REKLAMA

Jak przechowywać przetwory i zorganizować domową spiżarnię

Robienie przetworów to już nie babcine zajęcie, a trend zgodny z zero waste. Tylko jak i gdzie to potem przechowywać?

spiżarnia fot. Shutterstock.com

Wrzesień to najlepszy czas na robienie przetworów m.in. z gruszek, jabłek, śliwek, cukinii i papryki. Aby słoiki wytrzymały do kolejnego lata, musisz nie tylko odpowiednio je zawekować, ale i przechowywać. I tu do gry wkracza domowa spiżarnia, w której możesz przechowywać nie tylko dżemy, ale i produkty sypkie, przyprawy, świeże owoce oraz warzywa, napoje, karmę dla zwierząt, nadmiar jedzenia (w czasie świąt) czy sprzęt AGD, z którego korzysta się raz na jakiś czas. O spiżarni pomyśl zwłaszcza wtedy, gdy planujesz otwartą kuchnię.

SPRAWDŹ: Jak zorganizować sypialnię [patenty na lepszy sen]

Osobne pomieszczenie

Idealnie, jeśli na spiżarnię możesz wygospodarować osobne pomieszczenie (najlepiej bez okien) lub wnękę. Najważniejsza sprawa to temperatura – nie powinna przekraczać 15 °C. Przetwory nie lubią też światła słonecznego ani wilgoci. Najlepiej więc urządzić spiżarnię w chłodnym pomieszczeniu, w północnej części domu. Zadbaj koniecznie o jej odpowiednią wentylację. Na podłodze najlepiej sprawdzą się trzymające chłód płytki, a na ścianach farba lateksowa, którą można myć. Pomieszczenie wyposaż w półki. Drewniane koniecznie zabezpiecz impregnatem przed absorbowaniem wilgoci i butwieniem. Możesz też zamontować reling lub zawiesić pojedyncze haczyki na warkocze czosnku czy papryki – nada to wnętrzu rustykalnego klimatu.

Szafka w kuchni

Gdy każdy m2 jest na wagę złota, na domowe przetwory możesz przeznaczyć też szafę w kuchni. W sklepach znajdziesz duży wybór tzw. szafek cargo, które są sprytnym sposobem na zagospodarowanie każdej, nawet najmniejszej wolnej przestrzeni.

Przydatne w każdym domu

IKEA, Etykieta (7,99 zł/50 szt., ikea.com/pl)

O ile jeszcze bez problemu odróżnisz tagliatelle od spaghetti, o tyle mąkę od cukru pudru czy oregano od majeranku już niekoniecznie. Potencjalne problemy rozwiązują etykiety.

TCHIBO, Małe słoiki do przetworów (59,99 zł/4 sztuki, tchibo.pl)

Najlepiej na przetwory przeznaczać słoiki z zeszłego roku lub te po kupionych gotowcach. Na prezenty w wersji DIY przydadzą się ładniejsze słoiczki. Nie zapomnij ich podpisać!

DYMO, Wytłaczarka Omega z taśmą (39,80 zł, e-dymo.pl)

Gdy reszcie wystarczą gotowe etykiety do podpisania, organizacyjne friki mogą zaopatrzyć się w specjalną maszynkę. Efekt bardzo instafriendly!

ZOBACZ TEŻ: Finansoterapia - naucz się zarządzać swoim budżetem oraz Jak oszczędzać wodę w domu - patenty

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA