1. Omlety puszyste jak nigdy? Sekret jest prosty: na 3 jajka dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej.
2. Skończył Ci się proszek do pieczenia, a piekarnik już nagrzany? Wymieszanie 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej z połową szklanki zsiadłego mleka rozwiąże problem.
3. Dosypanie 1 łyżeczki sody do wody w garnku podczas gotowania kalafiora zlikwiduje nieprzyjemny zapach w kuchni. W dodatku kalafior pozostanie śnieżnobiały.
4. Fasola jest dla nas świetna, ale powoduje wzdęcia. Szczypta sody podczas gotowania pozbawia ją tej przykrej właściwości.
5. Zmiękczysz twarde mięso, nacierając je sodą oczyszczoną i wkładając je na kilka godzin do lodówki. Potem dokładnie je opłucz.
6. Panierka na kotletach będzie bardziej chrupiąca, jeżeli do tłuszczu na patelni dodasz szczyptę sody.
7. Zapach smażonych ryb w całym mieszkaniu? Nie będzie go, jeżeli potrzymasz je wcześniej przez godzinę w roztworze zrobionym z 1 litra wody i 2 łyżek sody oczyszczonej.
8. Jeżeli przesadzisz w trakcie gotowania z ilością octu lub soku z cytryny, szczypta sody złagodzi kwasowość potrawy.
9. Pozbędziesz się wszystkich zanieczyszczeń z warzyw i owoców, płucząc je w misce zimnej wody z 2 łyżkami sody oczyszczonej. Potem opłucz je w bieżącej wodzie.
10. Zapach czosnku, cebuli lub ryb długo utrzymuje się na dłoniach, to fakt. Zastąp mydło pastą z 2 łyżeczek sody i odrobiny wody, wetrzyj ją w dłonie i opłucz. Teraz można podstawiać do całowania.
11. Mieszanka z 1 łyżki sody, 1 łyżki soli i wody świetnie czyści kuchenne deski do krojenia - drewniane i plastikowe. Po zabiegu opłucz je w gorącej wodzie.
Także cytryna ma wiele zaskakujących właściwości. Poznaj 21 patentów na cytrynę w kosmetyce, kuchni i sprzątaniu.