[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Brownie bananowe bez dodatku cukru

Mieć ciastko i zjeść ciastko? No jakoś tak... W przypadku tego brownie nawet jeśli unikasz słodyczy, możesz śmiało i mieć, i zjeść. I poczęstować innych. Będą zachwyceni. 

PRZYGOTOWANE ZA POMOCĄ BLENDERA RĘCZNEGO PHILIPS

Bohaterem tego słodkiego arcydzieła są banany - to one są głównym źródłem słodkiego smaku. Wybierz te mocno pokropkowane. Może nie wygrałyby bananowego konkursu piękności, ale swój nieciekawy wygląd rekompensują naturalną słodyczą. Nie udało Ci się zdobyć dojrzałych okazów? Włóż niedojrzałe owoce do papierowej torby razem z kilkoma jabłkami i pozostaw na noc. Niecierpliwi mogą przez 15 minut piec banany w 200°C - po tym czasie owoce będą czarne z zewnątrz i idealnie słodkie w środku.

Ale przecież banany to nie tylko słodki smak. Przeciętnej wielkości owoc zawiera ponad 350 mg potasu - pierwiastka, który reguluje ciśnienie tętnicze. Niedojrzałe banany zawierają również pektyny, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Poza tym zawierają też witaminy A, C, E i K oraz kwas foliowy. Po przedstawieniu listy zalet musimy też wspomnieć o tym, że banany mają dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinny sięgać po nie osoby chore na cukrzycę.

Zawsze wspominamy o tym jak ważne jest, by wybierać produkty wysokiej jakości. Żadne z nas czarodziejki - z kiepskich składników nie wyczarujemy zdrowego i smacznego dania. Dlatego do przygotowania ciasta wybierz surowe kakao dobrej jakości, które jest bogatym źródłem przeciwutleniających flawonoli zwiększających wydolność serca. Nie oszczędzaj też na czekoladzie - wybierz tabliczkę o wysokiej zawartości kakao. Nie martw się, o słodycz zadbają banany i miód.

Składniki:

  • 4 banany 
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady
  • ½ szklanki kakao
  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka miodu

Sprzęt:

  • Blender ręczny Philips
  • Duża miska
  • Miska do ubicia białek
  • Garnek i miseczka do kąpieli wodnej
  • Blaszka lub tortownica

Przygotowanie:

  1. W dużej misce banany zmiksuj na gładkie puree. 
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Do miski ze zmiksowanymi bananami dodaj wszystkie składniki oprócz ubitych białek i wymieszaj do połączenia.
  5. Następnie do czekoladowo-bananowej masy dodawaj partiami białka i delikatnie mieszaj, by masa była puszysta.
  6. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku. Piecz przez ok. 30 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.