Naturalne barwniki do jajek
- Jak naturalnie barwić jajka?
- Naturalne barwniki do jajek – kolory
- Naturalne barwniki do jajek – wzory
- Naturalne barwniki do jajek – wskazówki
Naturalne barwniki do jajek – kolory
- Biały - ugotowane jajko na twardo włóż na kilka minut do wody z dodatkiem octu
- Brązowy – łupiny cebuli, kawa, herbata, łupiny orzecha włoskiego
- Czerwony – sok z buraków, łupiny czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa
- Czarny – kora dębu lub szyszki olchy
- Fioletowy – owoce tarniny lub czarnego bzu
- Niebieski – czerwona kapusta, jagody
- Pomarańczowy – dynia lub marchew
- Zielony – szpinak, pokrzywa, trawa, natka pietruszki
- Żółty – kurkuma, curry
Jak naturalnie barwić jajka?
Na ciepło
Wystarczy, że będziesz gotowała jajka w wodzie z dodatkiem wybranego barwnika (np. łupin cebuli, liści herbaty, czy kurkumy). Barwnik wniknie w skorupę pod wpływem ciepła, a im dłużej będziesz gotowała, tym bardziej intensywny kolor uzyskasz.
Na zimno
Najpierw ugotuj jajka na twardo w wodzie, a następnie przełóż je do naczynia z gorącą wodą i wybranym barwnikiem. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie barwnik powinien wnikać w skorupkę. Farbując jajka w ten sposób otrzymasz delikatne, pastelowe kolory.
Naturalne barwniki do jajek – wzory
Oto kilka sposobów na przygotowanie pisankowych wzorów.
Skrobanie
Po zabarwieniu jajek możesz wyskrobać dowolny wzór grubą igłą lub innym ostrym narzędziem.
Woskowanie
Wymyślne wzory możesz przygotować przy użyciu wosku. Wykorzystaj w tym celu zwykłą świeczkę. Miejsca pokryte woskiem nie zostaną zafarbowane, a Twoje pisanki będą wzorzyste i kolorowe.
Gumki recepturki
Zanim zaczniesz gotować jajka w barwniku, owiń je gumkami recepturkami w dowolny sposób. Regularnie, poziomo, pionowo - to zależy od Ciebie. Możesz założyć też tylko jedną gumkę na środku. Tutaj nie ma zasad.
Naturalne barwniki do jajek – wskazówki
- Jajka o jasnych skorupkach łatwiej się barwią, a kolor jest bardziej intensywny.
- Barwiąc jajka na ciepło, warto gotować je w lekko osolonej wodzie – dzięki temu skorupki nie powinny pękać.
- Do wody z barwnikiem warto dodać odrobinę octu dla utrwalenia koloru.
- Eksperymentuj z kolorami i mieszaj barwniki.
- Im silniejszy roztwór barwnika, tym kolor na skorupce będzie bardziej intensywny, więc jeśli na przykład zależy Ci na wyraziście żółtej pisance, wsyp do wody więcej kurkumy.
- Po barwieniu i osuszeniu możesz przetrzeć kolorowe skorupki ściereczką nasączoną oliwą z oliwek. Twoje kolorowe pisanki będą pięknie błyszczeć na wielkanocnym stole.
- Nie wyrzucaj jajka, jeśli po naturalnym farbowaniu pojawią się na nim plamki czy zacieki. To naturalne – barwniki nie pokrywają całej skorupki jednolicie.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić świecę na Wielkanoc?