[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA

Placuszki z Trendy Lunch quinoa [przepis Zabawa w gotowanie]

Autorka bloga "Zabawa w gotowanie" proponuje przepis na pyszne i zdrowe placuszki z cukinii i Trendy Lunch quinoa. 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 saszetka Trendy Lunch z quinoa
  • 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku

Jak przygotować:

Cukinię ścieramy na tarce, obsypujemy solą i zostawiamy na 15 minut by puściła wodę. TL z quinoa gotujemy według wskazań na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Cukinię odciskamy dokładnie na sitku, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną bazylię, 4 łyżki ugotowanej komosy oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia. Podajemy!

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 ostrej papryki
  • duża szczypta imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

W małym garnuszku zagotować wodę, sparzyć w niej pomidory, a następnie je obrać i pokroić w kostkę. Papryki dokładnie umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Dodać paprykę i dusić na małym ogniu przez około 5 - 7 minut. Po tym czasie dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Na sam koniec po wyłączeniu gazu wmieszać do sosu jogurt.