[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA

Tarta owsiana na patelni z jogurtem kokosowym i sezonowymi owocami

Prosty przepis od Mai z qmamkasze na pyszną tartę owsianą z owocami sezonowymi.

Czego potrzebujesz?

  • duże opakowanie płatków owsianych
  • berberys suszony garść
  • płatki migdałów małe opakowanie
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 cały syrop klonowy
  • owoce sezonowe : maliny/śliwki/mirabelki/jabłka/gruszki
  • 3-4 cytryny
  • 3 półlitrowe opakowania jogurtu kokosowego
  • mięta/tymianek i bazylia do dekoracji

Do roboty!

Jogurt mieszam z zestem z cytryny. Owoce sezonowe myję,  kroję na dość cienkie uśmiechy i odkładam na bok.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp płatki owsiane, berberys, migdały i gorzkie kakao. Dodaj odrobinę soli i praż cały czas mieszając. Na koniec podlej całość syropem klonowym, zamieszaj i zestaw patelnię z ognia. Całą masę połącz z sokiem z cytryny i ugnieć na patelni tak, żeby stworzyć chrupiący spód. Poczekaj aż spód przestygnie, wyłóż na niego jogurt , ułóż owoce sezonowe i dodaj zioła. Podaj pokrojone lub wyjęte łyżką z patelni porcje.

<