Tutaj przechowujesz, przygotowujesz i podajesz jedzenie, więc ważne jest, by kuchennych powierzchni nie pokrywała warstwa drażniących chemikaliów. Tym bardziej że naturalne środki skutecznie usuną z niej brud i nieprzyjemne zapachy. Plus – nie produkujesz niepotrzebnego plastiku, bo tego samego opakowania na detergenty używasz wielokrotnie. Wszystko w duchu zero waste.
ZOBACZ: Jak być eko? - 7 najprostszych sposobów. Sprawdź, co zyskasz
Płyn do mycia naczyń
Przygotowanie: 15 minut
Przechowywanie: do 1 miesiąca
Pojemnik: butelka z pompką
Zagotuj 500 ml wody i ostudź do letniej temperatury. Zalej nią 1,5 łyżeczki węglanu sodu i wymieszaj, aby rozpuścić kryształki. Dodaj 160 ml mydła marsylskiego, łyżeczkę gliceryny, aloesu i olejki eteryczne (20 kropli). Wymieszaj.
ZOBACZ TEŻ: 11 prostych kroków, by śmiecić mniej
Spray do czyszczenia blatów
Przygotowanie: 5 minut
Przechowywanie: do 1 miesiąca
Pojemnik: spryskiwacz
Wlej 2 łyżki mydła marsylskiego w płynie i 10 kropli herbacianego olejku eterycznego do spryskiwacza. Uzupełnij do pełna wodą. Mocno wstrząśnij.
Płyn do zmywarki
Przygotowanie: 5 minut
Przechowywanie: do 3 miesięcy
Pojemnik: butelka szklana
Wymieszaj 240 ml mydła marsylskiego w płynie z łyżeczką soku z cytryny, 100 ml wody destylowanej i 5 kroplami olejku cytrynowego. Przelej do butelki. Wlewaj 1 łyżkę płynu do przegródki na środek do zmywarki.
Środek do mycia warzyw i owoców
Przygotowanie: 5 minut
Przechowywanie: do 1 miesiąca
Pojemnik: spryskiwacz
Wymieszaj w spryskiwaczu 120 ml octu jabłkowego ze 120 ml soku z cytryny i 120 ml wody. Mocno wstrząśnij. Spryskuj warzywa przed opłukaniem zimną wodą i podawaj jak zwykle.
ZOBACZ TEŻ: Eko tkaniny - jakie materiały wybierać, by chronić środowisko?
Komentarze