Masowany jarmuż ze słodką quinoa trio i surową gruszką. [przepis Mai Sobczak]
Maia Sobczak z bloga qumamkasze.pl na warsztatach podczas Fit&Food Camp gotowała z dziewczynami. Im wyszło tak jak na zdjęciu, a jak wyjdzie Tobie? Oto przepis.
Maia nie chciała Was ograniczać, więc niektóre zalecenia są lakoniczne - użyjcie wyobraźni i własnego smaku. Smacznego!
Publikacja: 10 września 2018, 23:36

Co będzie potrzebne?
- 5 paczek świeżego jarmużu
- 2 opakowania quinoa trio
- 8 twardych gruszek
- 2 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
- 3 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawa masala tea
Do roboty!
Jarmuż umyj, osusz i przełóż do miski lub dwóch/trzech. Gruszki umyj i pokrój na mandolinie na cienkie kawałki lub na ćwiartki razem ze skórką. Oczywiście usuń gniazda nasienne. W kubeczku lub w rondelku wymieszaj miód, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę. Można dodać nieco sosu sojowego lub soli. Polek tym sosem jarmuż i masuj go energicznymi ruchami przez około 5-10 minut aż stanie się miękki i przyjemny w dotyku.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj 1/4 łyżeczki masala tea i podsmaż na nim surowe quinoa trio. Cały czas mieszaj aż będzie chrupiące i złote.
Jeszcze ciepłym posyp jarmuż, wymieszam całość z kawałkami gruszki i podawaj.