[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA

Jak kupować dobre mięso

Chcesz być zdrowa? Uważaj na to, co jesz i czytaj etykiety. Nikt tego za Ciebie nie zrobi.

Artykuł powstał we współpracy z marką INDYKPOL

Jak kupować dobre mięso

W Polsce z roku na rok jest coraz więcej ludzi, którzy są świadomi znaczenia zdrowego odżywiania. Nie chcemy pakować w siebie śmieciowego jedzenia, interesujemy się tym, co jest dla nas zdrowe, czytamy na ten temat artykuły, dzielimy się tą wiedzą w portalach społecznościowych. Organizujemy się w grupy, żeby zamawiać większe ilości zdrowego jedzenia z ekologicznych hodowli, czy upraw.

Szczęśliwe jest smaczniejsze

Jeżeli mieszkasz w mieście, to najprawdopodobniej wydaje Ci się, że kupowanie mięsa "od gospodarza" to niezawodny patent na zdrowe jedzenie. Oczami wyobraźni widzisz sielską wieś, piękne gospodarstwo rolne, a w tym gospodarstwie stadko kur i indyków, które sobie chodzą wolne i swobodne, dziobią ziarna, a wszystko to pod troskliwym okiem gospodarza. I to jest prawda. Wiemy, że mięso zwierząt, które żyją w dobrych warunkach jest po prostu lepsze. Stworzenie przeżywające całe swoje życie w ciasnej klatce jest nieustannie zestresowane. A hormony stresu wydzielane do krwi wpływają negatywnie na smak mięsa. Podobnie, jak negatywnie na jego jakość wpływa bezruch i nienaturalna pasza. Nie chcemy tego, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych.

Wszystko pod kontrolą

Organizacje ekologiczne przekonują nas, że duże firmy produkujące mięso stosują nieetyczne metody. Że drób żyje w ciasnych klatkach, w oparach amoniaku, bez dostępu do światła, żywiąc się swoimi sproszkowanymi kolegami, szprycowany antybiotykami i stymulatorami wzrostu. 
Dzięki wprowadzonym regulacjom to już przeszłość. Duży producent, który produkuje żywność nie tylko na rynek krajowy, ale także na eksport musi ściśle przestrzegać norm jakości, bo od tego zależy jego być, albo nie być. W UE panuje całkowity zakaz podawania ptakom hodowlanym hormonów wzrostu oraz mączek zwierzęcych, są regulacje dotyczące minimalnej przestrzeni chowu, czy dostępu do światła. Producent podlega regularnym kontrolom, sprawdzającym, czy zwierzęta są traktowane w humanitarny sposób.

Produkty wiodących marek w Polsce, mają unijne certyfikaty, dlatego są bezpieczne i zdrowe. Przede wszystkim firmy dbają o produkt już na najwcześniejszym etapie. Na przykład Indykpol ma własny nowoczesny ośrodek hodowli indyków, w którym materiał zarodowy pochodzi z najlepszych światowych hodowli, a komfort ptaków i warunki hodowli są nieustannie monitorowane. Duże firmy, w odróżnieniu od tajemniczych dostawców pseudo zdrowego "wiejskiego" jedzenia nie robią żadnych tajemnic z poszczególnych procesów wytwarzania zdrowego jedzenia. Na tej stronie możemy zobaczyć, jak znany nam skądinąd mistrz kuchni - Pascal Brodnicki poznaje od podszewki, jak wygląda realizacja polityki firmy, czyli zasady "od pola do stołu". Warunki, w jakich żyją ptaki, czyli spokój, cisza, znajome stałe otoczenie, dobra pasza i sucha ściółka, życie praktycznie bezstresowe, to jest właśnie to, co nam się kojarzy z "wiejską hodowlą"

Kwestia higieny

Warto zwrócić uwagę na inne aspekty kupowania tzw. zdrowego mięsa. Mięso może być świetne i hodowane z uwzględnieniem wszelkich norm, ale późniejszy proces uboju, dzielenia, pakowania i transportu czasem pozostawia wiele do życzenia. To nie jest niczyja zła wola, ale zwykłe ekonomiczne przyczyny. W dużych przedsiębiorstwach wszystkie te procesy są pod ścisłą kontrolą firmy, łącznie z transportem. Firma gwarantuje pełną higienę pakowania, przechowywania, tak aby w chłodniczych warunkach dojechały do hurtowni i sklepów.

Graj bezpiecznie

A co z wędlinami, zapytacie? Takimi wiejskimi szynkami, albo kiełbasami? Na ogół kupujemy mięso i wędliny na wagę, bez opakowania fabrycznego. W związku z tym zagadką dla nas pozostaje skład wędlin, a także termin ważności. Ale my, kupujący, zawsze mamy prawo poprosić sprzedawcę o pokazanie nam opakowania. Szanujące się firmy mają na opakowaniu wszystkie certyfikaty, daty przydatności do spożycia oraz skład. To Twoje prawo i warto z niego korzystać, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.