Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Witamina E: występowanie, właściwości, skutki niedoboru

Jak być piękną i na długo zachować młody wygląd? Na pewno musisz zadbać, by w Twojej diecie znalazła się odpowiednia dawka witaminy E. W których produktach spożywczych jej szukać i po czym poznać, że przyjmujemy jej za mało? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

WH 2016-04-11
olej, oliwa fot. shutterstock.com

Witamina E  należy do naszych ulubionych, bo nawet poważni naukowcy nazywają ją "witaminą młodości". Zachowuje się w organizmie, jak rasowy łowca nagród z Dzikiego Zachodu: chwyta przestępcze wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się i przekształca je w niegroźną substancję, wydalaną później z moczem.

Jest też ochroniarzem czerwonych krwinek transportujących tlen do wszystkich organów (m.in. mięśni) i zapewniających im większą wydolność. Witamina E powstaje tylko w roślinach i tam trzeba ją znajdować.

Niedobór

Przy odpowiednim menu niedobory nie występują. Szczególnym przypadkiem są zaburzenia trawienia, które hamują jej wchłanianie. Skutkami niedostatecznej ilości witaminy E w organizmie mogą być m.in. problemy z zębami i kośćmi, degeneracja mięśni, anemia, szybsze starzenie się skóry, bezpłodność, wolne gojenie się ran oraz zwiększona podatność na infekcje.

Witamina E - dzienne zapotrzebowanie

Dobowe nasycanie organizmu witaminą E jest zależne od ilości zjedzonych kwasów tłuszczowych: na każdy gram przypada 0,5 mg witaminy, natomiast jej przyswajanie zwiększa się pod wpływem witaminy A, kompleksu witamin B, witaminy C czy pierwiastków takich jak mangan, selen czy fosfor. Ogólnie przyjmuje się dawkę 10 mg dziennie za wystarczającą dla obu płci i nieco większą dla ciężarnych i karmiących kobiet.

Witamina E - przedawkowanie

Tę witaminę w zasadzie trudno przedawkować, ponieważ nawet duże ilości z naturalnego pożywienia są przez organizm trawione i wydalane. Jedynie w przypadku suplementowania należy zwracać uwagę na przyjmowane dawki witaminy, ponieważ przy długotrwałym zażywaniu 1000mg/dobę mogą pojawić się bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia pracy jelit i kłopoty ze wzrokiem.

Najlepsze źródła witaminy E

Przede wszystkim w rozmaitych olejach (z kiełków pszenicy, słonecznikowym, sojowym), w pełnych ziarnach zbóż, w zielonych liściastych jak sałata, szpinak czy kapusta, w czosnku, maśle i jajkach.

I koniecznie trzeba wprowadzić do diety przegryzkę z orzechów włoskich, ziemnych lub migdałów – już 100 g każdego z nich kilkukrotnie przewyższa obowiązkową, dzienną dawkę.

Koniecznie zajrzyj też do naszego Leksykonu witamin i poczytaj o pozostałych witaminach.

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij