Suplement nie zastępuje, tylko uzupełnia dietę i treningi. Stosuj go zgodnie ze swoim celem, a szybciej zobaczysz efekty.
Twój cel: budowanie mięśni
Co: izolat białka serwatkowego
Dlaczego: wg naukowców z McMaster University, białko wysokiej jakości warto zjeść 20 min po intensywnym treningu siłowym, żeby naprawić uszkodzenia i zapobiec „zjadaniu mięśni”.
Białko serwatkowe powstaje z mleka (jest efektem ubocznym produkcji sera). Szybko się przyswaja, dlatego można je stosować po wyjściu z siłowni (w odróżnieniu od białka kazeinowego).
Czasem zamiast proteinowego koktajlu łatwiej zabrać ze sobą baton białkowy, który jest kompletną przekąską z dodatkiem węglowodanów (ale ma mniej białka i dużo więcej zbędnych dodatków).
Jak/kiedy: po treningu wymieszaj od 1,5 do 2 gramów białka na każdy kilogram masy ciała, w proporcjach 2:1 węgli do białka.
Pordukt: 97% Extensor, izolat białka serwatkowego, 1000 g – cena: ok. 124 zł.

Niezastąpione w modelowaniu sylwetki będą także ćwiczenia mięśni stabilizujących oraz trening kardio.