Zasady zdrowego odżywiania - poznaj 20 sposobów na redukcję wagi

Chcesz schudnąć? Nie potrzebujesz rewolucji. Restrykcyjna dieta powinna ustąpić miejsca małym zmianom, dzięki którym wyrobisz w sobie zdrowe nawyki. Rezultat? Zero stresu podczas ważenia plus energia od rana do nocy

1. Wybieraj kolorowe jedzenie

Intensywny kolor owoców i warzyw świadczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki i zapobiegających rakowi. "Uwzględnij w diecie całą gamę kolorystyczną, od zieleni przez pomarańcze i czerwienie do fioletów, a dostarczysz organizmowi cennych przeciwutleniaczy" – radzi dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska z poradni Dietosfera.

2. Kupuj oryginalne produkty 

Mało popularna żywność rzadko jest produkowana metodami przemysłowymi. Dlatego jeśli natrafisz w menu w restauracji na królika, jagnięcinę lub dziczyznę, wybierz ją zamiast wieprzowiny czy wołowiny (mięso to tylko przykład, podobnie jest z rybami).

3. Sięgaj po zdrowe przekąski 

Pomogą Ci nie ulec pokusie, kiedy głód złapie Cię poza domem. "Do naszych torebek świetnie mieszczą się suszone owoce i różne gatunki orzechów" - radzi Barbara Dąbrowska-Górska. Jeśli dokupisz jogurt albo kefir, poradzisz sobie bez trudu z największym głodem.

4. Dodaj nasiona urody

Zmielone siemię lniane dodawaj do koktajlu owocowego, twarożku czy jogurtu, a prażone pestki słonecznika lub dyni do sałatek. "Nasiona są świetnym źródłem witamin E, A, D i B, cynku, wapnia, potasu i żelaza, białka oraz dobrych kwasów tłuszczowych" – mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska z poradni Dietosfera.

5. Odpuść napoje gazowane

Przeciętna Amerykanka w ciągu dnia wypija aż 400 kcal, a nasza dieta coraz bardziej przypomina tę zza oceanu. Jeśli przestaniesz pić napoje gazowane, słodzone i będziesz pić mniej soków, szybciej zyskasz talię osy. "Wypijaj minimum 1,5 litra płynów dziennie: wody, herbaty zielonej i owocowej oraz najwyżej szklankę soków 100%" – mówi Dąbrowska-Górska.

1. Wybieraj kolorowe jedzenie

Intensywny kolor owoców i warzyw świadczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki i zapobiegających rakowi. "Uwzględnij w diecie całą gamę kolorystyczną, od zieleni przez pomarańcze i czerwienie do fioletów, a dostarczysz organizmowi cennych przeciwutleniaczy" – radzi dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska z poradni Dietosfera.

2. Kupuj oryginalne produkty 

Mało popularna żywność rzadko jest produkowana metodami przemysłowymi. Dlatego jeśli natrafisz w menu w restauracji na królika, jagnięcinę lub dziczyznę, wybierz ją zamiast wieprzowiny czy wołowiny (mięso to tylko przykład, podobnie jest z rybami).

3. Sięgaj po zdrowe przekąski 

Pomogą Ci nie ulec pokusie, kiedy głód złapie Cię poza domem. "Do naszych torebek świetnie mieszczą się suszone owoce i różne gatunki orzechów" - radzi Barbara Dąbrowska-Górska. Jeśli dokupisz jogurt albo kefir, poradzisz sobie bez trudu z największym głodem.

4. Dodaj nasiona urody

Zmielone siemię lniane dodawaj do koktajlu owocowego, twarożku czy jogurtu, a prażone pestki słonecznika lub dyni do sałatek. "Nasiona są świetnym źródłem witamin E, A, D i B, cynku, wapnia, potasu i żelaza, białka oraz dobrych kwasów tłuszczowych" – mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska z poradni Dietosfera.

5. Odpuść napoje gazowane

Przeciętna Amerykanka w ciągu dnia wypija aż 400 kcal, a nasza dieta coraz bardziej przypomina tę zza oceanu. Jeśli przestaniesz pić napoje gazowane, słodzone i będziesz pić mniej soków, szybciej zyskasz talię osy. "Wypijaj minimum 1,5 litra płynów dziennie: wody, herbaty zielonej i owocowej oraz najwyżej szklankę soków 100%" – mówi Dąbrowska-Górska.