[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Women's Health

  • fitcamp

  • Rozmarynowo-jabłkowy mus z przypalanym cukrem trzcinowym [przepis Mai Sobczak]

REKLAMA

Rozmarynowo-jabłkowy mus z przypalanym cukrem trzcinowym [przepis Mai Sobczak]

Bo gdy już sobie pozwalasz na cheat day, niech to będzie naprawdę coś pysznego!

rozmarynowy mus melvit

Czego potrzebujesz?

  • 3 kg jabłek
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 4-5 limonek
  • 0,5 l jabłkowego cydru
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati Melvit
  • cukier trzcinowy 2 szklanki
  • opalarka
  • kwiat jadalne do dekoracji
  • porządny blender lub termomiks
  • 20 małych, szklanych kokilek lub filiżanek do espresso, opcjonalnie dwie większe i płaskie

Do roboty!

Jabłka myję i obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję na mniejsze części. Limonki porządnie myję, osuszam i z jednej z nich ucieram skórkę. Pozostałe roluję na blacie, kroję na połówki i wyciskam z nich sok. Gałązki rozmarynu obieram z igieł.

 2 opakowania ryżu basmati gotuję bez torebek. 

W żeliwnym garnku rozgrzewam rozmarynowe igiełki, dodaję masło, pokrojone jabłka i podduszam pod przykryciem z dodatkiem syropu klonowego lub cukru trzcinowego. Po kilku minutach zaglądam, mieszam, podlewam niewielką ilością cydru i znowu duszę pod przykryciem.

Po 10 minutach wlewam pozostały cydr i duszę jabłka przez kolejne 10-15 minut. 

Na koniec całość miksuję blenderem na gładką masę, dodaję utartą skórkę z limonki i ryż. Masę przekładam do małych filiżanek, po wierzchu posypuję cukrem trzcinowym, opalam opalarką i podaję udekorowane kwiatami lub ziołami.