Dołącz białko do każdego posiłku
Badania wykazały, że sportowcy odnosili lepsze efekty w odchudzaniu, jeśli byli na diecie zawierającej 35% białka (w porównaniu do mniejszej jego zawartości w posiłkach). Składniki te zapewniają przyrost masy mięśniowej (a ta przez cały dzień zużywa sporo kalorii) i trzymają apetyt pod kontrolą. Sięgaj po drób, ryby, chude mięsa, fasolę, soczewicę, soję i jogurty.
WYPRÓBUJ: Przepis na białkowe pankejki
Zjedz posiłek w ciągu godziny po treningu
To przyspieszy regenerację i sprawi, że wysokokaloryczne kąski będą mniej kusić.
Pij przed, w trakcie i po bieganiu
Brzmi śmiesznie, ale zdarza się, że pragnienie mylimy z głodem. Takie łaknienie można zaspokoić wodą.
Gryź zamiast sączyć
220 g soku nie nasyci Cię tak jak duże jabłko. Zyskasz też błonnik i pojesz dłużej. Zapomnij o gotowych, kolorowych napojach. Dopóki nie startujesz na dłuższych dystansach, nie musisz pić izotoników (które dostarczają energii, a więc i kalorii). Jeżeli lubisz warzywa i owoce w płynnej formie, zainwestuj w porządną wyciskarkę, która wyciska z nich wszystko, co najlepsze, a nie sam smak.
Jedz regularnie
Byle nie w fast foodach. Jadaj co około 3 godziny, ale mniejsze porcje. Nie pomijaj posiłków: jeśli nie dostarczysz organizmowi potrzebnej energii, upomni się o nią później, i to w podwójnej porcji. Poświęć na posiłki chwilę czasu, delektuj się i nie spiesz. Każdy kęs staraj się przeżuć nawet około 30 razy.
ZOBACZ TEŻ: 6 dietetycznych zasad, o których powinnaś zapomnieć oraz Dietetyka - obalamy popularne mity