[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.6

Etyczne jedzenie - Kuba Bauman [wegańskie jedzenie może być smaczne]

Nie są żywieniowymi ortodoksami. Po prostu zwracają uwagę na to, co i gdzie kupują i na to, co jedzą. Myślą przy tym o zdrowiu swoim, rodziny. Ale także o zwierzętach, z którymi dzielą ten świat i planecie, na której żyją.

Kuba Bauman

Gladiatorzy jedliby wege burgery

Kuba Bauman, grafik, od dwóch lat prowadzi rodzinną restaurację wegańską Vege Małpa. Niedawno otworzył kolejny bar z wegańskim junk foodem: burgerami, frytkami. Sam jest weganinem, biega, ćwiczy wspinaczkę. Ojciec dwóch córek: Felicji 7 lat i Adeli 5 lat.

Wiele lat temu, u Kuby w domu rodzinnym, jego siostra Zosia, pierwsza przestała jeść mięso. Była małą dziewczynką i powiedziała, że nie zamierza zjadać zwierząt. Kuba szybko nauczył się gotować, także po wegetariańsku, jednak potem wrócił do diety mięsnej. Kiedy związał się z Joanną i urodziła im się pierwsza córka Felicja, zaczęli uważniej przyglądać się temu, co jedzą. Ponieważ gotowanie to jego pasja zwraca uwagę na jakoś produktów, ale i ich pochodzenie. 

- Bardzo ważny jest dla mnie aspekt moralny- niezabijania zwierząt i nie jedzenie mięsa – tłumaczy Kuba. – Jednak bodźcem, który pchnął mnie do większego zastanawianie się, co jemy i jak to na nas wpływa, była alergia rocznej córki. Po wielu wizytach u lekarzy okazało się, że Fela jest uczulona na produkty mleczne. Od dziecka słyszymy, że mleko jest zdrowe i niezbędne w naszej diecie. Zaczęliśmy z Joanną zastanawiać się i czytać, co tak naprawdę jest w mleku, mięsie. Rozmawialiśmy o tym ze znajomymi, także z lekarzami, naukowcami.

Felicja musiała przejść na dietę bezmleczną, a Joanna i Kuba zdecydowali się odstawić mięso.

Robili to stopniowo.  - Nie jestem fanem radykalnych cięć – dodaje Kuba. – To nie jest tak, że rano przeczytam o cierpiących krowach i rzucam mięso. Robiłem to stopniowo, jadłem go coraz mniej, najpierw raz na tydzień, potem na dwa tygodnie. Coraz mniej mi zresztą smakowało. Potem wykasowałem z diety ryby, nabiał, stopniowo łaknienie nie te produkty zanikło. Fela i Adela jedzą co chcą, do niczego ich nie zmuszamy.  W domu posiłki są wege, ale w przedszkolu, czy jak idziemy w gości wybierają to, na co mają ochotę.

Kuba trenuje, ćwiczy, biega, lubi wspinać się na ściance. Przyznaje, że brak mięsa, to brak białka, więc trzeba bardzo dbać, aby wegańska dieta była dobrze zbilansowana. – Ale jest ona. jak najbardziej polecana dla sportowców- dodaje. – We wrześniu wchodzi do kin film Game Changers wyprodukowany m.in. przez Jamesa Camerona, Arnolda Schwarzeneggera, Jackie Chana, Lewis Hamilton, Novaka Djokovica, Chrisa Paul. To film o sile, proteinach i mięsie. Pokazuje top of the top sportowców, którzy są na diecie wegańskiej. Można z niego dowiedzieć się, że już w starożytności gladiatorzy i siłacze byli na diecie roślinnej. Coraz więcej sportowców przechodzi na weganizm i mają świetne osiągnięcia.

Restauracja Vege Małpa ma już dwa lata. To pomysł rodzinny. Kuba marzył o knajpie, choć na co dzień pracował jako grafik komputerowy. Kiedyś na Mokotowie, na którym mieszkają, okazało się, że można w miarę tanio wynająć lokal. Firmę założył z Joanną, siostrą i jej partnerem. Kuba odpowiada za jedzenie, Zosia za słodycze, Joanna za media społecznościowe, a Kacper za zakupy

 - Warzywa kupujemy na giełdzie bez pośredników, także kasze. Staramy się wybierać żywności sezonowo i lokalnie, że jedzenie nie robiło za dużo food miles. Ponad 80 proc, tego co przygotowujemy to warzywa. Szparagi, sałaty, zioła kupujemy z rodzinnej firmy gospodarstwa Majlert. Staramy się omijać hipermarkety. Żyjemy w takich czasach, że absolutnie większość produktów spożywczych w jakiś sposób degraduje planetę, a to pochodzi z daleka, to znów ktoś mógł być wykorzystany przy pozyskiwaniu. Wydaje mi się, że świat jest w momencie przełomowym i trzeba podjąć systemowe kroki zmieniające myślenie o żywności, ale i drobne kroki są ważne. My cieszymy się i reklamujemy nasze niebieskie burgery. Te z Vege Małpy są hitem Instagrama. Do tej pory wegańskie burgery kojarzyły się z czymś nudnym. My robimy prawdziwy food porn, kolorowe, apetyczne burgery, z sosem, serem i czipsami. Kotlety są kaszy jaglanej, ryżu, ciecierzycy, pieczarek i natki pietruszki. Do tego sałata, wegański majonez, pomidor, wegański ser z dyni, ziemniaków i marchewki oraz bekon z bakłażana.

ZOBACZ TEŻ: Dieta flexi - Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij