REKLAMA

Zielony koktajl z pietruszki

Może nie smakuje jak zimna Margarita, ale w kwestii zbawiennego wpływu na zdrowie nie ma sobie równych. No i też jest zielony. Coś za coś, prawda?

PRZYGOTOWANE ZA POMOCĄ BLENDERA PRÓŻNIOWEGO PHILIPS

Jakoś tak się złożyło, że pietruszka nie jest pierwszą rzeczą, po którą sięgamy, gdy najdzie nas ochota na koktajl. Oczywiście pod warunkiem, że tym koktajlem nie jest niedzielny rosół.

Korzeń sprawdza się doskonale w wielu potrawach wytrawnych, a listki kojarzą się głównie z nienachalną ozdobą talerza pełnego pierogów. O ile z przywiązaniem do kuchennej klasyki z lat dziecięcych dyskutować nie zamierzamy, tak z szufladkowaniem natki pietruszki w bulionie już zamierzamy. Jest na to zdecydowanie zbyt wartościowa.

W zderzeniowych testach WH wyszło nam, że jej aromat można bez problemu przykryć kilkoma egzotycznymi owocami. Zachęcone odkryciem postanowiłyśmy sfilmować dla Was nasz szalony eksperyment. Dlaczego warto wpakować natkę do koktajlu z bananem i ananasem? Powodów jest całkiem sporo.

Dla tych, którym nie po drodze z żelazem: 100g natki to ekwiwalent ponad 5g tego pierwiastka. Pietruszka to więc ukłon natury w stronę wegan, ale również tych, którzy miewają problemy z niedokrwistością. Posiekana garść zielonych listków pokryje także całe dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Nie ma też wstydu jeśli chodzi o magnez, beta karoten i całą gamę flawonoidów. 

Pietruszka jest bez dwóch zdań gwiazdą naszej mieszanki, ale za ostateczny sukces odpowiada cała drużyna. Radzimy wybrać ładnie pokropkowane, dojrzałe banany i ananasa, którego liście da się łatwo „wyjąć” z owocu. Z takim zestawem całość nabierze mocnego, słodko-kwaśnego smaczku. Za ten drugi odpowiada też limonka, więc uważajcie, żeby nie przeholować. 

Bazowa wersja może zostać dodatkowo podkręcona masłem orzechowym i białkiem. Klasyczne (z fistaszków) bardzo lubi się z bananem, a co do białka: w naszych testach najfajniej wypadało waniliowe i kokosowe. 

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 dojrzałego ananasa
  • pęczek natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • sok z 1/2 limonki
  • 100 ml wody

Sprzęt:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładko.
  2. Serwuj schłodzony.