[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Wege Siostry: z pasji do zdrowego sera

Zuzia i Magda robią wegańskie sery i podbijają rynek.

Stanowisko: serowarki

Zuzia i Magda Rzymanek, czyli Wege Siostry, od 3 lat prowadzą własny biznes – produkują wegańskie sery z nerkowców. Korzystają z wiedzy serowarów i tradycyjnych technik, ale ich wegańskie odpowiedniki to stosunkowo nowy produkt na rynku. „Wszystko, co wytwarzamy, opiera się w 100% na roślinach. Nieustannie się uczymy” – opowiada Magda.

Jak to się zaczęło?

Zuzia 5 lat temu rzuciła pracę w Warszawie i wyjechała z Polski. Podróżowała po świecie, pracując w różnych restauracjach, w których rozwijała pasję do gotowania i kuchni roślinnej. Po powrocie do Warszawy zatrudniła się w jednej z wegańskich knajp. Tam usłyszała, że można robić ser z orzechów. Zaczęła zgłębiać temat i testować przepisy. „Rezultat przerósł wszelkie oczekiwania. Serki z orzechów nerkowca były delikatne, kremowe, miały przyjemny kwaskowaty smak” – wspomina. Magda od razu podchwyciła pomysł i zainwestowała swoje oszczędności w pierwszy sprzęt. Reszta potoczyła się bardzo szybko.

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze podcasty – lista TOP 10

Poplątane ścieżki kariery

Magda jest z wykształcenia bio- logiem, a z doświad- czenia fotografką. Wraz z mężem (również fotografem) robią zdjęcia serków. W produkcji przydaje się też jej wiedza biologiczna. Z kolei Zuzia skończyła studia prawnicze, pracowała w firmie produkującej seriale, ale ma też doświadczenie gastronomiczne. „Nasze ścieżki rozwoju, pozornie chaotyczne, okazały się bardzo przydatne w prowadzeniu firmy” – mówi Zuzia.

Praca z misją

Najfajniejsze jest tworzenie czegoś, w co się mocno wierzy. I satysfakcja, gdy produkt, który stworzyłaś, znajduje uznanie u innych. Co jeszcze? Dziewczyny robią coś dobrego dla środowiska i przełamują stereotyp nudnej kuchni wegańskiej. „Każdy serek, który trafia w podniebienie osoby, która na diecie wegańskiej nie jest, to dla nas olbrzymi komplement” – zdradzają. A minusy prowadzenia własnego biznesu? „To ogromna odpowiedzialność. Każdy dzień jest dniem pracy. Ciężko o równowagę praca – życie” – odpowiada Zuzia.

Konkurencja nie śpi

Ale siostry się tym nie przejmują. Wręcz przeciwnie. „Cieszymy się z konkurencji. Każda nowa wegańska marka to więcej produktów roślinnych w sklepach, a to oznacza więcej dobrych działań dla planety" - zapewniają Zuzia i Magda. Podziwiają i obserwują inne firmy, a jednocześnie robią swoje. I to, jak widać, dobra recepta na sukces.

Rada dla dziewczyn, które chciałyby zacząć swój biznes?

Nie zrażajcie się porażkami czy błędami. Stwórzcie dobry biznesplan i podział obowiązków. Zaprzyjaźnijcie się z tabelkami w Excelu.

Gdzie je znaleźć?

Na stronie wegesiostry.pl i w sklepach stacjonarnych.

ZOBACZ TEŻ: 10 pogromców głodu

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij