[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA

Risotto z grzybami [przepis Zabawa w gotowanie]

Risotto wcale nie musi być nudne! Połączenie grzybów z polskich lasów i indyjskiego ryżu to prawdziwa bomba smaków. Sprawdź sama.

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 100 g świeżych borowików
  • 200 g TL z ryżem basmati
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 łyżek tartego Parmezanu
  • 1 l bulionu, ewentualnie wody

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.

Świeże borowiki dokładnie oczyścić nożykiem lub szczoteczką z piasku i listków. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Dodać do zeszklonej cebuli, przykryć i dusić razem przez 1 - 2 minuty, aż borowiki zmiękną. Na patelnię z masłem, cebulą i grzybami wsypać zawartość saszetek, gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać. Wlewać po łyżce wazowej bulionu lub wody (jeśli nie mamy bulionu), w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 20 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku.

Zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki i od razu podawać.

<