[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA

Płynna szarlotka z nasionami chia i płatkami orkiszowymi

Oto niecodzienna wersja szarlotki według przepisu Zabawa w gotowanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszna! Spróbuj sama.

Czego potrzebujesz?

  • 2 łyżki nasion chia Melvit
  • ½ kubka płatków orkiszowych błyskawicznych Melvit
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ kubka mleka roślinnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • świeża mięta do dekoracji

Do roboty!

Jogurt naturalny mieszamy z nasionami chia i dodatkiem syropu z agawy. Najlepiej zrobić to trzepaczką dość energicznie. Po 5 minutach powtórzyć czynność i wstawić jogurt do lodówki na ok. godzinę.

Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i podprażamy na patelni z dodatkiem ok 2-3 łyżek wody i cynamonem.

Płatki zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i odstawiamy by spęczniały (na ok. 5 minut).

Komponujemy deser – na dnie małego naczynia układamy ¼ część podprażonych jabłek, na nie układamy jogurt z chia, następnie ½ część płatków orkiszowych, a na wierzch kolejną ¼ część jabłek. Z podanego przepisu otrzymamy 2 deserki. Podajemy przybrane świeżą miętą.

<