Odłóż jagody goji. Przedstawiamy ci nowe superfoods
Jagody: goldenberry
Co to? Znana już u nas, pochodząca z Ameryki Południowej suszona mieszanka robi dietetyczną furorę na świecie.
Plusy: smakują jak cierpkie rodzynki.
Minusy: wyglądają niezbyt apetycznie.
Użyj ich: do pieczenia lub jako dodatku do owsianki.
Kupuj: Helio Mieszanka suszona goldenberry (7,79 zł, e-piotripawel.pl).
Puder: moringa
Co to? Sproszkowane, suszone liście azjatyckiego drzewa meringa.
Plusy: ma czterokrotnie więcej wapnia niż mleko i sporą dozę witamin A i C, a także antyoksydanty/
Minusy: smakuje jak chrzan. Użyj go jako składnika smoothie albo pikantnego dania.
Kupuj: Intenson Moringa w Proszku (16,99 zł, marketbio.pl).
#Instafood: smoczy owoc (pitaja)
Co to? Awokado – najchętniej umieszczany na Instagramie w 2015 roku owoc – zostało zdetronizowane. Dziś to pitaja – owoc wielu gatunków kaktusa, w różowym lub białym kolorze.
Plusy: wysoka zawartość błonnika, witaminy C i kwasów omega- 3. Różowa odmiana jest szczególnie bogata w antyoksydanty, w tym zdrowy dla serca likopen.
Minusy: jest tak popularny w internecie, że za kilka miesięcy nie będziesz już mogła na niego patrzeć.
Użyj go: do zrobienia smoothie (po uprzednim zmrożeniu).
Kupuj: w dziale z owocami dobrych supermarketów.
Zobacz także, jak jeść i przechowywać awokado oraz wypróbuj przepisy na dania z jego udziałem.