Pierwszy kraj decyduje się na sprzedaż mięsa hodowanego w laboratorium

Czy reszta świata pójdzie w ich ślady?

mięso z laboratorium fot. Shutterstock.com

Eat Just to amerykański start-up, który powstał w 2011 roku. Jego właściciele swoją przygodę z produkcją wegańskich alternatyw kulinarnych rozpoczęli od stworzenia substytutu jajek wytwarzanego fasoli mung. Następnie do sprzedaży trafił wegański majonez. W roku 2017 twórcy start-up'u opracowali metodę wytwarzania prawdziwego, wysokiej jakości mięsa kurczaka z komórek zwierzęcych. Oznacza to mniej więcej tyle, że konsumenci będą mogli bez wyrzutów sumienia kupować mięso hodowane w sposób etyczny, bez masowych hodowli i zabijania zwierząt. To idealne rozwiązanie dla osób, którym sytuacja środowiska nie jest obojętna, a które jednocześnie z pewnych względów nie mogą lub nie chcą rezygnować z mięsa. 

REKLAMA

W środę, 2 grudnia 2020 roku, Singapurska Agencja Żywności zatwierdziła produkt Eat Just do sprzedaży jako składnik nuggetsów. Tym samym Singapur stał się pierwszym krajem na świecie, który wprowadza do sprzedaży mięso wyhodowane in vitro. 

„To historyczny moment w systemie żywnościowym” - przyznał w rozmowie z New York Times Josh Tetrick, dyrektor Eat Just - „Jemy mięso od tysięcy lat i żeby je zjeść, zawsze musieliśmy zabijać zwierzę - aż do teraz”.

Singapurska Agencja Żywności zdecydowała się zaakceptować produkt po tym, jak firma Eat Just przedłożyła ocenę bezpieczeństwa. Członkowie grupy ds. Nowej żywności, czyli eksperci m.in. z dziedziny nauk o żywności, żywieniu, toksykologii oraz epidemiologii uznali ją za wystarczającą, by wyrazić zgodę na sprzedaż mięsa.

Laboratoryjny kurczak będzie serwowany również w jednej z singapurskich restauracji. Jego cena ma być zbliżona do cen kurczaka premium, którego do tej pory serwowano w knajpach.

Josh Tetrick, wierzy, że decyzja Singapuru wpłynie na decyzje organów regulacyjnych w Stanach Zjednoczonych oraz krajach Europy Zachodniej, co przełoży się na szybsze działania w kwestii regulacji mięsa hodowanego w laboratoriach. My również liczymy na to, że mięso kurczaka produkowane w sposób etyczny szybko trafi na europejskie stoły i pozwolą stopniowo odchodzić od hodowli kur na mięso.

Masowa hodowla zwierząt odpowiada za około 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych każdego roku. W idealnym świecie rozwiązaniem tego problemu byłoby przejście całej populacji świata na weganizm. Szanse, by tak się stało są jednak znikome. Rozwiązanie zaproponowane przez Eat Just to alternatywa, która powinna zadowolić zarówno obrońców praw zwierząt, jak i osoby, które z jedzenia mięsa rezygnować nie chcą.

Źródło

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańskie brownie

Zobacz również:
Ten krótki, ale intensywny trening obwodowy nie tylko modeluje talię, spłaszcza brzuch i redukuje tzw. boczki, ale również wzmacnia mięśnie głębokie, stabilizuje kręgosłup i zapobiega bólowi pleców.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA