Naturalne barwniki do jajek [wielkanocne dekoracje]

Sztucznym barwnikom mówimy stanowcze NIE – zwłaszcza, jeśli takie pojawiają się w żywności. Syntetyczne farbki, powszechnie stosowane do dekorowania wielkanocnych jajek, również zastępujemy naturalnymi barwnikami. Oto jak w bardzo prosty sposób przygotować zjawiskowe, naturalnie barwione pisanki na Wielkanoc.

Naturalne barwniki do jajek fot.shutterstock.com

Naturalne barwniki do jajek

  1. Jak naturalnie barwić jajka?
  2. Naturalne barwniki do jajek – kolory
  3. Naturalne barwniki do jajek – wzory
  4. Naturalne barwniki do jajek – wskazówki

Naturalne barwniki do jajek – kolory

  • Biały - ugotowane jajko na twardo włóż na kilka minut do wody z dodatkiem octu
  • Brązowy – łupiny cebuli, kawa, herbata, łupiny orzecha włoskiego
  • Czerwony – sok z buraków, łupiny czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa
  • Czarny – kora dębu lub szyszki olchy
  • Fioletowy – owoce tarniny lub czarnego bzu
  • Niebieski – czerwona kapusta, jagody
  • Pomarańczowy – dynia lub marchew
  • Zielony – szpinak, pokrzywa, trawa, natka pietruszki
  • Żółty – kurkuma, curry

Jak naturalnie barwić jajka?

Na ciepło

Wystarczy, że będziesz gotowała jajka w wodzie z dodatkiem wybranego barwnika (np. łupin cebuli, liści herbaty, czy kurkumy). Barwnik wniknie w skorupę pod wpływem ciepła, a im dłużej będziesz gotowała, tym bardziej intensywny kolor uzyskasz. 

REKLAMA

Na zimno

Najpierw ugotuj jajka na twardo w wodzie, a następnie przełóż je do naczynia z gorącą wodą i wybranym barwnikiem. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie barwnik powinien wnikać w skorupkę. Farbując jajka w ten sposób otrzymasz delikatne, pastelowe kolory.

Naturalne barwniki do jajek – wzory

Oto kilka sposobów na przygotowanie pisankowych wzorów. 

Skrobanie 

Po zabarwieniu jajek możesz wyskrobać dowolny wzór grubą igłą lub innym ostrym narzędziem. 

Woskowanie 

Wymyślne wzory możesz przygotować przy użyciu wosku. Wykorzystaj w tym celu zwykłą świeczkę. Miejsca pokryte woskiem nie zostaną zafarbowane, a Twoje pisanki będą wzorzyste i kolorowe. 

Gumki recepturki

Zanim zaczniesz gotować jajka w barwniku, owiń je gumkami recepturkami w dowolny sposób. Regularnie, poziomo, pionowo - to zależy od Ciebie. Możesz założyć też tylko jedną gumkę na środku. Tutaj nie ma zasad.

Naturalne barwniki do jajek – wskazówki

  1. Jajka o jasnych skorupkach łatwiej się barwią, a kolor jest bardziej intensywny.
  2. Barwiąc jajka na ciepło, warto gotować je w lekko osolonej wodzie – dzięki temu skorupki nie powinny pękać.
  3. Do wody z barwnikiem warto dodać odrobinę octu dla utrwalenia koloru. 
  4. Eksperymentuj z kolorami i mieszaj barwniki. 
  5. Im silniejszy roztwór barwnika, tym kolor na skorupce będzie bardziej intensywny, więc jeśli na przykład zależy Ci na wyraziście żółtej pisance, wsyp do wody więcej kurkumy.
  6. Po barwieniu i osuszeniu możesz przetrzeć kolorowe skorupki ściereczką nasączoną oliwą z oliwek. Twoje kolorowe pisanki będą pięknie błyszczeć na wielkanocnym stole.
  7. Nie wyrzucaj jajka, jeśli po naturalnym farbowaniu pojawią się na nim plamki czy zacieki. To naturalne – barwniki nie pokrywają całej skorupki jednolicie.

ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić świecę na Wielkanoc?

Zobacz również:
REKLAMA