Właśnie teraz, w kwietniu, jest najlepszy czas na to, aby na naszych talerzach pojawił się kolor zielony – to kolor natury, ale przede wszystkim kolor zdrowia. Mój syn Franek, który sam siebie nazywa Królem Jarmużu, co rano wypija zielony sok z dodatkiem marchwi, jabłka i ananasa. Franek ma 10 lat i jeszcze nigdy nie zażył tabletki, a antybiotyki zna tylko ze słyszenia.
ZOBACZ TEŻ: Jaki miód wybrać? [najzdrowsze rodzaje]
Przez cały rok staram się, aby w mojej kuchni jak najwięcej warzyw i owoców pochodziło z naszej strefy klimatycznej, a te egzotyczne były tylko dodatkiem. Tak mądrze natura to urządziła, że to, co rośnie blisko nas, jest najlepsze dla naszego zdrowia. Wiosną zawsze sięgam po świeży jarmuż, młodą pokrzywę i sok z brzozy – to prawdziwe skarby natury, które oczyszczają, wzmacniają, dodają energii i blasku. Będziesz zdziwiona, jak szybko Twój organizm okaże Ci wdzięczność, gdy zaczniesz go karmić takimi dobrociami.
Sok z brzozy
Pradawni Słowianie, którzy żyli w wielkiej bliskości z matką Ziemią, wierzyli,że eliksirem, który odpowiada na wiosenne potrzeby organizmu, jest sok z brzozy. Współczesne badania to potwierdziły: sok z brzozy działa zbawiennie nie tylko na wątrobę (w medycynie chińskiej nazywaną „drugim mózgiem”), ale i na nerki – naturalne filtry naszego ciała. Sok z brzozy to niezwykłe źródło cennych tanin, flawonoidów, aminokwasów. To także bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, manganu, fosforu, cynku, wapnia, magnezu – pierwiastków tak potrzebnych do utrzymania właściwego poziomu energii. Sok z brzozy możemy zbierać same (jak to zrobić, opisałam w pierwszej części swojej książki „Naturalnie”). Druga opcja to gotowe soki, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Popijajmy je o tej porze roku z dodatkiem cytryny lub świeżej mięty albo dodawajmy do koktajli na bazie jarmużu, jabłka czy pokrzywy.
Pokrzywa
Pojawia się już wczesną wiosną. Właśnie ta młoda jest najcenniejsza, bo zawiera najwięcej substancji odżywczych. Choć jest chwastem rosnącym w wielu miejscach, nawet w mieście, to im dalej od dróg, zanieczyszczeń, a bliżej lasów ją zbierzemy, tym będzie zdrowsza. Najlepiej szukać jej w zacienionych miejscach, ponieważ pozbawione światła słonecznego listki są delikatniejsze w smaku. Sok czy herbatki z pokrzywy możemy też kupić w sklepach. Polecam je szczególnie wszystkim kobietom, które mają niski poziom żelaza i hemoglobiny. Sok z pokrzywy w połączeniu z jabłkiem jest idealny dla osób aktywnych, sportowców, jest też naturalnym strażnikiem naszej odporności. W czasach panoszenia się wirusa grypy dbanie o układ immunologiczny powinno być dla nas priorytetem.
Komentarze