[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

O dobrym smaku słów kilka - zaglądamy do listopadowego WH

Listopadowe Women's Health poświęcamy dobremu jedzeniu - z pomocą ekspertów wybieramy dla Was najlepsze produkty, zaprzyjaźnione dietetyczki zdradzają, co ląduje na ich talerzach, a o swoim podejściu do zdrowej diety i fitnessu opowiada nam Anna Starmach. Zapraszamy do lektury!

ania starmach na okładce womens health Ania Starmach na okładce Women's Health. Na okładce ubrana w sukienkę marki Bon Prix

Kwestia smaku

Carlo Petrini, założyciel słynnego ruchu Slow Food, twierdzi, że smak jest wiedzą. Inaczej coś nam smakuje w dzieciństwie, inaczej w wieku dorosłym. Bo smak to nie tylko jeden z pięciu zmysłów, to przede wszystkim ćwiczenie umysłu – niesie z sobą przyjemność, ale i informację. Smaku trzeba się uczyć, należy go doskonalić i to nie na potrawach szefów z gwiazdką Michelin, tylko na tradycyjnej lokalnej kuchni w różnych częściach świata. W końcu kuchnia to nie tylko jedzenie; to ludzie, historia, krajobrazy, rośliny i zapachy danego miejsca. Czy wiesz, że miód zebrany w okolicy, w której mieszkasz, jest naturalnym lekarstwem przeciw alergii na pyłki z Twojego otoczenia? A ten z naklejką: „Wyprodukowano w UE” jest niczym więcej jak zwykłym słodzikiem.

Dlatego pierwszą zasadą dobrego jedzenia jest lokalność – należy jeść to, co wyrosło i zostało wyhodowane tu, na tej ziemi, pod tym niebem. Tylko takie jedzenie zachowuje świeżość i swoje pierwotne właściwości. Co oczywiście nie znaczy, że nie możemy napić się kawy. Chodzi o bezsensowny import rzeczy, które mamy na miejscu – ryb z Chin, truskawek z Hiszpanii czy ziemniaków z Włoch – po tysiącach kilometrów podróży nadają się co najwyżej na karmę dla zwierząt.

REKLAMA

Smaku warto się uczyć nie tylko dla przyjemności, ale też by odróżnić dobre od złego – z czasem możemy się przekonać, że prawdziwe masło smakuje inaczej niż to z utwardzonych tłuszczów roślinnych, szynka naszpikowana glutaminianem zaczyna piec w podniebienie, a pachnące, ciepłe pieczywo z dyskontu (czytaj: z kilkumiesięcznego głęboko mrożonego ciasta nafaszerowanego ulepszaczami) nie wytrzyma konkurencji z naprawdę świeżym chlebem na naturalnym zakwasie.

Naszą naukę zacznijmy od wrzucania zdrowszego jedzenia do sklepowego koszyka. Poprosiliśmy dietetyków i kucharzy, żeby pomogli nam wybrać 50 najlepszych produktów z supermarketu. Sprawdziliśmy dla Ciebie przepisy z aromatycznymi przyprawami. Zajrzeliśmy do lodówek dietetyczek (na co dzień wcale nie są takie święte) i poprosiliśmy Annę Starmach o ulubione przepisy. Przy jej zupie dyniowej zgodziliśmy się z Carlo Petrinim, że smak się przeżywa.

WH 11/2017

Najnowsze, listopadowe wydanie WH czeka już na Ciebie w kioskach i salonikach prasowych. Cały numer – całkowicie za darmo – możesz przejrzeć na naszej stronie (kliknij w zdjęcie okładki).

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij