Placuszki z Trendy Lunch quinoa [przepis Zabawa w gotowanie]
Autorka bloga "Zabawa w gotowanie" proponuje przepis na pyszne i zdrowe placuszki z cukinii i Trendy Lunch quinoa.
Publikacja: 11 września 2018, 11:46

Składniki:
- 1 cukinia
- 1 saszetka Trendy Lunch z quinoa
- 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
- Garść świeżej bazylii
- 1 jajko
- Sól, pieprz do smaku
Jak przygotować:
Cukinię ścieramy na tarce, obsypujemy solą i zostawiamy na 15 minut by puściła wodę. TL z quinoa gotujemy według wskazań na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Cukinię odciskamy dokładnie na sitku, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną bazylię, 4 łyżki ugotowanej komosy oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia. Podajemy!
Sos pomidorowo-paprykowy:
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 ostrej papryki
- duża szczypta imbiru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
W małym garnuszku zagotować wodę, sparzyć w niej pomidory, a następnie je obrać i pokroić w kostkę. Papryki dokładnie umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Dodać paprykę i dusić na małym ogniu przez około 5 - 7 minut. Po tym czasie dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Na sam koniec po wyłączeniu gazu wmieszać do sosu jogurt.