnik: 9.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.4 g
PLACUSZKI TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI
- Ser twarogowy półtłusty - 100 g (0.5 x opakowanie)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1 x łyżeczka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) - 75 g (5 x łyżka)
- Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x łyżka)
- Truskawki - 140 g (2 x garść)
Czas i temperatura pieczenia:
OVI Smart: 180°C i 10 minut
- Wymieszaj składniki oprócz oleju.
- Smaż placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu albo użyj Ovi - piecz 10 min w temp. 180°C
- Pokrój truskawki na kawałeczki i posyp upieczone placuszki.
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g
SUMA DZIENNA
Energia: 1962.7 kcal | Białko: 103.0 g | Tłuszcze: 62.2 g | Węglowodany Przyswajalne: 221.2 g | Błonnik: 37.6 g | Wymienniki Węglowodanowe: 21.4 g
CZWARTEK
Śniadanie 7:00
Energia: 423.4 kcal / Białko: 16.3 g / Tłuszcze: 6.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 70.6 g / Błonnik: 9.7 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.0 g
ZAPIEKANA KASZKA MANNA
- Kasza manna - 40 g (3.3 x łyżka)
- Białko jaja kurzego - 35 g (1 x sztuka)
- Banan - 120 g (1 x sztuka)
- Jogurt naturalny - 180 g (9 x łyżka)
- Maliny - 100 g (1.7 x garść)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 160°C i 25 minut
OVI Smart: 160°C i 15 minut
- Kaszę ugotuj na pół gęsto na wodzie. Wymieszaj z owocami.
- Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z kaszą.
- Zapiecz całość około 15 minut w temp. 160°C. Zjedz z jogurtem.
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 248.9 kcal / Białko: 25.5 g / Tłuszcze: 2.8 g / Węglowodany Przyswajalne: 27.9 g / Błonnik: 5.1 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.1 g
KOKTAJL BRZOSKWINIOWY Z ZARODKAMI PSZENNYMI
- Zarodki pszenne - 20 g (2 x Łyżka)
- Płatki owsiane - 10 g (1 x Łyżka)
- Jogurt typu islandzkiego Skyr - 150 g (1 x Opakowanie)
- Brzoskwinia - 85 g (1 x sztuka)
- Wrzuć składniki do blendera, miksuj aż się połączą.
Obiad 12:30
Energia: 656.7 kcal / Białko: 29.9 g / Tłuszcze: 23.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 74.4 g / Błonnik: 17.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 7.5 g
KOLOROWA MISKA Z TOFU I CIECIERZYCĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
- Zjedz 1 z 2 porcji
- Tofu naturalne - 200 g (1.1 x opakowanie)
- Curry - 15 g (15 x szczypta)
- Szpinak - 100 g (4 x garść)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (5 x sztuka)
- Jogurt naturalny - 200 g (10 x łyżka)
- Ciecierzyca (ugotowana) - 150 g (7.5 x łyżka)
- Kurkuma - 10 g (2 x łyżeczka)
- Bagietki francuskie - 150 g (1.1 x sztuka)
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x szczypta)
- Awokado - 140 g (1 x sztuka)
- Sól biała - 2 g (2 x szczypta)
- Mielona papryka chili - 2 g (2 x szczypta)
- Sok cytrynowy - 12 g (2 x łyżka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 200°C i 20 minut + 200°C i 5 minut
OVI Smart: 200°C i 12 minut + 200°C i 3 minuty
- Pokrój tofu na kostkę 2x2 cm, włóż do miski, odsącz ciecierzycę i wymieszaj z tofu.
- Dodaj połowę jogurtu, curry, kurkumę, sól, chilli. Wymieszaj i odstaw na 30 min do
zamarynowania. - Przełóż tofu i ciecierzycę do koszyka i piecz 12 min. w temp. 200°C.
- Pokrój bagietkę w kostkę na grzanki, dodaj do koszyczka i piecz dodatkowe 3 min. w temp. 200°C.
- Obierz awokado, pokrój w kostkę. Pokrój pomidorki.
- Przygotuj dressing: wymieszaj część jogurtu z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- W misce ułóż liście szpinaku, pomidorki i awokado.
Podwieczorek 16:00
Energia: 116.4 kcal / Białko: 3.1 g / Tłuszcze: 3.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 18.5 g / Błonnik: 0.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 1.8 g
CIASTO DROŻDŻOWE
- Ciasto drożdżowe - 40 g (1 x porcja)
Kolacja 19:00
Energia: 551.9 kcal / Białko: 14.4 g / Tłuszcze: 25.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 64.1 g / Błonnik: 7.1 g / Wymienniki Węglowodanowe: 6.5 g
PASTA OLIWKOWA
- Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
- Czosnek - 5 g (1 x ząbek)
- Oliwki czarne - 90 g (6 x łyżka)
- Cytryna - 40 g (0.5 x sztuka)
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Zmiksuj wszystkie składniki razem z wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Dopraw do smaku.
BAJGLE TRZYSKŁADNIKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
- Zjedz 1 z 3 porcji
- Potrawa powinna być już gotowa.
- Przepis znajdziesz powyżej.
POMIDORY KOKTAJLOWE
- Pomidory koktajlowe - 120 g (6 x sztuka)
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g
SUMA DZIENNA
Energia: 2009.0 kcal | Białko: 89.2 g | Tłuszcze: 62.1 g | Węglowodany Przyswajalne: 255.5 g | Błonnik: 39.7 g | Wymienniki Węglowodanowe: 24.9 g
PIĄTEK
Śniadanie 7:00
Energia: 411.8 kcal / Białko: 19.6 g / Tłuszcze: 14.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 46.4 g / Błonnik: 8.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.6 g
KANAPKI Z SERKIEM NATURALNYM KOPERKOWO - OGÓRKOWYM
- Chleb żytni razowy - 90 g (3 x kromka)
- Serek naturalny do smarowania - 150 g (6 x łyżka)
- Ogórek kwaszony - 120 g (2 x sztuka)
- Koper ogrodowy - 8 g (1 x łyżka)
- Pokrój w drobną kosteczkę/zetrzyj na tarce ogórka.
- Posiekaj koperek. Wymieszaj z serkiem.
- Zjedz na kanapce.
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 379.1 kcal / Białko: 8.0 g / Tłuszcze: 26.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 25.7 g / Błonnik: 4.8 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.5 g
BAKALIE Z MLEKIEM KOKOSOWYM
- Orzechy włoskie - 15 g (1 x łyżka)
- Migdały - 15 g (1 x łyżka)
- Dynia, pestki, łuskane - 10 g (1 x łyżka)
- Żurawina suszona - 24 g (2 x łyżka)
- Napój kokosowy bez cukru - 125 g (0.5 x szklanka)
- Posiekaj orzechy na drobniejsze cząstki.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Obiad 12:30
Energia: 722.0 kcal / Białko: 21.3 g / Tłuszcze: 27.1 g / Węglowodany Przyswajalne: 91.3 g / Błonnik: 15.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 9.2 g
LUNCH BOX Z KOMOSĄ, ORZECHAMI I PIECZONYMI WARZYWAMI (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
- Zjedz 1 z 4 porcji
- Pieczarka uprawna, świeża - 160 g (8 x sztuka)
- Pietruszka, liście - 10 g (1.7 x łyżeczka)
- Sok cytrynowy - 12 g (2 x łyżka)
- Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
- Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x łyżka)
- Orzechy brazylijskie - 15 g (3.8 x sztuka)
- Awokado - 280 g (2 x sztuka)
- Granat - 150 g (1.5 x sztuka)
- Groszek zielony, mrożony - 80 g (0.5 x szklanka)
- Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna - 200 g (14.3 x łyżka)
- Marchew - 350 g (7.8 x sztuka)
- Migdały - 15 g (1 x łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 g (1 x łyżka)
- Kurkuma - 5 g (1 x łyżeczka)
- Cukier trzcinowy - 10 g (2 x łyżeczka)
- Orzechy pekan - 15 g (5 x sztuka)
- Syrop klonowy - 5 g (0.5 x łyżka)
- Mielona papryka chili - 1 g (1 x szczypta)
- Bulion warzywny (domowy) - 600 g (2.4 x szklanka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 160°C i 15 minut + 180°C i 20 minut
OVI Smart: 160°C i 7 minut + 180°C i 10 minut
- Na patelnię wlej olej, wsyp cukier i syrop klonowy, dodaj sól, ostrą paprykę i orzechy.
Wymieszaj by pokryły się przyprawami. - Włóż przyprawione orzechy i piecz 7 min. w temp. 160°C. W połowie tego czasu wstrząśnij koszyczkiem.
- Komosę wsyp na patelnię, dodaj zielony groszek, bulion warzywny, kurkumę w proszku. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 min.
- Obierz marchewki, pokrój je na kawałki 5 cm.
- Oczyść grzyby, pokrój na ćwiartki. Wymieszaj w misce z olejem rzepakowym.
- Włóż warzywa do koszyczka i piecz 10 min. w temp. 180°C.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki, umyj awokado i pokrój na kawałki.
- Podawaj z pieczonymi warzywami, awokado, przyprawionymi orzechami, nasionami granatu i pietruszką.
- Całość skrop świeżym sokiem z cytryny.
BAGIETKI FRANCUSKIE
- Bagietki francuskie - 70 g (0.5 x sztuka)
Podwieczorek 16:00
Energia: 244.2 kcal / Białko: 22.1 g / Tłuszcze: 2.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 28.7 g / Błonnik: 5.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.9 g
SEREK WIEJSKI (LIGHT)
- Serek wiejski (light) - 150 g (1 x opakowanie)
CHLEB ŻYTNI RAZOWY
- Chleb żytni razowy - 60 g (2 x kromka)
Kolacja 19:00
Energia: 253.0 kcal / Białko: 26.3 g / Tłuszcze: 4.6 g / Węglowodany Przyswajalne: 23.6 g / Błonnik: 11.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.4 g
GULASZ WARZYWNY Z INDYKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
- Zjedz 1 z 2 porcji
- Papryka czerwona - 140 g (1 x sztuka)
- Papryka żółta - 140 g (1 x sztuka)
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 200 g (2 x kawałek)
- Bakłażan - 200 g (1 x sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 x sztuka)
- Zioła prowansalskie - 3 g (1 x łyżeczka)
- Pomidory z puszki (krojone) - 400 g (4 x porcja)
- Cebula - 100 g (1 x sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 x ząbek)
- Sól biała - 2 g (2 x szczypta)
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x szczypta)
- Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x łyżka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 200°C i 35 minut + 200°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 15 minut + 180°C i 12 minut
- * Sól i pieprz dodaj do smaku.
- Papryki pokrój w ćwiartki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35
minut lub w urządzeniu Ovi - 15 min. 180°C Obierz i pokrój w kostkę. - Filet z indyka pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem. Upiecz w piekarniku - 200
- °C. 20 min. (mięso owiń w folię) lub w urządzeniu Ovi - 12 min. 180°C. Cukinię, bakłażany,
pomidory i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w paski. - Na patelnię z rozgrzanym olejem nałóż cebulę i czosnek. A po 3 minutach pozostałe warzywa, oprócz papryki. Duś razem 10 minut, dodaj paprykę i duś jeszcze raz przez 3 minuty.
- Przypraw do smaku.
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g
SUMA DZIENNA
Energia: 2021.9 kcal | Białko: 97.3 g | Tłuszcze: 76.5 g | Węglowodany Przyswajalne: 215.7 g | Błonnik: 44.8 g | Wymienniki Węglowodanowe: 21.6 g
SOBOTA
Śniadanie 7:00
Energia: 459.8 kcal / Białko: 14.8 g / Tłuszcze: 22.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 43.3 g / Błonnik: 10.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 4.4 g
RAZOWE TORTILLE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
- Zjedz 1 z 3 porcji
- Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) - 135 g (9 x łyżka)
- Mąka pszenna, typ 500 - 36 g (3 x łyżka)
- Sól biała - 1 g (1 x szczypta)
- Masło ekstra - 25 g (5 x łyżeczka)
- Wymieszaj obie mąki z solą.
- Pokrój masło w kostkę, dodaj do mąki i rozetrzyj palcami z mąką.
- Zrób wgłębienie w cieście i dolej ok 100 ml wrzącej wody.
- Wyrób ciasto i podziel je na 9 części. Odstaw ciasto na ok. godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
- Rozwałkuj cienko placki i smaż bez dodatku tłuszczu. Nie smaż za długo by nie były za twarde.
- Usmażone placki jeszcze ciepłe zwiń w rulon by zachowały kształt.
PASTA BABA GHANOUSH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
- Zjedz 1 z 2 porcji
- Sok cytrynowy - 12 g (2 x łyżka)
- Tahini - 18 g (3 x łyżeczka)
- Sól biała - 3 g (3 x szczypta)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
- Czosnek granulowany - 2 g (2 x szczypta)
- Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
- Bakłażan - 400 g (2 x sztuka)
- Ser typu "Feta" - 50 g (1 x kawałek)
- Pietruszka, liście - 12 g (2 x łyżeczka)
- Nakłuj bakłażana widelcem i piecz ok 40 minut w 200 stopniach.
- Za pomocą łyżki oddziel miąższ warzywa od skórki. Posiekaj na drobno.
- Za pomocą widelca rozdrobnij ser typu feta, a następnie wymieszaj z tahini, sokiem z cytryny i oliwą.
- Do masy dodaj bakłażana i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Posiekaj pietruszkę na drobno i dodaj do pasty.
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 350.2 kcal / Białko: 14.1 g / Tłuszcze: 7.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 53.0 g / Błonnik: 8.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.4 g
KEFIR Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
- Kefir (1.5% tł.) - 250 g (12.5 x łyżka)
- Jabłko - 150 g (1 x sztuka)
- Cynamon - 5 g (1 x łyżeczka)
- Płatki owsiane - 40 g (4 x łyżka)
- Jabłko pokrój w grubą kostkę.
- Kefir wymieszaj z cynamonem i dodaj jabłko.
Obiad 12:30
Energia: 280.1 kcal / Białko: 29.3 g / Tłuszcze: 7.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 22.0 g / Błonnik: 4.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.2 g
KLOPSIKI Z ZIEMNIAKAMI I WARZYWAMI (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
- Zjedz 1 z 3 porcji
- Pietruszka, liście - 12 g (2 x łyżeczka)
- Ziemniaki - 280 g (4 x sztuka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
- Olej rzepakowy - 10 g (1 x łyżka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- Bułka tarta - 8 g (1 x łyżka)
- Cebula - 100 g (1 x sztuka)
- Marchew - 135 g (3 x sztuka)
- Mielony filet z piersi indyka (bez skóry) - 300 g (3 x porcja)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 25 minut
OVI Smart: 150°C i 15 minut
- Obierz marchewki (dla urozmaicenia wybierz kolorowe marchewki - fioletową i żółtą) i
pokrój na 1 cm kostkę, wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek. Drobno posiekaj cebulę. - Umieść mięso w misce, dodaj jajko, bułkę tartą, cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj 8 klopsików. - Włóż ziemniaki do koszyka i piecz je 15 min w temp. 150°C.
Podwieczorek 16:00
Energia: 186.4 kcal / Białko: 3.5 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 36.9 g / Błonnik: 9.2 g/ Wymienniki Węglowodanowe: 3.7 g
SOK JABŁKO-GRUSZKA-LIMONKA-SELER-SZPINAK
- Jabłko - 150 g (1 x sztuka)
- Gruszka - 130 g (1 x sztuka)
- Limonka - 58 g (1 x sztuka)
- Seler naciowy - 45 g (1 x łodyga)
- Szpinak - 50 g (2 x garść)
- Umyj składniki, obierz limonkę.
- Przeciśnij przez sokowirówkę/ wyciskarkę..
Kolacja 19:00
Energia: 757.9 kcal / Białko: 39.1 g / Tłuszcz: 28.2 g / Węglowodany Przyswajalne: 80.0 g / Błonnik: 14.1 g / Wymienniki Węglowodanowe: 8.0 g
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z JARMUŻU Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
- Zjedz 1 z 2 porcji
- Sok cytrynowy - 6 g (1 x łyżka)
- Ciecierzyca (ugotowana) - 200 g (10 x łyżka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x szczypta)
- Woda - 20 g (0.1 x szklanka)
- Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
- Sól biała - 2 g (2 x szczypta)
- Tahini - 12 g (2 x łyżeczka)
- Jarmuż - 100 g (5 x garść)
- Garam masala - 5 g (1 x łyżeczka)
- Cykoria - 150 g (1.9 x sztuka)
- Orzechy pekan - 30 g (10 x sztuka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 10 minut + 180°C i 10 minut + 180°C i 15 minut
OVI Smart: 180°C i 5 minut + 140°C i 5 minut + 180°C i 5 minut
- Podpiecz orzechy w urządzeniu przez 5 min w temp. 180°C.
- W jarmuż wetrzyj oliwę.
- Osusz ciecierzycę na papierowym ręczniku, wymieszaj w misce z oliwą, przyprawami i
solą. - Umieść jarmuż w koszyku i piecz aż jarmuż będzie chrupiący.
- Odkrój liście od łodyg. Piecz 5 min. w temp. 140°C.
- Umieść ciecierzycę w koszyku i piecz 5 min. w temp. 180°C
- Przygotuj dressing tahini z letnią wodą i sokiem z cytryny, mielony pieprz i sól.
- Umyj cykorię i grubo posiekaj liście.
- Zmieszaj cykorię z jarmużem, dodaj ciecierzycę i orzechy, skrop sałatkę dressingiem.
PIERŚ KURCZAKA GRILLOWANA
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 60 g (0.6 x kawałek)
- 1.Grilluj mięso na patelni grillowej lub w urządzeniu Ovi - 20 min. w temp. 180°C.
BAJGLE TRZYSKŁADNIKOWE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
- Zjedz 1 z 3 porcji
- Mąka pszenna, typ 500 - 210 g (17.5 x lyżka)
- Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x łyżka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- Jogurt naturalny - 180 g (9 x łyżka)
- Sól biała - 5 g (5 x szczypta)
- Proszek do pieczenia - 2 g (0.7 x łyżeczka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 20 minut
OVI Smart: 180°C i 10 minut
- W misce wymieszaj mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sól.
- Przełóż ciasto na blat i podziel je na równe części.
- Uformuj kulkę, zrób w środku dziurkę.
- Ubij jajko i posmaruj nim bajgle, posyp sezamem.
- Piecz w temp. 180 st. przez 10 min.
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g
SUMA DZIENNA
Energia: 2046.3 kcal | Białko: 100.8 g | Tłuszcze: 67.3 g | Węglowodany Przyswajalne: 235.3 g | Błonnik: 46.9 g | Wymienniki Węglowodanowe: 23.7 g
NIEDZIELA
Śniadanie 7:00
Energia: 329.4 kcal / Białko: 17.4 g / Tłuszcze: 11.5 g / Węglowodany Przyswajalne: 36.2 g / Błonnik: 5.9 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.6 g
JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE
- Bułki grahamki - 65 g (1 x sztuka)
- Szczypiorek - 5 g (1 x łyżeczka)
- Polędwica sopocka - 15 g (1 x plasterek)
- Pomidor - 120 g (1 x sztuka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- Masło ekstra - 5 g (1 x łyżeczka)
- Z bułki odkrój samą "górę" i wydrąż środek - uważając aby nie przerwać skórki.
- Dno posmaruj masłem, wrzuć pokrojoną drobno szynkę oraz kawałek pokrojonego pomidora.
- Wbij do środka jajko i posyp szczypiorkiem.
- Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż jajko się zetnie (około 5-10 minut)
- Zjedz z pokrojoną resztą pomidora.
Drugie śniadanie 10:30
Energia: 448.6 kcal / Białko: 26.6 g / Tłuszcze: 11.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 52.9 g / Błonnik: 11.1 g / Wymienniki Węglowodanowe: 5.3 g
DESER Z JABŁKIEM
- Jabłko - 300 g (2 x sztuka)
- Cynamon - 5 g (1 x łyżeczka)
- Serek wiejski (light) - 150 g (1 x opakowanie)
- Kakao 16%, proszek - 10 g (1 x łyżka)
- Płatki owsiane - 20 g (2 x łyżka)
- Dynia, pestki, łuskane - 10 g (1 x łyżka)
- Jabłko zetrzyj i podduś z cynamonem.
- Serek zmiksuj i podziel na 2 części. Jedną z części wymieszaj z kakao, tak by z serka można było utworzyć warstwę ciemną i jasną.
- Przygotuj pucharek i ułóż warstwowo po kolei: warstwa ciemna, płatki, jabłko, warstwa jasna, płatki, jabłko.
- Posyp pestkami dyni.
Obiad 12:30
Energia: 423.5 kcal / Białko: 29.1 g / Tłuszcze: 20.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 28.0 g / Błonnik: 7.6 g / Wymienniki Węglowodanowe: 2.6 g
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW I KURCZAKA Z WARZYWAMI WIOSENNYMI (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
- Zjedz 1 z 4 porcji
- Oliwa z oliwek - 20 g (2 x Łyżka)
- Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)
- Ziemniaki, wczesne - 300 g (4.3 x Sztuka)
- Żółty kabaczek - 250 g (1 x Sztuka)
- Estragon (suszony) - 3 g (1 x Łyżeczka)
- Gorczyca - 3 g (3 x Szczypta)
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
- Mięso z ud kurczaka, bez skóry - 400 g (4 x Kawałek)
- Mięta (świeża) - 3 g (3 x Łyżka)
- Ser, feta - 150 g (1.5 x Kawałek)
- Cytryna - 80 g (1 x Sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
- Groszek zielony, mrożony - 100 g (0.7 x Szklanka)
- Fenkuł - 350 g (1 x Sztuka)
Czas i temperatura pieczenia:
Piekarnik: 180°C i 25 minut + 180°C i 30 minut
OVI Smart: 160°C i 15 minut + 180°C i 20 minut
- Obierz ziemniaki.
- Obierz i posiekaj czosnek, Wymieszaj czosnek z oliwą.
- Zamarynuj udka kurczaka w mieszance z musztardy, z połową oleju czosnkowego, odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Pokrój cukinię w plastry, fenkuł na pół, pokrój w plastry.
- Wymieszaj ziemniaki pokrojone na kawałki w misce z warzywami i resztą oleju czosnkowego. Dopraw solą i pieprzem.
- Włóż ziemniaki z warzywami do koszyka i piecz 15 min. w temp. 160°C.
- Przenieś warzywa i ziemniaki do miski, dodaj rozmrożony groszek.
- Porwij świeże warzywa i wymieszaj.
- Włóż zamarynowanego kurczaka do koszyka i piecz aż będzie złocisty przez 15 min. w temp. 180°C. Dopraw kurczaka do smaku skórką pomarańczy i skrop sokiem z cytryny.
- Upiecz kurczaka w koszyczku 5 min. w temp. 180°C.
- Rozdziel mięso z kurczaka i ułóż na sałatce z ziemniakami i warzywami.
- Pokrusz fetę.
Podwieczorek 16:00
Energia: 323.9 kcal / Białko: 13.5 g / Tłuszcze: 18.4 g / Węglowodany Przyswajalne: 16.2 g / Błonnik: 14.4 g / Wymienniki Węglowodanowe: 1.5 g
KOKTAJL Z JEŻYN I CZERWONEJ KAPUSTY
- Nasiona chia - 10 g (2 x łyżeczka)
- Jeżyny - 120 g (1.8 x garść)
- Jogurt naturalny - 90 g (4.5 x łyżka)
- Sezam, nasiona - 20 g (2 x łyżka)
- Kapusta czerwona - 120 g (2.4 x liść)
- Rumianek (napar) - 130 g (0.5 x szklanka)
- Umyj jeżyny i czerwona kapustę, pokrój wszystko na małe kawałki.
- Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiel do jednolitej konsystencji
Kolacja 19:00
Energia: 466.2 kcal / Białko: 15.2 g / Tłuszcze: 25.0 g / Węglowodany Przyswajalne: 39.7 g / Błonnik: 8.2 g / Wymienniki Węglowodanowe: 3.8 g
QUINOA PO GRECKU
- Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna - 50 g (3.6 x łyżka)
- Ogórek - 40 g (1 x sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 g (1 x łyżka)
- Oliwki czarne - 30 g (2 x łyżka)
- Oregano (suszone) - 2 g (0.7 x łyżeczka)
- Pomidor - 120 g (1 x sztuka)
- Ser, feta - 40 g (0.4 x kawałek)
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x szczypta)
- Cebula czerwona - 50 g (0.5 x sztuka)
- Ocet winny - 12 g (2 x łyżka)
- Ugotuj komosę ryżową.
- Warzywa pokrój - pomidora w ćwiartki, ogórka w większe kawałki.
- Zrób dressing - wymieszaj oliwę z oliwek z octem winnym i suszonym oregano.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Codzienna suplementacja 20:30
Energia: 11.7 kcal / Białko: 0.0 g / Tłuszcze: 1.3 g / Węglowodany Przyswajalne: 0.0 g / Błonnik: 0.0 g / Wymienniki Węglowodanowe: 0.0 g
WITAMINA D3 4000 IU
- Witamina D3 4000 IU - 1 g (1 x kapsułka)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
- Omega 3 - 1,5 g