Oszczędzanie wody w kuchni
1. Wodę po gotowaniu makaronu możesz potem wlać do doniczek z kwiatkami, bo to świetny nawóz. Tylko nie sól wody!
2. Przypalone lub zeschnięte naczynia namaczaj. Zużyjesz o wiele mniej wody niż usiłując zeskrobać resztki pod bieżącą wodą.
3. W ciągu jednego dnia używaj jednej szklanki do picia wody. Umyj ją dopiero wieczorem.
ZOBACZ: Picie wody - co, jak i ile
4. Nawet jeśli nie wyobrażasz sobie weekendu bez burgera, ogranicz spożywania mięsa i np. wpro- wadź do menu wege piątki. Nawet taka drobna zmiana może mieć ogromne znaczenie, bo do wyprodukowania kg wołowiny potrzeba ok. 15 tys. l wody. Taką ilością napełniłabyś 91 wanien. Z kolei produkcja jednego kg warzyw to równowartość 2 wanien, a zbóż – niecałe 10. Innymi słowy: warto.
5. Nie rozmrażaj jedzenia pod bieżącą wodą. Najlepszym sposobem na stopniowe ocieplanie mrożonki jest wstawienie jej do lodówki.
6. Kup zmywarkę. Zaoszczędzisz czas i zużyjesz nawet 5 razy mniej wody niż przy myciu ręcznym.
7. Nie myj kubków po jogurtach przed wyrzuceniem ich do śmieci. Plastiki i tak zostaną wypłukane w sortowni.
SPRAWDŹ: Ekologia - zmień nawyki i uratuj świat
Oszczędzanie wody w łazience
8. Planujesz remont? Wybierz dwudzielną spłuczkę. Jeśli już taką masz, korzystaj z mniejszego przycisku. Możesz też wrzucić do misy 0,5-litrową butelkę, dzięki czemu każdorazowo zaoszczędzisz 0,5 l wody.
9. Do miski zbieraj pierwszą zimną wodę z prysznica czy wanny, a potem użyj jej ponownie, np. do podlewania ogródka.
10. Zainstaluj perlator, który optycznie zwiększa strumień wody. Zużyjesz jej nawet do 60% mniej.
11. Od marca ręce myjemy częściej i dłużej. Wirus wirusem, ale pamiętaj, by w trakcie namydlania zakręcać wodę. W ciągu 30 sekund będziesz aż 2 l wody do przodu.
ZOBACZ TEŻ: Jak być eko? - 7 najprostszych sposobów