Tarta owsiana na patelni z jogurtem kokosowym i sezonowymi owocami
Prosty przepis od Mai z qmamkasze na pyszną tartę owsianą z owocami sezonowymi.
Publikacja: 11 września 2018, 20:37
-632f2bcb299d49c2c3357ecb12d43326.jpg)
Czego potrzebujesz?
- duże opakowanie płatków owsianych
- berberys suszony garść
- płatki migdałów małe opakowanie
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 cały syrop klonowy
- owoce sezonowe : maliny/śliwki/mirabelki/jabłka/gruszki
- 3-4 cytryny
- 3 półlitrowe opakowania jogurtu kokosowego
- mięta/tymianek i bazylia do dekoracji
Do roboty!
Jogurt mieszam z zestem z cytryny. Owoce sezonowe myję, kroję na dość cienkie uśmiechy i odkładam na bok.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp płatki owsiane, berberys, migdały i gorzkie kakao. Dodaj odrobinę soli i praż cały czas mieszając. Na koniec podlej całość syropem klonowym, zamieszaj i zestaw patelnię z ognia. Całą masę połącz z sokiem z cytryny i ugnieć na patelni tak, żeby stworzyć chrupiący spód. Poczekaj aż spód przestygnie, wyłóż na niego jogurt , ułóż owoce sezonowe i dodaj zioła. Podaj pokrojone lub wyjęte łyżką z patelni porcje.