[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Instagram: jak robić dobre zdjęcia jedzenia?

Potrzebujesz ledwie kilku rad, by Twoje zdjęcia, nawet robione smartfonem, zaczęły rozkręcać konto na Instagramie. Zawodowcy fotografujący jedzenie smarują mięso olejem silnikowym i stosują różne triki, od których odechciewa się jeść. My skupimy się na bardziej naturalnych sposobach.  

aparat fot. Getty Images

Danie

Różnorodność – ta zasada obowiązuje także w fotografii jedzenia. Staraj się, by danie kontrastowało z talerzem lub miską, tak by wyłowić jego kolor i konsystencję. Do dań skazanych na jeden ton – kremowe zupy, pasty, gulasz – dobierz odpowiednie dodatki: różyczka brokuła niech wystaje z pasztetu, a papryczka chili ubarwia nudę gulaszu.

Kąt widzenia

Nie rób jednego zdjęcia i już. Fotografia cyfrowa to możliwość wielu prób i wybrania dobrego ujęcia. Fotografuj z wielu kątów, z góry i dołu, główny obiekt umieszczaj w przecięciach się siatki linii na Instagramie, nie w środku. Pozostałe miejsce wykorzystaj do opowiedzenia historii, wrzuć np. wałek oprószony mąką przy cieście, jabłko jako tło do szarlotkina pierwszym planie itp.

Światło

Nie używaj wbudowanych lamp błyskowych: po prostu postaw danie przy oknie, najlepiej z białą fi ranką lub prześwitującą zasłoną. Szukając innych ujęć, obracaj danie tak, by światło oświetlało je z boku.

Ten moment

Fotografie gotowego dania rób od razu - sałata szybko więdnie i zwiotczała nie wygląda dobrze, a wystudzone mięso nie jest jędrne. Ale dobrze jest też rejestrować poszczególne fazy robienia dania – czasami moment tworzenia jest bardziej interesujący niż finalne danie. Pokażesz też w ten sposób swoje umiejętności kucharskie, jak choćby siekanie cebuli bez zapłakanych oczu.

Hasztag

Badania dowiodły, że zyskasz więcej interakcji, jeśli post zawiera co najmniej 11 hasztagów. Oprócz ulubionych i podstawowych wyszukiwanych przez internautów (#jedzenie, #pyszne, #instafood, #smaczne i nowocześniejsze, #foodporn, #foodgasm) poszukaj niszowych hasztagów, które otworzą Ci drogę do ekscentrycznych podróżników kulinarnych (np. #wegańskie, #paleo, #bezglutenu, #polskieowocemorza).

Sprawdź także, jak zrobić dobre selfie i poznaj 10 kont na Instagramie, które warto obserwować

WH 09/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij