Rozmarynowo-jabłkowy mus z przypalanym cukrem trzcinowym [przepis Mai Sobczak]
Bo gdy już sobie pozwalasz na cheat day, niech to będzie naprawdę coś pysznego!
Publikacja: 13 września 2018, 10:37

Czego potrzebujesz?
- 3 kg jabłek
- 4 gałązki rozmarynu
- 3-4 plasterki imbiru
- 4-5 limonek
- 0,5 l jabłkowego cydru
- 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati Melvit
- cukier trzcinowy 2 szklanki
- opalarka
- kwiat jadalne do dekoracji
- porządny blender lub termomiks
- 20 małych, szklanych kokilek lub filiżanek do espresso, opcjonalnie dwie większe i płaskie
Do roboty!
Jabłka myję i obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję na mniejsze części. Limonki porządnie myję, osuszam i z jednej z nich ucieram skórkę. Pozostałe roluję na blacie, kroję na połówki i wyciskam z nich sok. Gałązki rozmarynu obieram z igieł.
2 opakowania ryżu basmati gotuję bez torebek.
W żeliwnym garnku rozgrzewam rozmarynowe igiełki, dodaję masło, pokrojone jabłka i podduszam pod przykryciem z dodatkiem syropu klonowego lub cukru trzcinowego. Po kilku minutach zaglądam, mieszam, podlewam niewielką ilością cydru i znowu duszę pod przykryciem.
Po 10 minutach wlewam pozostały cydr i duszę jabłka przez kolejne 10-15 minut.
Na koniec całość miksuję blenderem na gładką masę, dodaję utartą skórkę z limonki i ryż. Masę przekładam do małych filiżanek, po wierzchu posypuję cukrem trzcinowym, opalam opalarką i podaję udekorowane kwiatami lub ziołami.